F1-legenda Frank Williams kuoli – hänet tuntenut suomalaisvaikuttaja kertoo merkittävästä vaikutuksesta Suomen ja koko maailman formulahuumaan

Keke Rosberg ajoi kuljettajien maailmanmestaruuden vuonna 1982 Williamsilla. Tallia pitkään johtanut Frank Williams kuoli sunnuntaina aamulla.

Frank Williams perusti Williamsin formulatallin. Kuva: Getty Images

Formula ykkösten suuriin vaikuttajiin pitkän F1-uransa aikana lukeutunut Williams-tallin perustaja ja tallia pitkään tallipäällikkönä johtanut Frank Williams on kuollut, talli tiedotti sunnuntaina. Sunnuntaina aamulla kuollut brittiläinen Williams oli 79-vuotias.

– Sir Frank oli legenda ja ikoni lajissamme, ja hänen poismenonsa päättää erään aikakauden tallissamme ja formula ykkösissä. Hän oli ainoa laatuaan ja todellinen pioneeri, Williams-talli kertoi.

Frank Williams loi tallista yhden F1:n mahtitekijöistä ja hänen aikanaan talli voitti 16 maailmanmestaruutta: yhdeksän valmistajien ja seitsemän kuljettajien titteliä. Yksi niistä oli Keke Rosbergin kuljettajien MM vuonna 1982.

– Keke Rosberg voitti mestaruuden Frankin alaisuudessa ja heistä tuli hirveän läheiset ystävät, kertoo Ylen F1-asiantuntija Jukka Mildh.

Mildh tunsi Frank Williamsin hyvin etenkin niiltä vuosilta, kun Mildh toimi Keke Rosbergin pojan Nico Rosbergin taustaryhmässä.

– Hän oli hyvin vaativa, mutta samalla hyvin oikeudenmukainen kaikissa tilanteissa. Hän oli kova neuvottelija, mutta omalla tavallaan hän oli ihminen, jolla oli koko ajan pilke silmäkulmassa.

Rosbergin mestaruuden jälkeen Williams nautti kulta-aikaansa vuosina 1987–97. Se voitti tuona aikana viisi kuljettajien mestaruutta, kaikki sen jälkeen, kun Frank Williams oli halvaantunut auto-onnettomuudessa vuonna 1986.

– Hänen taistelunsa terveyden kanssa oli aika hurja. Hänellä oli hoitaja koko ajan mukana kilpailuissa monia vuosia ja häntä hoidettiin ihan siellä varikollakin, Mildh kertoo.

– Hän pysyi silti terävänä ja kovana neuvottelijana.

Tallin toistaiseksi viimeisin mestaruus on Jacques Villeneuven vuoden 1997 titteli. Viimeisin gp-voitto on vuodelta 2012, jolloin Pastor Maldonado ajoi yllätysvoittoon Espanjassa.

Viime vuodet Williams on rämpinyt tuloslistan häntäpäässä, mutta kaikkien aikojen tilastossa talli on valmistajien mestaruuksissa toisena Ferrarin jälkeen ja gp-voittojen (114) määrässä neljäntenä.

Williams ja hänen tyttärensä Claire jättivät formulat viime vuoden syyskuussa, kun he myivät tallin yhdysvaltalaissijoittajille.

– Frank rakensi yhdessä Patrick Headin kanssa yhden legendaarisimmista F1-talleista. Frank oli myös keskeinen henkilö lajin kasvulle. Hän kuului siihen ydinryhmään Bernie Ecclestonen, Ron Dennisin, Ken Tyrrelin ja muiden legendojen kanssa, jotka lajia lähtivät viemään, Mildh sanoo.

"Kiitos kaikesta Frank"

Vuosina 1982–85 Williamsilla ajaneen Keke Rosbergin ohella tallin kilpuria on suomalaisista käskyttänyt Valtteri Bottas, joka ajoi Williamsia F1-uransa neljä ensimmäistä kautta (2013–16). Bottas muisti Frank Williamsia viestillä Twitter-tilillään.

– Kiitos kaikesta Frank. Sinua jäädään kaipaamaan. Lepää rauhassa, Bottas kirjoitti.

Lue myös: