Missä ovat SM-liigan suomalaiset maalivahdit? Ilmiöön on kaksi pääsyytä – seurapomo myöntää, että rahat eivät riitä kotimaisiin torjujiin

Kymmenen liigaseuraa luottaa tänä vuonna ulkomaalaiseen maalivahtiin jääkiekon SM-liigassa. Yhtenä syynä nähdään suomalaisveskareiden korkea palkka. SM-liigan tapaan myös Ruotsissa pelaa paljon ulkomaalaisvahteja.

Venäläinen Stanislav Galimov torjuu tällä hetkellä kiekkoja Kärppien maalilla. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Suomalaismaalivahtien määrä SM-liigassa on pudonnut rajusti viimeisten kausien aikana.

Liigassa pelaa tällä hetkellä kaksitoista ulkomaalaista maalivahtia. Ulkomaalaisiin apuihin veräjänsuulla on luotettu kymmenessä joukkueessa. Täysin suomalaiset maalivahtiosastot ovat vain Pelicansilla, Tapparalla, HPK:lla, Jukureilla ja Sportilla.

Porin Ässien kehitysjohtaja Tommi Kerttula kertoo, että yhtenä merkittävänä syynä tähän on raha – ulkomaalaiset maalivahdit ovat edullisempia kuin kotimaiset veskarit. Ässien maalilla tällä hetkellä torjuvat ruotsalainen Linus Söderström ja venäläinen Konstantin Volkov.

– Me emme yksinkertaisesti ole saaneet kotimaisia maalivahteja sellaisilla hinnoilla kuin olemme yrittäneet. Ulkomailla pelaajavaihtoehdot ovat olleet monipuolisemmat, Kerttula toteaa.

Kaksitoista pelaavaa ulkomaalaista maalivahtia SM-liigassa on Kerttulan mukaan huolestuttava lukema suomalaisen kiekon kannalta.

– Minulla on sellainen fiilis, että maalivahtimme myös kansainvälisillä kentillä ovat vähenemään päin. Jos tämä tendenssi jatkuu niin se tulee näkymään meidän maajoukkueessamme. Se on huolestuttavaa, Kerttula sanoo.

Aihetta käsiteltiin Yle Puheen Jääkiekkokierroksella keskiviikkona. Kuuntele lähetys alta.

Mihin suomalaiset maalivahdit katosivat SM-liigasta?

Yle Urheilun asiantuntija Juuso Riksman murehtii Kerttulan tavoin kotimaisten maalivahtien vähäistä edustusta liigakaukaloissa.

– Määrä on älytön. Suomalaisia maalivahteja pelaa paljon muissa sarjoissa. He ovat päättäneet testauttaa markkina-arvonsa muualla. Osa taas on joutunut lopettamaan, koska he eivät ole halunneet tyytyä tiettyyn palkkatasoon, Riksman kuvaili Yle Puheen Jääkiekkokierroksen lähetyksessä.

Valmennuksessa skarppaamisen paikka

Kerttula pohtii, että maalivahtikadon taustalla on liigaseurojen heikentynyt osaaminen maalivahtivalmennuksessa. Omista junioreista pitäisi osata paremmin kasvattaa liigaraamit täyttäviä maalivahteja.

– Ainakin meillä on siinä skarppaamisen paikka. Liigassa meillä kolme maalivahtia, joista yksikään ei ole porilainen. A- ja B-junioreissa meillä on molemmissa tuontimaalivahdit muualta. Olemme nyt heränneet täällä ruususen unesta ja tehneet toimenpiteitä asian korjaamiseksi.

Kerttula muistelee, että edelliset porilaiset Ässissä pelanneet liigamaalivahdit ovat olleet Jussi Rynnäs ja Juha Järvenpää. Rynnäs torjui Ässä-maalilla kaudella 2009–2010. Järvenpää koppasi kiekkoja patapaidassa viimeisimmän kerran kaudella 2012–2013.

Kerttula ajattelee, että viimeistään nyt maalivahteja ja maalivahtivalmennusta pitäisi alkaa arvostamaan juniori-ikäluokissa nykyistä enemmän.

– Tilanteen korjaamiseksi ei tietenkään ole ABC-ohjelmaa. En myöskään ole sen kannattaja, että liigassa käyttöönotettaisiin kotimaisten maalivahtien kiintiö, jota kaikkien tulisi noudattaa, Kerttula jatkaa.

SaiPan Niclas Westerholm on yksi liigan suomalaisvahdeista. Hän teki A-maajoukkue debyyttinsä marraskuun Helsingin EHT-turnauksessa. Kuva: Mikko Lieri / All Over Press

Ulkomaalaisvahdit maalilla myös SHL:ssä

Kouvolan KooKoon ja Leijonien maalivahtivalmentaja Kari Lehtonen on Tommi Kerttulan kanssa samoilla linjoilla siinä, että suomalaisvahtien tuotanto ei ole samalla tasolla kuin kymmenen vuotta sitten.

– Laskujeni mukaan Ruotsin pääsarjassa pelaa tällä hetkellä 13 ulkomaalaista maalivahtia. Sinällään olemme edellä heitä. Toki tilanteesta pitää olla huolissaan, Lehtonen sanoo.

Torjuntaprosentin valossa tällä hetkellä SHL:n yhdestätoista parhaasta maalivahdista kuusi on ulkomaalaisia. Leksands IF:n ykkösmaalivahti Kasimir Kasisuolla on sarjan seitsemänneksi paras torjuntaprosentti 91,2.

Lehtonen näkee yhtenä syynä Suomen laskeneelle veskarituotannolle sen, että valmennusosaamista on viime vuosina vuotanut ulkomaille. Erityisesti KHL:ssä on viime vuosina ollut lukuisia suomalaisia maalivahtivalmentajia, jotka ovat vieneet tietotaitoa ruplaliigaan. Lehtosen mukaan itänaapuri on tullut tämän myötä maalivahtituotannossa rinnalle.

– Pitää kuitenkin muistaa, että tälläkin hetkellä meillä on kasvamassa hyviä suomalaisvahteja liigassa. Meillä on nyt yhdeksän alle 22-vuotiaista maalivahtia liigaympyröissä. Se on ihan hyvä suunta, Lehtonen sanoo.

Lue myös: