Iivo Niskanen löi joukkuekaverilleen painetta viestiin – Lillehammerin ladut helpottuivat ja Joni Mäki kuuluu vähemmistöön, jota rata suosii

Lillehammerin perinteinen rata on suosinut yleensä Iivo Niskasta, mutta nyt helpotettu rata syö Suomen ykköstykin parhaan edun pois. Joni Mäki sen sijaan uskoo hyötyvänsä ampumahiihtoradalle tehdystä latupätkästä.

Joni Mäki sijoittui Rukan sprintissä kuudenneksi ja kuuluu niihin harvoihin suomalaishiihtäjiin, joille Lillehammerin helpotettu rata sopii. Kuva: Tomi Hänninen

Talvilajit jatkuvat perjantaina Ylen kanavilla, kun ohjelmassa ovat muun muassa sprinttihiihdot Lillehammerissa. Suora lähetys sprinttien finaaleista alkaa kello 13.20 Ylen kanavilla.

Lillehammerin hiihdon maailmancupit ovat aiemmin tulleet tutuiksi kisapaikan rankoista laduista, joilla lykittiin vuoden 1994 olympialaisia. Tänä vuonna rankkaa on ollut ainoastaan kisajärjestäjillä.

Lämpimän ja sateisen sään takia lauantain ohjelmassa ollut yhdistelmäkilpailu muutettiin 10 ja 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailuiksi, sillä kisajärjestäjät eivät saaneet tehtyä tarpeeksi leveää baanaa. Kisajärjestäjät ovat saaneet lumetettua 3,6 kilometrin ladun, mutta se sijaitsee ampumahiihtostadionin puolella ja rataan mahtuu vain yksi nousu. Eikä sekään ole vaativa.

– Rata on kyllä sellainen, että ei ole ikinä missään hiihdetty tuon tyyppistä lenkkiä! On niin erilainen profiililtaan, maailmancup-kautensa avaava Riitta-Liisa Roponen totesi Yle Urheilun haastattelussa.

Ja 43-vuotiaalla Roposella on kokemusta yhdestä, jos toisestakin maailmancupin radasta, sillä hän on uransa aikana startannut 234 kertaa maailmancupin kisaan.

Suomalaishiihtäjät olisivat kisanneet mieluummin Lillehammerin perinteisillä raskailla laduilla. Heiltä löytyi kuitenkin ymmärrystä kisajärjestäjiä kohtaan. Etenkin kun vielä vajaa pari viikkoa sitten kova myrsky kaatoi kisapaikalla yli 100 puuta latupohjan päälle (siirryt toiseen palveluun).

– Helpot radat eivät hyödytä minua, mutta tiedän, että pitää osata hiihtää vähän helpommillakin laduilla. Ei jokainen kisa voi pelkästään ylämäkeä olla, Rukalla uransa ensimmäiset maailmancupin pisteet napannut Remi Lindholm sanoi.

– Ehkä puhutaan enemmänkin Suomen cup -laduista kuin maailmancup-laduista. Ei olla ihan omilla vahvuusalueilla tuolla ladulla. Mutta uskoisin, että radan myötä tulee pikkaisen vaihtuvuutta jopa kärkipäähän, kovasta hapenottokyvystään tunnettu ja rankoilla laduilla viihtyvä Iivo Niskanen totesi.

Niskasen mukaan Suomessa on tällä hetkellä loistavat olosuhteet verrattuna Lillehameriin tai moneen muuhun paikkaan.

Loivapiirteistä, mutta pitkiä työpätkiä

Sekä Roponen että kauden ensimmäisen vapaan kisansa lauantaina hiihtävä Johanna Matintalo muistuttivat, että vaikka rata näyttää helpolta, ei se välttämättä ole niin helppo.

– Siinä on tosi pitkiä työpätkiä. Se on loivapiirteinen, mutta töitä saa tehdä tosi paljon, Matintalo sanoi.

– 3,6 kilometrin rata kolme kertaa, se vähän tasapainottaa sitä helpohkon radan mainetta. Siinä kuitenkin joudutaan työskentelemään yli kymmenen kilometriä. Tänään sanon, että rata sopii minulle mainiosti, mutta katsotaan lauantaina, olenko eri mieltä, Roponen naurahti ja totesi kovakuntoisimman pärjäävän aina.

Rukalla kautensa perinteisen sprintissä mainiosti avannut Katri Lylynperä oli alun perin ajatellut, että hän olisi saanut Lillehammerin rankahko sprinttiladusta osviittaa Pekingin olympiaratoihin. Nyt radan rankkuus tulee lähinnä siitä, että se on pitkä.

Lylynperä olisi toivonut radalle selkeämpiä nousuja ja laskuja ja uskoo radan suosivan peesihiihtäjiä.

– En varmaan ole sprintissä keulahiihtäjä, mutta toki maaliviiva olisi mukava ylittää keulassa, hän virnisti.

Yhdistelmäkilpailu ja rankat ladut jäivät tällä kertaa vain haaveeksi Lillehammerin maailmancupissa. Kuva: Getty Images

Niskanen löi painetta Mäelle

Kaikki suomalaishiihtäjät eivät suinkaan olleet pahoillaan siitä, että tänä vuonna Lillehammerissa on käytössä helpompi rata. Yksi tällaisista on Rukan sprintissä onnistunut Joni Mäki.

– Näin vauhtihiihtäjänä pidän rataa omia ominaisuuksiani suosivana. Siinä saa hiihtää kovaa koko ajan. Normaalimatkallakaan ei ole kuin yksi pidempi nousupätkä, joten uskon, että sekin on minulle hyvä matka, Mäki sanoi ja totesi odottavansa innoissaan, että pääsee jälleen kisaamaan.

Mäen innokkuudesta kuultuaan Iivo Niskanen löikin paineita joukkuekaverinsa niskaan, sillä sunnuntaina Lillehammerissa hiihdetään viestit.

– Tulee varmasti tiukka otatus viesteihin noin helpohkolle ladulle. Siellä varmasti useampi joukkue ratkoo niitä kirkkaimpia sijoja. Jos Joni kerran sanoi, että ladut sopivat hänelle, niin se on varmasti sitten hänen tonttinsa ratkaista homma ankkurina, Niskanen sanoi hymyillen.

Lue myös: