Mihin rooliin superkautta pelaava Mikael Granlund mahtuu Leijonien olympiajoukkueessa? Näin Ismo Lehkonen ratkaisisi Jukka Jalosen positiivisen ongelman

Nashvillen Mikael Granlund on nousemassa sille tasolle, mitä häneltä on odotettu jo pitkään, arvioi Ismo Lehkonen. Leijonilla riittää vaihtoehtoja senttereiksi Pekingin olympialaisiin.

Mikael Granlund nousi jo kymmenen parhaan joukkoon NHL-pistepörssissä. Kuva: NHLI via Getty Images

Nashville Predatorsin Mikael Granlund on päässyt kovaan lentoon jääkiekon NHL:ssä. Neljän syöttöpisteen ilta Columbus Blue Jacketsia vastaan siivitti Granlundin jo kymmenen parhaan joukkoon NHL:n pistepörssissä. Granlund on pelannut 22 kamppailua ja haalinut 25 (5+20) tehopistettä.

NHL:ää tarkasti seuraava jääkiekkoasiantuntija ja -valmentaja Ismo Lehkonen näkee, että Granlund alkaa lunastaa häneen jo pitkään ladattuja odotuksia.

– Olen vähän odotellut, että koska "Mikke" alkaa pyörittämään hänenlaistaan jääkiekkoa. Hän on todella hyvä rytmittämään peliä, oivaltaa pieniä syöttöjä ja pystyy pitämään kiekkoa. Ennen kaikkea hän pystyy pelaamaan kahteen suuntaan ja liikkumaan riittävän nopeasti myös puolustussuuntaan, Lehkonen arvioi.

– Granlund on hyvässä kunnossa ja hänen itseluottamuksensa on tapissa. Uskon, että Granlund pysyy pistepörssissä kauden loppuun saakka kymmenen parhaan joukossa, kunhan vain pysyy terveenä, Lehkonen sanoo.

Hyvien pelikavereidenkaan merkitystä ei voi väheksyä.

Filip Forsberg, Matt Duchene ja Roman Josi ovat päteviä jätkiä päättämään hyökkäyksiä Granlundin murtavista syötöistä. Tulosta alkaa tulla tasaiseen tahtiin myös ylivoimalla, Lehkonen ennustaa.

Granlund saa myös kehuja pelikavereiltaan. Forsberg hehkutti keskiviikon Columbus-ottelun jälkeen Granlundin herkullisia syöttöjä.

– En tiedä, miten hän onnistui niissä. Esimerkiksi kahdessa viimeisessä maalissa minun ei tarvinnut tehdä paljoakaan. Luulen, että useampi tässä huoneessa oleva olisi pystynyt viimeistelemään niistä paikoista, ruotsalainen totesi toimittajille.

Leijonilla ruuhkaa senttereiksi Pekingiin

Leijonien päävalmentajalla Jukka Jalosella on jopa ylitarjontaa keskushyökkääjiksi Pekingin olympialaisiin. Granlund, Roope Hintz, Aleksander Barkov, Sebastian Aho ja Anton Lundell ovat kaikki vahvoja ehdokkaita Leijonien senttereiksi.

– Nykypäivänä pyritään pelaamaan aktiivista jääkiekkoa. Varsinkin pienessä kaukalossa kaikkien tulisi osata pelata sentterinä, kun tullaan omiin. Ei ole oikein aikaa odotella, että "virallinen" sentteri saapuu avustamaan pakistoa, Lehkonen huomauttaa.

– Suomen maajoukkue on hyvässä tilanteessa. On arvokasta, että Leijonilla on työvuosiltaan kokeneita senttereitä. Jukka Jaloselle ei varmasti tule ongelmaa siitä, kuka hoitaa keskikaistaa missäkin tilanteessa.

Sebastian Aho on kehittynyt aloittajana. Kuva: 2021 NHLI

Aloitusvoitoilla on iso merkitys.

– Aloitusprosentin tulee olla korkea, koska heti ensimmäinen kaksinkamppailu aloitusympyrässä nousee tärkeäksi. Onneksi Aho on kehittynyt aloittajana, Granlund ja Barkov ovat hyviä aloittajia, samoin Hintz on ottanut askeleita eteenpäin. Myös Teuvo Teräväinen on mainio aloittaja, Lehkonen listaa.

Granlund on pelannut NHL:ssä paljon myös laitahyökkääjänä, mutta nykyisen hirmuvireensä hän on löytänyt sen jälkeen, kun hän siirtyi takaisin keskushyökkääjäksi.

Lehkonen on seurannut tarkasti Granlundin esityksiä Nashville Predatorsin paidassa ja arvioi, että keskushyökkääjän paikka sopisi Granlundille Leijonissa.

– Tuntuu, että Granlundin peli elää keskikaistan kautta. Hän saa silloin paljon enemmän pelivälinettä ja pystyy hakemaan pakeilta väleihin syöttöjä. Näen, että Leijonien pelitavassa Granlundin vahvuus, pelin rytmittäminen, näyttelee tärkeää ruutua.

Myös Roope Hintz liekehti keskiviikon NHL-kierroksella. Dallas Starsissa kiekkoileva Hintz paukutteli hattutempun joukkueensa 4–1-voitossa Carolina Hurricanesista.

Roope Hintz on päässyt kovaan iskuun. Kuva: Glen James / Getty Images

"Roope Hintz lentää jäällä"

Hintzin kesä jäi rikkonaiseksi. Kauden alku oli siksi tahmea, mutta nyt vauhti on kiihtynyt.

– Hintz joutui kuntouttamaan itseään ja antoi muille tasoitusta kesäharjoituksissaan. Mutta viime aikoina on nähty, että Hintz lentää jäällä. Luistelu maittaa ja virtaa riittää kamppailupelaamiseen, Lehkonen kehuu Hintziä.

Aleksander Barkov ja Columbuksen Patrik Laine olleet viime aikoina loukkaantuneina sivussa otteluista. Barkov on jo palaamassa kehiin, mutta Laineen paluun aikataulua on vaikea ennakoida.

– Barkov näyttäisi selvinneen säikähdyksellä. Barkovin polvihan vääntyi aika pahasti, ilmeisesti sivusiteet vääntyivät. Mutta hän on jo palannut jäälle, joten uskoisin hänen pelaavan parin viikon kuluttua, Lehkonen ennakoi.

Keskivartalovammasta kärsivä Laine on sivussa ainakin joulukuulle saakka. Laineella on ollut huolia kaukalon ulkopuolellakin, kun hänen isänsä kuoli.

– En tiedä ihan tarkalleen Laineen tilanteesta. Jos hänen paluunsa kaukaloon venyisi tammikuulle, niin rytmin hakeminen voi olla jo vähän vaikeaa, Lehkonen viittaa helmikuussa pelattavaan olympiaturnaukseen.

Lue myös: