Rajusti kaatunut Ristomatti Hakola himoitsee nopeaa paluuta kisoihin – "Kahdesta kolmeen viikkoa treeniä, niin olen jälleen elämäni kunnossa"

Ristomatti Hakolan kylkiluu murtui lauantaina Rukan maailmancupin kisan kaatumisessa. Hakolan kylki magneettikuvattiin tänään, sen tulokset voivat pidentää hänen toipumisaikaansa.

Ristomatti Hakolan kisa päättyi lauantaina ulosajoon Impilinnan laskussa Rukan maailmancupissa. Kuva: Lehtikuva

Maastohiihtäjä Ristomatti Hakola arvioi, että hän pystyy palaamaan kilpaladuille tammikuussa.

Hakolalta murtui kylkiluu Rukan maailmancupin lauantain kilpailussa, kun hän kaatui vauhdikkaassa Impilinnan laskussa ja törmäsi tolppaan.

– Tällä hetkellä kylkeen koskee vähäsen. Se haittaa vain nukkuessa, koska makuuasento on pahin. Ja naama on rutussa, mutta se ei haittaa hiihtohommia, Hakola kertoo maanantaina aamupäivällä.

Lauantaina Kuusamossa tehdyssä röntgenkuvassa Hakolalla todettiin yksi kylkiluumurtuma.

Maanantaina aamupäivällä Hakolan kylki on tutkittu magneettikuvalla. Kuvauksen tulokset tulevat iltapäivällä. Pahimmassa tapauksessa ne voivat pidentää Hakolan toipumisaikaa. Tarkkaa toipumisaikaa Hakola ei itse osaa tässä kohtaa sanoa.

– Magneetissa selviää, onko kylkiluita murtunut enemmän kuin yksi. En ole koskaan aikaisemmin murtanut kylkiluutani niin tästä toipumisajan pituudesta kohdallani on vaikeaa sanoa. Toivottavasti pääsen kohta kuntopyörän päälle tekemään aerobisia treenejä, Hakola sanoo.

Kuntopyörällä treenaamisen Hakola arvioi voivansa aloittaa mahdollisesti jo tällä viikolla. Hiihtämään hän aikoo lähteä heti, kun käsien liikeradat palautuvat kivuttomiksi.

– Mennään oireiden mukaaan, mutta kestävyysurheilijana haluan päästä treenaamaan mahdollisimman nopeasti. Heti kun pystyn hiihtämään, lähden Lappiin harjoittelemaan. Se vaatii sen kahdesta kolmeen viikkoa treeniä, niin olen jälleen elämäni kunnossa, Hakola hymähtää.

Ristomatti Hakolan kauden päätavoitteena on yhä kilpailla ja menestyä Pekingin olympialaisissa. Suurkisat käynnistyvät helmikuun alussa.

– Olympialaisten eteen nousi nyt pieni savuverho. Loppusyksyn aikana selvitin jo yhden savuverhon ja pääsin aika hyvää kuntoon. Nyt tulevaisuus on vähän sumuista, mutta tehdään nyt asioita mahdollisimman hyvin – ja jos ei riitä niin ei riitä, Hakola sanoo.

Hakola koki kovia jo harjoituskaudella. Ensimmäisellä lenkillä jalka kipeytyi. Tilanne parani, mutta sen jälkeen Hakola potkaisi kotona varpaansa sohvaan. Varvas murtui.

Epäonninen sarja jatkui Rukalla, kun Hakola kaatui perjantain sprintissä ja lauantain 15 kilometrin kisassa. Vielä perjantaina hän selvisi naarmuilla, mutta lauantaina tuli vähän isompi kolaus.

– Vielä on olympialaiset ja mitalit silmissä, mutta vähän annettiin tasoitusta tyhmällä virheellä, Hakola jatkaa.

Lue myös