Kolmen harrastusvuoden jälkeen huipulla: 29-vuotias Essi Saastamoinen vaihtoi lajia ja kilpailee nyt kahdesta maailmanmestaruudesta

Saastamoisella on edessä lippupallon MM-kisat Israelissa sekä amerikkalaisen jalkapallon MM-kisat kotimaassa.

Essi Saastamoinen esittelee kultamitalia. Kuva otettu suomenmestaruuden ratkettua kuluvana syksynä. Kuva: Laura Saastamoinen

Essi Saastamoinen laittoi piikkarit naulaan vuonna 2017. Superpesis ei enää maistunut. Pesäpallouran jälkeen aloitettu amerikkalainen jalkapallo on vienyt 29-vuotiaan Saastamoisen uuden lajinsa parrasvaloihin.

Tällä hetkellä sotkamolaislähtöinen Saastamoinen valmistautuu kaksiin MM-kisoihin. Ennen itsenäisyyspäivää on edessä lähtö lippupallon MM-kisoihin Israeliin, edessä ovat myös amerikkalaisen jalkapallon MM-kisat kotimaassa.

Saastamoinen on pelannut jenkkifutista vasta kolme vuotta, mutta hän on jo saavuttanut Suomen- ja Euroopan-mestaruudet, lisäksi hänet on palkittu vuoden puolustaja -tittelillä Vaahteraliigassa.

– Varmasti urheilullisuus, jonka pesäpallossa sain, on auttanut valtavasti. Olin tavallaan fyysisiltä ominaisuuksilta jo valmis. Myös tahto kehittyä ja edetä maan parhaimmistoon on ollut alusta asti kova. Olen halunnut käyttää tehokkaasti kaiken sen ajan, jonka olen lajin parissa ollut, Essi Saastamoinen kuvailee nousemistaan lajin huipulle.

Samaa arvioidaan lajiliitosta. Viestintäpäällikkö Janne Vainio Suomen amerikkalaisen jalkapallon liitosta kertoo Essi Saastamoisen pelitaktiikan ja pelin lukemisen taidon olleen alusta asti lajiin sopivia.

– Fyysiset ominaisuudet ovat olleet aikaisemman uran kautta kunnossa, ja hän on käyttänyt aikaa harjoitusten ulkopuolella lajin opiskelemiseen.

Kaksi eri lajia, silti jotain samaa

Outo laji, johon ei Kainuussa ollut törmännyt, kiehtoi Saastamoista.

Taktisuudessa oli jotain samaa kuin pesäpallossa. Kuitenkin ensimmäinen kerta aiheutti hämmennystä. Saastamoinen ei ollut esimerkiksi varma, että mihin suuntaan lähteä juoksemaan.

Kuuntele alta Saastamoisen ajatuksia lajien eroista:

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki arvioi aiemmin Ylelle, että urheilun huipulla lajia vaihdetaan harvakseltaan.

Kuitenkin Lehtimäen mukaan nykytrendi on, että joukkuepeleissä aloittaneet liikunnalliset nuoret etsivät vielä myöhemminkin uusia lajeja. Yksi syy tähän on ammattimaistuva urasuuntaus.

Janne Vainio kertoo, että amerikkalaiseen jalkapalloon vaihdetaan jonkin verran muista lajeista. Silti Essi Saastamoisen kaltaiset tarinat ovat laskettavissa yhden käden sormilla.

Lippupallo ja amerikkalainen jalkapallo ovat sisarlajeja. Eroja kuitenkin on. Esimerkiksi amerikkalaisessa jalkapallossa kentällä on yhdessä joukkueessa kerrallaan 11 pelaajaa ja lippupallossa viisi. Lippupallo ei myöskään ole yhtä fyysinen laji.