Jääkiekkolegenda Matti Keinonen muistetaan ilopillerinä ja jekkuilijana – Veli-Pekka Ketolan kanssa Itä-Saksassa lyöty juoksuveto jäi ratkaisematta

Matti "Mölli" Keinonen kuoli lauantaina 80-vuotiaana. Hän sairasti imusolmukesyöpää. Veli-Pekka Ketola ja Kalevi Numminen muistavat Keinosen sydämellisenä joukkuekaverina.

Matti Keinonen muistelee vuoden 1965 Ruotsi-tasapeliä
Matti Keinonen muistelee vuoden 1965 Ruotsi-tasapeliä

Suomalaista kiekkoyleisöä kohtasi sunnuntaiaamuna suru-uutinen, kun tieto Matti Keinosen poismenosta kerrottiin. Keinonen kuoli 80-vuotiaana. Hän sairasti imusolmukesyöpää.

Lempinimellä Mölli kaukaloissa tunnettu Keinonen voitti urallaan kaksi suomenmestaruutta ja hän pelasi maajoukkueessa 196 ottelua. Suomen jääkiekkomaajoukkueen entinen valmentaja ja pelaaja Kalevi Numminen muistaa Keinosen iloisena ihmisenä, joka suhtautui jääkiekkoon aina pilke silmäkulmassa.

– Mölli oli porukan mies. Hän tuli kaikkien kanssa hyvin toimeen. Hän oli ilopilleri. Mölli tykkäsi tehdä myös jekkuja. Muistelen, että kerran pukuhuoneessa poikien kenkiin oli laitettu jonkin verran ylimääräistä lankkia. Kaikki oli kuitenkin sellaista hyväntahtoista, sanoo Numminen.

– Hän oli erittäin voimakasjalkainen pelaaja, joka kääntyi luistimilla erittäin nopeasti, jatkaa Numminen.

Matti Keinosen tavaramerkkipyörähdyksiä Ruotsia vastaan 1966

Vedonlyönti jäi ratkaisematta

Maajoukkueessa Keinosen kanssa yhtaikaa pelannut Veli-Pekka Ketola muistaa kaukaloista hyvin Möllin ympyrät luistimilla.

– Puhuttiin "Möllin kiemuroista". Sain itse sentterinä useaan kertaan ihailla niitä, kun hän pelasi laidalla.

Ketola muistelee Keinosen tehneen hyökkäysalueella lukuisia ylimääräisiä kaarroksia ja kierroksia kiekon kanssa. Tällä tavoin vahvana luistelijana muistettu Keinonen piti pilkkanaan hitaampia puolustajia.

– Itse sanoin, että tarvitseeko aina tehdä noin monta kaarrosta. Mölli vastasi, että pitäähän maksavan yleisön saada rahalleen vastinetta. Hän oli ylivertainen luistelija, joka oli varmaan syntynyt luistimet jalassaan, kertoo Ketola.

Ketolan mukaan Keinonen oli joukkuekaverina aina iloinen ja hauska.

– Sellaisia kaikkien pelaajien tulisi olla joukkueessa. Hän oli myös kova lyömään vetoa erilaisista asioista. Olimme pelaamassa Itä-Saksassa ja illalla majapaikassa meille tuli sanaharkkaa, että kumpi on nopeampi. Mölli löi vetoa sen puolesta, että hän juoksee minua nopeammin – niinpä päätimme illalla vielä käydä pihalla selvittämässä asian, naurahtaa Ketola.

Keinonen ja Ketola olivat mitanneet silmämääräisesti sadan metrin matkan, jolla nopeus oli tarkoitus selvittää. Kisa sai kuitenkin kummallisen käänteen, kun lähettäjänä toiminut Seppo "Pappa" Lindström oli painellut takamatkalta niin Keinosen kuin Ketolan ohitse.

– Se veto jäi ratkaisematta, koska sovimme että olemme hitaita ja molemmat hävisivät, nauraa Ketola.

Matti Keinonen muistetaan voimakkaana luistelijana, joka piti puolustajia pilkkanaan. Kuva: Kalle Kultala

Kaksi maalia Ruotsia vastaan jäivät historiaan

Veli-Pekka Ketola muistaa 16-vuotiaana seuranneensa Matti Keinosen pelejä jo Tampereen MM-kisoissa 1965. Turnauksessa kiekkokansan muistiin on piirtynyt ottelu Ruotsia vastaan.

Ottelu päättyi 2–2 ja Keinonen teki molemmat Suomen maalit. Vaikka Suomi ei voittanut, Keinosesta alettiin puhua "Ruotsin tappajana".

– Olin paikan päällä ja katsoin peliä pleksin takaa. Ne olivat niitä suomalaisen jääkiekon ensimmäisiä suuruuden hetkiä. 2–2-tasapeli ja Möllin maalit oli yksi lähtölaukaus kohti Suomi-kiekon kasvua.

Mölli pelasi maajoukkueessa yhdeksässä MM-turnauksessa ja kaksissa olympialaisissa vuosina 1962–1973. Suomen mestaruuden Keinonen voitti Lukossa vuonna 1963 ja RU-38:ssa 1967.

Pelaajauransa jälkeen hän saavutti valmentajana SM-hopeaa TPS:ssä vuonna 1985 ja Lukossa 1988.

Lue myös: