Iivo Niskasen koville kultapuheille katetta, taustalta paljastui yllättäviä suomalaisonnistumisia – tässä ovat Suomen ilot ja huolenaiheet Rukan jälkeen

Pohjoismaisten hiihtolajien maailmancup polkaistiin kunnolla käyntiin jälleen Rukalta. Yle Urheilu listasi viisi johtopäätöstä Rukan kisojen maastohiihdosta, yhdistetystä ja mäkihypystä suomalaisnäkökulmasta.

Iivo Niskanen tuuletti neljättä osakilpailuvoittoaan Rukalla. Kuva: Tomi Hänninen

Iivo Niskanen on mitalikunnossa

Olympiavoittaja ja maailmanmestari Iivo Niskanen osoitti lauantaina mielimatkallaan, etteivät huhut hänen kunnostaan ole liioiteltuja. Niskanen voitti 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähdön. Kotiyleisön pettymykseksi Niskanen jätti sunnuntain pakkaskisan väliin varotoimenpiteenä.

Niskanen sanoi ennen kauden alkua, että vain olympiakulta kelpaa hänelle. Nyt koville puheille tuli katetta vaikean viime kauden jälkeen.

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassilan mielestä Pekingin olympialaisissa Suomella on ainakin yksi selkeä mitalisuosikki.

– Iivo Niskanen on mitalikunnossa ja Krista Pärmäkoski on hyvässä vauhdissa sitä kohti, Lassila totesi.

Iivo Niskanen hiihti voittoon Rukalla

Pärmäkoski lähenteli palkintokorokesijaa etenkin sunnuntain takaa-ajokisassa, mutta jäi niukasti neljänneksi loppukiritaistossa. Lassilan mielestä myös sprintin finaaliin yltänyt Joni Mäki ja kaksi kertaa kymppisakkiin normaalimatoilla hiihtänyt Kerttu Niskanen antoivat lupaavia näyttöjä kunnostaan.

Katri Lylynperä ja Johanna Matintalo iloitsivat uransa parhaista sijoituksista

Johanna Matintalon ja Katri Lylynperän vahva panos sprintissä ilahdutti, kuten naisten joukkueen kokonaisuus koko viikonloppuna.

– Odotetut naiset olivat odotetuilla sijoilla. Normaalimatkoilla ei nähty mitään mullistavaa.

Hakolan ja Hyvärisen tilanne huolestuttaa

Ristomatti Hakolan valmistautuminen kauteen on ollut epäonninen ja epäonni jatkui Rukallakin. Hakola kaatui sekä sprintissä että 15 kilometrin perinteisen kisassa, jälkimmäisessä jopa niin rajusti, että hänen kylkiluunsa murtui.

– Jos joutuu tässä kohtaa kautta pitämään taukoa mistä syystä tahansa, eikä pysty valmistautumaan optimaalisesti, se vaikuttaa paljon. Onneksi Ristomatti Hakola on kokenut urheilija. Esimerkiksi viestijoukkuetta ajatellen hänellä on perusominaisuudet nousseet niin korkealle tasolle, että jos hän vain toipuu, niin hän pystyy hoitamaan sen oman tonttinsa riittävän hyvin, Lassila uskoo.

Ristomatti Hakolan Rukan reissu päättyi kaatumiseen ja kylkiluun murtumaan. Kuva: Tomi Hänninen

Miesten viestijoukkueen kannalta myös Perttu Hyvärisen tahmainen vauhti huolestuttaa Lassilaa. Lassilan mielestä yhden kisaviikonlopun perusteella ei voi tehdä liian suuria johtopäätöksiä, etenkään näin alkukaudesta, Hyvärinen ei ollut Rukalla parhaassa iskussa.

– Jos positiivisesti ajattelee, niin Perttu Hyvärisen hiihto oli Rukalla parempaa kuin viikko sitten Taivalkoskella, mutta omaan parhaaseen tasoonsa päästäkseen hänen pitää mennä paljon eteenpäin – ja aika nopeasti.

Nuorten miesten esiinmarssi

Remi Lindholm hiihti Rukalla kaksi kertaa pisteille. Kuva: Tomi Hänninen

20-vuotias Niilo Moilanen sprinttasi heti ensimmäisessä maailmancupin osakilpailussaan pisteille ja 23-vuotias Remi Lindholm nousi sekä lauantaina että sunnuntaina maailmancupin pisteille. Uransa ensimmäiset maailmancupin pisteet nappasi sprintistä myös 23-vuotias Lauri Mannila.

Moilasen suoritus sai Lassilan hehkuttamaan nuorta sprintteriä, sillä hänen mielestään Moilanen on poikkeuksellinen lahjakkuus.

– Hän on räjähtävyydessä ihan ehdotonta kansainvälistä huipputasoa. Suomessa ei ole koskaan ollut nopeusominaisuuksiltaan sellaista hiihtäjää kuin Niilo, Lassila latasi.

Lindholmin kohdalla Lassilan mukaan positiivinen odotus, joka toisen polven maailmancup-hiihtäjää kohtaan on ollut, toteutui paremmin kuin hyvin. Lindholmin harjoituskausi on ollut hyvä ja nyt kehitys näkyy myös tuloksissa.

– Remi Lindholmin nousu oli todella hieno juttu. Tuollaisia suorituksia aina odotetaan ja toivotaan. Jos yksikin tuollainen tulee viikonlopun aikana, niin se on hyvä. Nyt heitä oli useita.

Yhdistetyn joukkueessa uudelleenkäynnistys

Ilkka Herola oli yhdistetyn suomalaismiehistä ainoa, joka pääsi lähelle omaa tasoaan. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen yhdistetyn maajoukkue sai maailmancupin kauteensa varsin vaisun alun, kun ainoastaan Ilkka Herola pystyi Rukan mäessä hyppäämään kohtuullisesti ja saavutti maailmancupin pisteitä. Päävalmentaja Petter Kukkonen teki tästä nopeasti omat johtopäätöksensä ja Lillehammerin maailmancupiin lähtee vain Herola. Muut hakevat hyppykuntoa Rovaniemeltä.

– Tehdään uudelleenkäynnistys. Tehdään paineettomassa tilassa muutamia vapaita harjoituksia ja yritetään sitä kautta saada huumori sekä vapaus hyppäämiseen, Kukkonen kertoi sunnuntain mäkiosuuden jälkeen.

Suomen joukkueella oli myös epäonneakin, sillä viime kaudella maailmancupin pisteille noussut Perttu Reponen joutui jättämään kisat väliin ja myös Arttu Mäkiaho oli toipilaana. Sunnuntaina Ilkka Herolan loistohyppy ei tuonut tulosta, sillä mäkikisa keskeytettiin ja käyttöön otettiin varakilpailu. Tästä huolimatta Herola nousi päätöskisassa kymmenenneksi ja oli päivän nopein ladulla.

– Kuinka positiivinen se kisa olisikaan ollut, jos olisi voitu hypätä se mäkiosuus loppuun. Voitaisiin olla vieläkin tyytyväisempiä, Yle Urheilun asiantuntija Tommi Nikunen harmitteli.

– Sunnuntai oli paras päivä Suomen joukkueelle. Ja kun laitetaan asioita perspektiiviin – Eero Hirvonen on loukkaantuneena ja joukkueessa on ollut sairastumisia – niin emme ole tältä joukkueelta vielä kaikkea nähneet.

Kytösaho ainoa maailmancupin tason suomalaishyppääjä

Niko Kytösaho oli suomalaishyppääjistä paras, vaikka maailmancupin pisteet jäivätkin haaveeksi. Kuva: Tomi Hänninen

Rukan suurmäki osoittautui liian hankalaksi hyppypaikaksi Suomen mäkimiehille, sillä varsinainen kisa jäi suurimmalle osalle haaveeksi ja toinen kierros jäi sekä Niko Kytösaholta että Antti Aallolta saavuttamatta.

Yle Urheilun asiantuntija Tommi Nikusen mielestä suomalaisten esitykset jäivät odetettuakin heikommiksi.

– Eniten askarruttaa Antti Aallon esitykset, jotka ovat kaukana siitä, mihin on totuttu. Niko Kytösaho on tällä hetkellä ainoa, jonka paikka on maailmancupin tasolla, Nikunen totesi.

Niko Kytösaho summasikin suomalaishyppääjien tunteet sunnuntaina hyvin:

– Jostain syystä koko viikonloppu on ollut vaikeaa. Taso oli tämän viikonlopun tuo, ja se ei vain riitä.

Positiivista asiassa on kuitenkin se, että tämän hetken Suomen ykköshyppääjän mukaan hyppy ei ole kadonnut mihinkään.

– Ei auta kuin nollata tämä viikonloppu ja lähteä ensi viikonloppuun uudestaan.

Lue myös: