Krista Pärmäkoski halusi hiihtää ankarassa pakkasessa, vaikka valmentaja oli toista mieltä – lähetti kisan jälkeen terveisiä miehelleen

Krista Pärmäkoski nappasi uransa parhaan maailmancup-sijoituksensa henkilökohtaisilla matkoilla puoleentoista vuoteen. Suomalaistähti lähetti terveiset miehelleen Yle Urheilun haastattelun päätteeksi.

Krista Pärmäkoski oli neljäs Rukalla sunnuntain takaa-ajossa. Kuva: Tomi Hänninen

Krista Pärmäkoski hiihti vakuuttavasti Rukan paukkupakkasissa sunnuntaina ja sijoittui neljänneksi 10 kilometrin vapaan hiihtotavan takaa-ajokilpailun jälkeen. Pärmäkoski paransi sijoitusta lauantailta yhdellä pykälällä.

Pärmäkoski ja muut naishiihtäjät pääsivät kilpailemaan pitkän säädön jälkeen. Kisan piti alkaa kello 11.20, mutta pakkasta oli liikaa. Pakkasraja on -20. Sää lauhtui sen verran, että kilpailu päästiin aloittamaan miesten kilpailun jälkeen kello 14.45.

Miesten kilpailussa oli runsaasti nimekkäitä vetäytymisiä, kun norjalaiset ja Suomen ykkösnimi Iivo Niskanen eivät lähteneet kisaamaan kovassa pakkasessa. Pärmäkoski oli kuitenkin lähtöviivalla runsasta tuntia myöhemmin miesten kisan jälkeen.

– Jos olisi aamupäivällä kisattu, en olisi startannut. Näytti 24 astetta pakkasta, Pärmäkoski sanoi.

Hän kertoi tehneensä itse päätöksen kisaamisesta iltapäivällä.

– Valmentaja oli sitä mieltä, kannattaako hiihtää. Verryttelyssä ei tuntunut niin kylmältä kuin aamupäivällä. Sain kropan lämpimäksi. Olin aika varma, että hiihdän. Halusinkin hiihtää. Ei ollut mitään syytä jättäytyä pois.

"Nousussa tuli kyllä lämmin"

Kisapäivä oli silti pitkä. Pärmäkoski kertoi ehtineensä aamulla verryttelemään, mutta sitten kisojen siirtämisestä kerrottiin ensimmäisen kerran. Toisella kerralla Pärmäkoski oli jo ehtinyt tehdä avaavat vedot ennen kuin tuli toinen viivästys.

– Vaikea sanoa, paljonko on pakkasta. Aavistus kylmemmältä tuntuu kuin eilen, mutta puin enemmän päälle. Nousussa tuli kyllä lämmin. Lasit menivät huuruun. Oli pakko nostaa ne ylös viimeiselle ringille, lauantain tapaan erikoisvarusteissa kilpaillut Pärmäkoski avasi.

Pärmäkoski kamppaili lopussa tiukasti viiden urheilijan ryhmässä kilpailun kolmannesta sijasta, kun Norjan Therese Johaug ja Ruotsin Frida Karlsson ratkoivat voittoa. Johaug otti revanssin Karlssonista voittotaistossa.

Suomalaistähden mukaan alussa ei kuitenkaan passailtu kaksikon takana, vaan Ruotsin Ebba Andersson piti samaa vauhtia keulan kanssa.

– Toisella ringillä tuntui mäen päällä jo aika pahalta. Meillä oli kyllä liukas suksi. Se varmasti pelasti paljon, Pärmäkoski sanoi.

Loppukirissä Pärmäkoskea vikkelämmin maalissa oli vain Norjan Heidi Weng. Andersson, Yhdysvaltojen Rosie Brennan ja lauantaina säväyttänyt saksalainen Katharina Hennig jäivät suomalaisen taakse.

Pärmäkoski oli tyytyväinen loppusijoitukseen, vaikka palkintokorokepaikkaa ei tullutkaan. Viimeksi Pärmäkoski on ollut yhtä korkealla maailmancupissa maaliskuussa 2020 Lahdessa.

Haastattelun lopuksi Pärmäkoski halusi lähettää terveisiä Tommi-miehellen pariskunnan uuteen kotiin Kuortaneelle.

– Nyt mä tulen saunaan! Puoliso on luvannut lämmittää uuden saunan uudessa kodissa. Tämä meni nyt pidemmäksi. Taitaa tulla yösauna. Reilu kuusi tuntia ajoa ja sitten pääsee saunaan, Krista Pärmäkoski päätti.

Krista Pärmäkoski lähetti terveiset mieheleen Rukalta

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue lisää: