Pärmäkoski kilpaili rajussa pakkasessa, nyt hänellä on flunssan oireita – kisaamista epäröinyt valmentaja: "Ei voi tietää, olisiko pysynyt terveenä"

Flunssan oireista kärsivä Krista Pärmäkoski ei kilpaile ensi viikonloppuna Lillehammerin maailmancupissa. Pärmäkoski kilpaili sunnuntaina, vaikka moni huippu jätti kilpailemisen väliin kovan pakkasen takia.

Krista Pärmäkoski oli Rukan maailmancupissa lauantaina viides 10 kilometrin väliaikalähdössä ja sunnuntaina neljäs takaa-ajossa. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Maastohiihtäjä Krista Pärmäkoski ilmoitti tiistaina (siirryt toiseen palveluun), ettei kisaa tulevana viikonloppuna Norjassa Lillehammerin maailmancupissa lievien flunssa oireiden takia.

– Kristalla on tukkoinen nenä ja flunssainen olo. Varotoimenpiteenä jätetään Lillehammer väliin, Pärmäkosken henkilökohtainen valmentaja Matti Haavisto kertoo Yle Urheilulle.

Suomalaishiihtäjä halusi kilpailla kotiyleisön edessä Rukalla, vaikka pakkasta oli päivän aikana ollut yli 20 astetta. Kansainvälisen hiihtoliiton pakkasraja on 20 astetta, mutta lämpötila laski sen alle iltapäivällä, kun naisten kilpailu käynnistyi muutaman tunnin myöhässä.

Moni huippuhiihtäjä jätti sunnuntain kisat väliin pakkasen takia. Esimerkiksi Iivo Niskanen ei kilpaillut muutamaa tuntia aikaisemmin miesten kisassa.

Neljänneksi sunnuntain takaa-ajossa sijoittunut Pärmäkoski paljasti kisan jälkeen, että hän ja Haavisto olivat eri linjoilla kilpailemisesta.

– Valmentaja oli sitä mieltä, kannattaako hiihtää. Verryttelyssä ei tuntunut niin kylmältä kuin aamupäivällä. Sain kropan lämpimäksi. Olin aika varma, että hiihdän. Halusinkin hiihtää. Ei ollut mitään syytä jättäytyä pois, Pärmäkoski sanoi sunnuntaina.

Haaviston on vaikeaa sanoa, oliko päätös kilpailla oikea.

– Sääntöjenmukaisissa oloissa siellä kilpailtiin. Ei voi myöskään tietää, olisiko hän pysynyt terveenä, jos ei olisi kilpaillut.

Lillehammer jätetään kisaamatta, koska Pärmäkoski haluaa olla täydessä iskussa 11. joulukuuta käynnistyvässä Davosin osakilpailussa Sveitsissä.

Haavisto kertoo, että Davosin osakilpailun suhteen ei ole vielä tehty tarkkaa harjoitussuunnitelmaa. Ensin seurataan lähipäivien ja viikonlopun terveystilannetta.

– Tärkeää on, että sinne korkealle mennään terveenä. Jos Krista ei ole täysin kunnossa maanantaina, lähtöä Sveitsiin lykätään tarpeen mukaan. Tämänhetkisen tiedon mukaan Krista on sinne lähdössä, valmentaja sanoo.

Korkealle menemisellä Haavisto viittaa siihen, että Davosin kaupunki on 1 500 metriä merenpinnan yläpuolella. Mitä korkeammalle merenpinnasta noustaan, sitä vaikeampaa hengittäminen on ihmiselle. Esimerkiksi Ruka-tunturin huippu on 500 metriä merenpinnasta.

Yle Urheilu ei tiistaina tavoittanut Pärmäkoskea kommentoimaan tilannetta. Pärmäkosken tilalle Lillehammeriin Suomen joukkueeseen liittyy Jasmin Kähärä.

Lääkäri kertoo, miksi kisaaminen Rukalla oli riski

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Katja Mjösund kertoi Yle Urheilulle, että kovalla pakkasella hiihtäessä on riski sekä paleltua että vahingoittaa hengityselimiä.

Mjösund kommentoi asiaa yleisellä tasolla.

Valmentaja Haavisto toteaa, että Rukalla Pärmäkosken suoritukset olivat mainioita, eikä hiihtäjän kunto "muutamassa päivässä romahda". Kisaaminen flunssaisena kuitenkin olisi ehdottomasti haitallista.

– Ja hei, posin kautta mennään. Saanpa ainakin nukkua muutaman yön enempi uudessa kodissa, Pärmäkoski kirjoitti Instagramissa tiistaina (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös: