Venäjän hiihtopomo Jelena Välbe piikitteli pakkasta pelänneitä norjalaisia ja Iivo Niskasta – "En ymmärrä, mutta se on heidän ongelmansa"

Liki 20 mieshiihtäjää päätti jättää Rukan 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailun väliin kovan pakkasen takia. Katsojia kova pakkanen ei kuitenkaan pelottanut.

Aleksandr Bolshunov hiihti voittoon Rukan paukkupakkasissa. Kuva: Tomi Hänninen

RUKA. Kova pakkanen verotti osallistujia sunnuntain hiihtokilpailuista, mutta kaikkia katsojia talviset olosuhteet eivät olleet karkoittaneet.

Maija Klaavuniemi oli tullut tyttäriensä Iisan ja Elman kanssa jo hyvissä ajoin paikalle, sillä tytöt halusivat päästä katsomaan kisaa aivan maalisuoralle ja aikaisempina päivinä se ei ollut onnistunut.

– Tultiin jo yhdentoista aikaan, jotta varmistettiin paikat. Pakkanen on pukeutumiskysymys, Maija sanoi.

Hänen mukaansa tytöille olisi ollut kova pettymys, jos naiset eivät olisi päässeet kisaamaan ollenkaan, joten aikataulujen siirto oli pienempi paha.

Maija, Iisa ja Elma Klaavuniemi olivat Rukan maailmancupissa ensimmäistä kertaa ja viihtyivät hyvin. Kuva: Tomi Hänninen
Pentti ja Sari saapuivat kisapaikalle Siiri-koiransa kanssa. Iivo Niskasen voitto lauantaina oli kirvoittanut heiltä kovat kannustukset. Kuva: Tomi Hänninen

Iisa ja Elma olivat rakentaneet lumesta mainosaitojen viereen omat korokkeet, jotta näkivät ladulle paremmin. Yli-Iin Nasevassa hiihtävät tytöt ovat olleet pienestä pitäen hiihdosta kiinnostuneita, mutta pääsivät nyt ensimmäistä kertaa katsomaan maailmancupia.

Jessie Diggins ja Krista (Pärmäkoski) ovat tyttöjen suosikkeja. Ja onhan se Iivokin (Niskanen) kova sana, Maija kertoi.

Siiri-koiransa kanssa liikkeellä olleet Sari ja Pentti olivat samaa mieltä siitä, että pakkanen on vain pukeutumiskysymys, ainakin katsomossa. He saapuivat kisapaikalle vasta siinä vaiheessa, kun selvisi, ettei naisten kisaa hiihdetä aikataulun mukaan.

– Varmasti tällainen pakkanen on kisaajille rankkaa, kun pakkanen vaihtelee maastossa. Mutta toisaalta kyllä aikaisemmin tällaisissa keleissä kilpailtiin, he pohtivat.

– Pettymyshän se olisi, jos kisoja peruttaisiin.

Kisoja ei lopulta peruttu. Miesten 15 kilometrin takaa-ajo alkoi ajallaan. Naisten 10 kilometrin takaa-ajo siirtyi hiihdettäväksi kello 14.45 alkaen.

Norjalaismiehet päättivät itse kisaamisesta

Täysin ilman takaiskuja sunnuntain hiihtopäivä ei kuitenkaan sujunut. Norjan miesten joukkue päätti jättää Rukan 15 kilometrin vapaan hiihtotavan takaa-ajokilpailun kokonaan välistä kylmän sään takia. Joukkueen johtaja Espen Bjervig kertoi Yle Urheilulle, ettei Norjan joukkueessa ole yhteistä pakkasrajaa, vaan jokainen hiihtäjä teki päätöksen itsenäisesti.

Emil Iversen, Hans Christer Holund ja Simen Hegstad Krüger päättivät poisjäännistä jo heti aamulla, Johannes Hösflot Kläbo, Pål Golberg ja lauantain kisan nelonen Erik Valnes kävivät lämmittelemässä ja tekivät radan puolivälissä oman johtopäätöksensä. Samalla tavalla toimi myös Suomen Iivo Niskanen.

– Olympialaiset ovat tulossa pian ja meidän täytyy päättää joukkue jo joulukuussa, joten urheilijat päättivät, etteivät ota riskiä, Bjervig sanoi.

Erik Valnes olisi päässyt taistelemaan takaa-ajokisan voitosta, mutta hän päätti jättää kilpailun pakkasen takia välistä. Kuva: Tomi Hänninen

Bjervigin mukaan se, että varpaat tai sormet paleltuvat, on ihan normaalia, mutta hengityselimien vahingoittaminen on huomattavasti pahempi asia. Siitä toipuminen voi viedä kolmekin viikkoa tai jopa enemmän. Hänen mielestään kova pakkanen oli harmi, sillä olosuhteet Rukalla ovat loistavat.

– Se oli todella kova päätös urheilijoille. Valnesilla oli tänään mahdollisuus taistella voitosta. Olen ylpeä siitä, että he tekivät tuollaisen päätöksen ja sanoivat, että heille terveys on tärkeämpi kuin päivän tulos, Bjervig totesi.

Venäläiset eivät ymmärtäneet poissaoloja

Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välbe puisteli päätään, kun häneltä kysyttiin naisten kisan siirtämisestä ja pakkasrajoista. Siperiassa kasvanut entinen huippuuhiihtäjä on tottunut 40–50 asteen pakkasiin ja kertoi kilpailleensa aikoinaan 27 asteen pakkasessa.

– En ymmärrä, miksi tätä piti edes miettiä, koska täällä ei ole tuulista. Jos olisi ollut kova tuuli, niin ymmärtäisin, miksi urheilijat harkitsevat poisjääntiä, Välbe kertoi Yle Urheilulle.

– Venäjän joukkueessa oli itsestään selvää, että startataan.

Miesten kisassa voittoon hiihtänyt Aleksandr Bolshunov pettyi, että niin moni kovista kilpakumppaneista jätti kisan väliin.

– En voi ymmärtää sitä päätöstä, sillä olosuhteet olivat eilen samanlaiset. Minulle oli itsestäänselvää, että starttaan. Tiesin sen heti aamusta, Bolshunov sanoi Yle Urheilulle.

Melkein 20 mieshiihtäjää jättäytyi kisasta pois. Niskasen ja norjalaisten lisäksi pois jäivät muun muassa Sveitsin Dario Cologna ja Ranskan Jean Marc Gaillard. Välbeltä ei herunut ymmärrystä poissaoloille.

– En ymmärrä sitä, mutta se on heidän ongelmansa, hän sanoi.

Venäjä otti miesten kilpailussa neloisvoiton. Aleksandr Bolshunov hiihti voittoon, Ustjugov oli toinen ja Artjom Maltsev oli kolmas.

Naisten 10 kilometrin kisassa oli vähemmän poisjääntejä kuin miehissä. Tuossa kilpailussa voittoon hiihti Norjan Therese Johaug. Toiseksi sijoittui Ruotsin Frida Karlsson ja kolmanneksi Norjan Heidi Weng. Suomen Krista Pärmäkoski oli neljäs.

Lue myös:

Juttua muokattu 28.11. klo 20.33. Venäjän kisasta sitaatin antoi voittaja Aleksandr Bolshunov, eikä Sergei Ustjugov, kuten jutussa aluksi kerrottiin.