Lauri Vuorinen yllättyi päivän vireestään, joka kantoi sprinttifinaaliin: "Ajattelin aamulla, että en hevillä pääse edes karsinnasta jatkoon"

Lauri Vuorinen ja Jasmi Joensuu olivat parhaat suomalaiset Lillehammerin maailmancupin sprinttihiihdoissa.

Lauri Vuorinen sprinttifinaalin viides
Lauri Vuorinen sprinttifinaalin viides

Lauri Vuorinen saavutti uransa parhaan sijoituksen hiihdon maailmancupissa oltuaan vapaan hiihtotavan sprintissä viides. Vuorinen, 26, oli Lillehammerissa vakuuttavassa vireessä jo aikaisemmissa vaiheissa, kun hän voitti alkueränsä ja oli välierässään toinen.

Miesten sprintissä voiton vei isäntämaa Norjan Johannes Hösflot Kläbo ennen maanmiestään Thomas Helland Larsenia (+0,58). Ranskan Richard Jouve oli kolmas (+0,78). Kärkikolmikko karkasi loppusuoralla selvästi muista: neljänneksi sijoittunut Håvard Solås Taugböl jäi Kläbosta 2,98 sekuntia ja Vuorinen 4,43.

Vuorinen on aiemmin sijoittunut perinteisen hiihtotavan sprintissä seitsemänneksi ja yhdeksänneksi maailmancupissa. Vapaalla hiihtotavalla hänen uransa paras sijoitus oli 14:s ennen tätä päivää.

Näin Lauri Vuorinen kukisti muun muassa Aleksandr Bolshunovin sprinttivälierssä ja otti uransa ensimmäisen finaalipaikan.

Katso videolta, kuinka Vuorinen tuuletti finaalipaikkaansa välierässä.

Sprintin erävaiheessa nähtiin neljä suomalaismiestä, joista ainoastaan Vuorinen eteni jatkoon. Nuorten maailmanmestari Niilo Moilanen oli erässään viides, Joni Mäki ja Juuso Haarala erissään kuudensia.

Vuorinen kertoi Yle Urheilun haastattelussa, ettei hän olisi aamulla uskonut ennätystensä paukkuvan.

– Fiilis oli aika huono aamulla herätessä. Varmaan jännityksestä johtui. Kun aloin verryttelemään, ajattelin, etten hevillä pääse edes karsinnasta jatkoon. Siinä kun päivä eteni, alkoi mies ja suksi toimia. Se toi koko ajan uskoa, Vuorinen kertoi.

Vuorinen kertoi, että päivän neljännessä startissa jalat alkoivat jo painaa.

– Finaalissa koetin vain pysyä mukana ja noudattaa samaa taktiikkaa kuin aikaisemmin. Kovemmat kaveritkin siinä vieressä. Jossiteltavaa ei sinänsä jäänyt.

Joensuu vakiinnutti tasonsa 12 parhaan joukossa

Naisten sprintissä Jasmi Joensuu venyi parhaana suomalaisena 12 parhaan joukkoon, mutta ei löytänyt enää välierissä uutta vaihdetta ja jäi sijalle 12. Joensuu oli tyytyväinen kisapäiväänsä.

– Tosi hyvä hiihto oli se puolivälierähiihto ja 45 sekuntia vaille oli tämä välieräkin. Varmaan parasta hiihtoa vaparilla ikinä, Joensuu iloitsi.

Välieräpaikka oli Joensuulle jo neljäs peräkkäinen maailmancupissa.

– Välieräpaikka alkaa olla rutiinisuoritus, kun neljässä viime maailmancupissa olen sen saavuttanut. Nyt olen mielestäni osoittanut muillekin kuin itselleni, että eteenpäin on menty. Nyt pitäisi ottaa seuraava steppi kohti finaalia.

Jasmi Joensuu eteni välieriin aikavertailun kautta.

Ruotsin Maja Dahlqvist oli naisten finaalin ykkönen 0,35 sekunnin erolla Yhdysvaltain Jessie Digginsiin. Isäntämaa Norjan ainut edustaja naisten sprinttifinaalissa, Tiril Udnes Weng, oli kolmas.

Suomen Jasmin Kähärä nappasi uransa ensimmäiset maailmancupin pisteet edettyään erävaiheeseen. Kähärä, 21, oli eränsä kuudes ja lopputuloksissa 30:s.

Lue myös: