Mikko Koivulle pedataan työpaikkaa NHL:ssä – ollut syksyn aikana Minnesota Wildin opissa: "Seurajohtaminen kiinnostaa minua"

Mikko Koivu on ollut Minnesota Wildin kanssa yhteyksissä muutenkin kuin paidanjäädytyksen takia. Koivu aikoo tehdä päätöksiä mahdollisesta työstään NHL:ssä ensi vuoden alkupuolella.

Mikko Koivu oli Minnesotan NHL-joukkueen pitkäaikainen kapteeni. Kuva: icon Sportswire / All Over Press

Minnesota Wildin seurajohto ei tuhlannut aikaa harkitessaan seurahistorian ensimmäistä pelinumeron jäädyttämistä. Asia julkistettiin alle vuosi sen jälkeen, kun Wildin seurahistorian pitkäaikaisin kapteeni Mikko Koivu oli lopettanut uransa helmikuussa 2021.

Maanantaina seura ilmoitti nostavansa Koivun nuomero yhdeksikön hallin kattoon maaliskuussa 2022.

Varsinainen päätös asiasta oli tehty jo paljon aiemmin.

– Itse olen tiennyt asiasta jo pidempään ja sitä kautta ehtinyt sulatella sitä. Se oli viime keväänä tai alkukesästä, kun minulle kerrottiin asiasta, Koivu kertaa Yle Urheilulle puhelimen välityksellä kotoaan Minneapolisista.

Vaikka Minnesotaa kuudentoista vuoden ajan edustanut Koivu on ehtinyt sulatella asiaa jo useamman kuukauden, hän asettelee silti sanojaan tarkkaan punnitessaan, mitä kunnianosoitus hänelle merkitsee.

– Tämä on asia, josta ei itsellä ole kokemusta, vaikka joskus vierasjoukkueena on tällaisissa seremonioissa osallisena oltukin. Nyt, kun se on henkilökohtaista, ei oikein tiedä, mitä odottaa. Ehkä sitä ei oikein voikaan kunnolla sisäistää ennen kuin se oikeasti tapahtuu, Koivu pyörittelee.

– Itse ehkä ymmärrän tämän todellisen arvon vasta, kun se päivä lähenee ja paita on oikeasti katossa.

Lähes koko NHL-uransa Minnesota Wildia edustanut Koivu päätti uransa Columbuksessa kesken kauden 2020–2021.

Koivu haluaa töihin NHL:ään

Koivun siirtyminen NHL-ammattilaisesta kiekkoeläkeläiseksi on sujunut pelaajan itsensä mukaan toistaiseksi ongelmitta, vaikka intohimoisesti jääkiekkoon suhtautuva turkulainen myöntää avoimesti kaipaavansa ajoittain takaisin pelaajan rooliin. Edessä on kuitenkin nopea hyppy penkin taakse, sillä Koivu liittyi aiemmin kesällä alle 20-vuotiaiden maajoukkue valmennustiimiin.

Edmontonissa vuodenvaiheessa järjestettäviin nuorten MM-kisoihin Koivu on hakenut valmennuskokemusta luotsaamalla 6-vuotiaan poikansa joukkuetta Minneapolisissa.

Koivu on kaikessa hiljaisuudessa palannut myös NHL-ympyröihin.

Koivu ilmestyi kesällä yllättäen Minnesotan harjoitusleirille. Koivu on päässyt tutustumaan NHL-organisaation toimintamalleihin eri tasoilla tutussa ympäristössä, mikä tietenkin herättää kysymyksen siitä, onko Koivu menossa töihin tuttuun organisaatioon uransa jälkeen.

Tällä kaudella Koivu on nähty otteluiden aikana muun muassa seurajohdon aitiossa.

– Seurajohtaminen kiinnostaa minua. Olen sanonut, että haluan olla lajin kanssa tekemisissä, mutta sen suhteen täytyy olla kärsivällinen, että mikä se oma rooli sitten lopulta voisi olla. NHL:ssä on monta roolia, joita voisi tehdä, että asioista pitää malttaa ensin ottaa kärsivällisesti selvää, Koivu sanoo.

Varmaa alkuvaiheessa lienee ainoastaan se, että pedantista luonteestaan tunnettu Koivu on ottanut irti kaiken mahdollisen opin Minnesotan tarjoamasta mahdollisuudesta tutustua eri prosesseihin.

– Olen päässyt opettelemaan seurajohtamista ja näkemään, miten valmennuspuoli täällä toimii. Olen päässyt todella lähelle sitä arkea, mikä ei liity pelaamiseen, Koivu kertoo.

Koivu sanoo, että päätöksiä tulevaisuudesta on luvassa nuorten MM-kisojen jälkeen.

– Valmistaudun sinne huolella ja hoidan sen kunnialla. Kun tulen sieltä takaisin, on aika rauhoittua, ottaa askel taaksepäin ja miettiä tulevaisuutta tarkemmin. Tarkoitus on tehdä oikeita päätöksiä tulevaisuuden suhteen.

– Eiköhän tämä NHL-asia ala realisoitua junnukisojen jälkeen.

Jos Mikko Koivu liittyy Minnesotan palkkalistoille valmentajan tai seurajohtajan ominaisuudessa, hänestä tulisi tältä osin vasta kolmas suomalainen NHL:ssä. Jarmo Kekäläinen toimii Columbuksen urheilupuolen johtajana ja Tuomo Ruutu Floridan apuvalmentajana.

"Kaikki on tuoreessa muistissa"

Jotain Mikko Koivun merkityksestä Minnesota Wildille kertoo se, miten nopeasti tämän paita lopulta päätettiin kattoon nostaa. Vain Nashvillen Pekka Rinne on suomalaisista saanut vastaavan kunnianosoituksen uransa jälkeen näin nopeasti. Ylipäätään NHL:ssä paitoja on jäädytetty numeroita todella harvoin näin nopealla tahdilla.

Koivun paita on ensimmäinen, joka Wildin kotiareenan kattoon nostetaan.

– Kaikki on vielä tuoreessa muistissa itsellä ja faneilla ja siksi on hienoa, että tämä tulee nopeasti. Lisäksi seurassa työskentelee paljon tuttuja, joiden kanssa saan viettää sen päivän. Se merkitsee paljon. Muuten sillä, olenko ensimmäinen, ei ole merkitystä. Urheilijalle tällainen on hienoa riippumatta siitä, onko siellä paitoja ennestään vai ei, Koivu linjaa.

Mikko Koivu jätti ison jäljen Minnesotan seurahistoriaan. Kuva: Nick Wosika/Icon Sportswire/AOP

On selvää, että Koivu on jättänyt jäljen kuudentoista vuoden aikana yhteisöön myös kaukalon ulkopuolella ja tämä onkin asia, josta Koivu toivoo tulevansa Minnesotassa muistetuksi. TPS:ssa kiekkoilun aloittanut Koivu toivoo uuden sukupolven ottavan hyväntekeväisyystyön osalta soihdun kantaakseen.

– Toivon, että jätin kipinän tulevaisuuden pelaajille, että hekin haluaisivat olla tällaisessa mukana. Tämä on tärkeä väylä siinä, miten urheilijat voi vaikuttaa. Itselle on ollut tärkeää saada olla hyväntekeväisyystyössä mukana. Toimiminen lastensairaalan kanssa yhteistyössä on jättänyt jäljen itseeni ja toivottavasti sairaalan ihmisiin.

Lue myös: