Tim Sparv voitti Captain's Ball -palkinnon – Lukas Hradecky ja Natalia Kuikka valittiin vuoden pelaajiksi, Yle Urheilun Matti Härkönen on vuoden jalkapallotoimittaja

Tim Sparv palkittiin arvostetulla Captain's Ball -palkinnolla torstaina. Palkinnon saajan päätti jalkapallolegenda Jari Litmanen, joka sai itse ensimmäisen Captain's Ball -palkinnon vuonna 2002.

Tim Sparv palkittiin torstaina Captain's Ball -gaalassa. Kuva: Lehtikuva

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen kapteeni Tim Sparville on myönnetty historian kahdeskymmenes Captain's Ball -palkinto. Captain’s Ball on Suomen Palloliiton ja Veikkausliigan erikoispalkinto erityisen positiivisesta ja merkittävästä suomalaisen jalkapalloilun hyväksi tehdystä työstä. Viime vuonna Captains Ball -palkinto myönnettiin Martti Kuuselalle.

Palkinnon saajan päätti jalkapallolegenda Jari Litmanen, jolle myönnettiin historian ensimmäinen Captain's Ball -palkinto vuonna 2002.

– Suomalainen miesten jalkapallohistoria tuntee vain yhden pelaajan, joka on ollut joukkueensa kapteeni jokaisessa ikäluokassa aina nuorimmasta A-maajoukkueeseen. Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkue on kerran päässyt EM-lopputurnaukseen ja joukkueen kapteenina toimi Tim Sparv. Kun miesten A-maajoukkue ikimuistoisten karsintojen jälkeen taisteli tiensä vihdoin EM-lopputurnaukseen, senkin joukkueen kapteenina toimi Tim Sparv. Tänä vuonna palataan tietyllä tavalla palkinnon juurille. Captain's Ball eli kapteenin pallo menee henkilölle, johon kapteenius totisesti henkilöityy, Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahden lukemissa perusteluissa kerrottiin.

Sparv kipparoi Suomen jalkapallomaajoukkuetta kesän EM-lopputurnauksessa. Lopputurnauspaikka oli Suomen miehille historian ensimmäinen jalkapallossa. Turnauksessa Suomi sijoittui lohkonsa kolmanneksi. Huuhkajat kärsi tappiot Belgialle ja Venäjällä, mutta voitti Tanskan avausottelussa 1–0.

Sparv on ollut merkittävässä roolissa myös kentän ulkopuolella. Hän on ottanut kantaa yhteiskunnallisiin asioihin ja puhunut voimakkaasti muun muassa ihmisoikeuksien puolesta. Sparv on saanut ulostuloistaan tunnustusta myös kansainvälisesti, sillä esimerkiksi kansainvälinen pelaajayhdistys FIFPRO palkitsi vastikään Sparvin Player Voice -kategoriassa.

– Kiitos, kiitos paljon. Tämä on aivan liikaa. Tuntuu, etten ole ansainnut tätä palkintoa. Se, että se tulee Jari Litmaselta ja futisyhteisöltä, merkitsee minulle todella paljon. Tulin maajoukkueeseen ensimmäistä kertaa, kun Sami (Hyypiä) ja Jari olivat isossa roolissa. Yritin oppia niin paljon kuin pystyn, että pystyisin jonain päivänä viemään maajoukkueen arvokisoihin. Olen todella ylpeä ja matka jatkuu. Onko se sitten kentällä tai kentän ulkopuolelle, tulen aina tekemään työtä suomifutiksen eteen, se on varma, silminnnähden liikuttunut Sparv kommentoi.

Sparv on kärsinyt urallaan loukkaantumisista, ja syksy HJK:ssa oli kovin rikkonainen. Sparv ei juurikaan pystynyt pelaamaan, eikä ollut Huuhkajien mukana enää loppusyksyn MM-karsintaotteluissa.

Tim Sparv on toiminut kapteenina kaikissa edustamissaan maajoukkueen ikäluokissa. Kuva: Getty Images

Suomen Palloliitto palkitsi vuoden miespelaajana Huuhkajien ja Bayer Leverkusenin maalivahdin Lukas Hradeckyn. Hradecky pelasi maalilla Suomen jalkapallomaajoukkueen kaikissa kolmessa ottelussa viime kesän EM-kisoissa.

Vuoden jalkapallotoimittajana palkittiin Yle Urheilun Matti Härkönen, joka selosti historiallisissa EM-kisoissa kaikki Huuhkajien ottelut.

Vuoden naispelaajana palkittiin puolustaja Natalia Kuikka. Helmareiden luottopuolustaja edustaa seuratasolla Yhdysvaltain NWSL-sarjassa pelaavaa Portland Thornsia. Kuikka oli maajoukkueen runkopelaajia, kun Helmarit varmisti historian neljännen EM-lopputurnauspaikan kesälle 2022.

Vuoden valmentajana palkittiin HJK:n päävalmentaja Toni Koskela. Koskela valmensi HJK:n tänä vuonna Veikkausliigan mestariksi. HJK selvitti tiensä myös tänä vuonna Konferenssiliigan lohkovaiheeseen.

Natalia Kuikka. Kuva: Craig Mitchelldyer / ISI Photos / Getty Images

Vuoden liigapelaajana Veikkausliigasta palkittiin Urho Nissilä. Kuopion Palloseuran keskikenttämies oli merkittävässä roolissa, kun savolaiset voittivat menneellä kaudella SM-hopeaa. Nissilä esiintyi edukseen myös KuPS:n europeleissä. Nousujohteinen kausi poiki Nissilälle myös debyytin A-maajoukkueessa syksyn MM-karsinnoissa. Veikkausliigassa Nissilä antoi eniten maalisyöttöjä – kahdeksan kappaletta. Hän teki myös kahdeksan maalia.

Vuoden liigapelaajana Kansallisesta Liigasta palkittiin Kuopion Palloseuran Gentjana Rochi. Rochi hallitsi läpi kauden Kansallisen Liigan maalipörssiä. Hän viimeisteli 23 ottelussa 26 maalia. Rochi pääsi tuulettamaan Kuopion Palloseuran väreissä syksyllä Suomen mestaruuta kolmen pisteen erolla ennen Tikkurilan Palloseuraa.

Vuoden futsalpelaajina palkittiin Kampuksen Dynamon Jukka Kytölä ja MuSa Futsalin Nette Hannula.

Lue myös: