Kommentti: Roope Hintzin vaikea alkukausi oli harha – NHL:n kuumimpiin pelaajiin kuuluva Hintz on yksi Suomen parhaista maalintekijöistä

Roope Hintzillä on poikkeuksellinen kyky luoda maalipaikkoja ja toisaalta itse löytää paikoille, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Dallas Starsin Roope Hintz on viimeistellyt viime aikoina hurjalla tahdilla. Kuva: Glenn James / Getty Images

Harvoin on maalinteon kanssa tuskailleen pelaajan suhteen tarvinnut olla yhtä vähän huolissaan kuin Roope Hintzin kanssa aiemmin syksyllä.

Alle kuukausi sitten, 10. marraskuuta, Dallasin suomalaissentteri ei ollut tehnyt kauden yhdessätoista ottelussa yhtäkään osumaa. Vaikka tehot eivät seuranneet tekemistä, liukasjalkaisen maalintekijän pelissä juuri mikään ei ollut muuttunut.

Nokialla jääkiekkoilun aloittaneella Hintzillä on aina ollut hyvät vaistot maalinteon suhteen, eikä paikoista alkukaudestakaan pulaa ollut. Hintz itse asiassa kirjasi pelkästään viidellä viittä vastaan itselleen kuivan kauden aikana peräti 6,77 ykkössektorin maalipaikkaa. Luku oli 80 pelatun minuutin rajalla koko NHL:n 12:nneksi paras. Päälle tuli paikat yli- ja alivoimalla.

Viimeistely ontui, eikä onnikaan tuntunut olevan matkassa. Hintz ei saanut kiekkoa verkkoon edes läpiajoista – ja niitä riitti – ja välillä kiekkoa siivottiin pois maaliviivalta viimeisellä hetkellä. Ajoittain kiekko palasi kentän puolelle maaliraudoista.

Kaiken tämän keskellä ketsuppipullon poksahdus oli kuitenkin vain ajan kysymys. Hintz on profiloitunut reilun kolmen NHL:ssä pelaamansa vuoden aikana äärimmäisen vaaralliseksi hyökkäysalueen pelaajaksi.

Joukkueen vaarallisin hyökkääjä pystyy luomaan paikkoja sekä itselleen että muille erinomaisen liikkeen ja taitotason kautta, mutta samaan aikaan hänellä on hyvät vaistot pelata ja viimeistellä maalin läheisyydestä.

Joukkueensa vaarallisin tasakentällisin pelatessa

Paikoille Hintz on päässyt aina. Kuluvalla kaudella hänelle on kirjattu 5,36 ykkössektorin maalipaikkaa viidellä viittä vastaan pelattua tuntia kohden, mikä riittää NHL:ssä sijalle 6. Kolmen edelliskauden osalta lukema on 4,82, sijoitus 10. Kun kykyyn luoda paikkoja ja löytää paikoille yhdistetään Hintzin 14,4 prosentin laukaisutehot NHL-uralta, lopputulema on vääjäämätön: maaleja syntyy ennemmin tai myöhemmin. Yksinkertainen matematiikka näkyy tilastoista.

Hintz on tehnyt NHL-urallaan 0,9 maalia viidellä viittä vastaan pelaamaansa tuntia kohden, mikä on Dallasin selkeästi kovin noteeraus alkaen syksystä 2018. Tyler Seguinin ja Alexander Radulovin lukemat pyörivät 0,7:n tuntumassa. Suomalaisista Hintzin edelle kiilaavat ainoastaan Aleksander Barkov (1,00) ja Sebastian Aho (0,95).

Mitä maalipaikoille pääsemiseen ja löytämiseen tulee, Hintz on ollut viime vuosien selkeästi vaarallisin suomalaispelaaja NHL:ssä. Kovin suurena yllätyksenä ei siis voinut pitää Hintzin ensimmäisestä osumasta syntynyttä positiivista kierrettä. Kauden ensimmäinen maali ottelussa Nashvillea vastaan käynnisti kolmen ottelun maaliputken. Hintz on tehnyt ensimmäisen onnistumisen jälkeen yhdeksään peliin käsittämättömät kymmenen osumaa.

Pelaaja, joka ei ollut marraskuun 9. päivänä tehnyt maaliakaan, on joulukuun 1. päivän suomalaisen maalipörssin keulilla. Kolmen edellisviikon osalta Hintz on NHL:n kuumin maalintekijä yhdessä Edmontonin Leon Draisaitlin kanssa. Ja mikä huomion arvoista, osumista vain yksi on syntynyt ylivoimalla – mukaan mahtuu muun muassa kaksi alivoimamaalia.

Dallasin Roope Hintz teki kolme maalia Carolinan maaliin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä pelatussa ottelussa. Kuva: Glen James / Getty Images

Dallas pääsee halvalla

Suomalainen NHL-kenttä on kärjeltään tätä nykyä leveämpi kuin koskaan, eikä Hintziä ole usein nostettu kuumimpien suomalaistykkien joukkoon, mutta sitä hän maalintekijänä ehdottomasti on.

Hintzin voisi kliseisesti todeta olevan hieman aliarvostettu, niin vastaansanomattoman laadukasta hänen pelaamisensa useina iltoina on. Kunhan viimeistelyssä säilyy jonkinlainen terä, tamperelaishyökkääjällä on kaikki eväät nakutella kasaan useita 30 maalin kausia, eikä 40 osuman rajapyykki ole sekään miltään osin epärealistinen.

Ei huonosti pelaajalta, jonka sopimus kuormittaa Dallasin palkkakattoa vielä ensi kaudellakin ainoastaan 3,1 miljoonalla dollarilla.

Lue myös: