Voiko rokottamaton urheilija päästä Pekingin olympialaisiin? Näin vastaa olympiakomitea: "Käytäntö tekee sen mahdottomaksi"

Suomen joukkueella ei ole vaatimusta rokotuksista, mutta rokottamaton urheilija joutuisi 2-3 viikoksi hotellikaranteeniin Pekingissä.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki. Kuva: Jarno Kuusinen / All Over Press

Pekingin talviolympialaisiin on aikaa reilut kaksi kuukautta. Pandemiatilanne ei osoita helpottumisen merkkejä ja uusi omikron-virusmuunnos leviää maailmalla. Pekingissä urheilijoita odottavat jälleen tiukat turvajärjestelyt.

– Tilanne on hyvin samanlainen, mihin Tokiossa jo totuttiin. Kaksi viikkoa henkilökohtaista eristäytymistä ennen lentokoneeseen nousua. Sitten siellä päässä mennään kuplan sisään testien kautta ja päiväkohtaiseen testaamiseen, Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki kertoi Olympiakomitean huippu-urheilun tilannekuvan katsaustilaisuudessa.

Lehtimäki kertoi, että Monacossa juuri järjestetyssä KOK:n lääkärikongressissa todettiin, että Tokion olympialaisten onnistuminen koronaturvallisuudessa oli superhyvä. Olympialaisten kupla oli kenties maailman turvallisin paikka kisojen aikana.

Lehtimäki korostaa, että olympialaisissa nähdään vain rokotettuja urheilijoita. Juridisista syistä esimerkiksi Suomen joukkueella ei ole vaatimusta rokotuksista, mutta käytäntö tekee mahdottomaksi rokottamattomien urheilijoiden kisoihin lähettämisen.

– Kisajärjestäjän päässä odottaa rokottamattomia urheilijoita 2–3 viikon hotellikaranteeni. Jokainen ymmärtää, että jos sellaiseen joutuu ennen kisasuoritusta, kaikki mahdollisuudet menestykseen menevät. Käytännössä joukkueessa on vain rokotettuja urheilijoita.

Menestysodotukset tutuissa lajeissa

Lehtimäen mukaan Suomen menestysodotukset eivät ole neljässä vuodessa paljoa muuttuneet, vaan ne ovat samojen lajien varassa kuin neljä vuotta sittenkin.

– Meillä on kaksi vahvaa jääkiekkojoukkuetta. Maastohiihto näytti Rukalla kynsiään, toiveita kohdistuu siinä sekä joukkuelajeihin että vahvoihin yksilöihin Iivo Niskasen ja Krista Pärmäkosken johdolla. Uskon, että yhdistetyssä Ilkka Herola jatkaa siitä, mihin viime kaudella jäi. Lumilautailussa Rene Rinnekangas ja Enni Rukajärvi johtavat joukkuetta. Siinä ovat meidän isoimmat syömähampaat.

Suomen joukkueen koko tulee olemaan jääkiekkojoukkueiden ansiosta lähellä sataa. Auki on vielä esimerkiksi curlingin tilanne, joka selviää joulukuun alussa olympiakarsintaturnauksessa.

Lue myös: