Ruotsi syytti vakoilusta, mutta Suomi voitti pelin – salibandymiehet kukistivat MM-kisojen päävastustajan, Ville Lastikka iski hattutempun

Suomen miesten salibandymaajoukkue kukisti Ruotsin 7–3 MM-kisojen alkusarjan ottelussa yli 7 000 katsojan edessä. Ennen ottelua ruotsalaiset olivat syyttäneet suomalaisia vakoilusta. Katso videolta huiman ottelun maalikooste.

M Alkusarja FIN - SWE | Maalit
M Alkusarja FIN - SWE | Maalit

Suomen miesten salibandymaajoukkue jatkoi voittojen tiellä, kun se kukisti MM-kisojen alkusarjan ottelussa Ruotsin 7–3.

Tunteet olivat pinnassa jo ennen ottelua, sillä Ruotsi syytti SVT:llä Suomea perjantain harjoitustensa vakoilemisesta. (siirryt toiseen palveluun) Jos MM-avauksessa Tanskaa vastaan Helsingin jäähallin lehtereillä oli väljää, oli tunnelma lauantai-illan Ruotsi-ottelussa mainio heti alkuvihellyksestä alkaen. Katsojia lehtereille oli saapunut yli 7 100.

Ruotsi sai otteluun unelma-alun, kun Lauri Stenfors joutui pysäyttämään läpiajoon päässeen Jesper Sankellin sääntöjen vastaisesti vain puolentoista minuutin pelin jälkeen. Kim Nilssonin rangaistuslaukaus epäonnistui kuitenkin täydellisesti, kun pallo karkasi maailman parhaaksi salibandynpelaajaksi nimetyn Nilssonin lavasta.

Toisessa päässä Tanskaa vastaan maalipaikkoja tuhlaillut Ville Lastikka kokeili laukaustaan, ja kaukaa lähtenyt veto upposi hieman helpohkosti ohi MM-debytantti Jon Hedlundin.

Ruotsin "rouhijakenttää" parjattiin ennen MM-turnausta huonoimmiksi salibandynpelaajiksi, mitä Ruotsin joukkueessa on nähty. Lauantai-iltana kolmoskenttä aiheutti Suomelle kuitenkin paljon vaikeuksia. Avauserän alussa se hankki rangaistuslaukauksen ja kahdeksan minuutin jälkeen Ludwig Persson tasoitti pelin 1–1:een.

Kauaa Ruotsi ei ehtinyt tasatilanteesta nauttia, sillä Lastikka iski puolitoista minuuttia myöhemmin toistamiseen ja vei Suomen 2–1-johtoon.

Toisessa erässä Ruotsi pääsi paremmin mukaan, ja Suomella oli vaikeuksia päästä hyville maalipaikoille. Ruotsin kolmoskenttä jatkoi vahvoja otteitaan, kun Kevin Haglund tasoitti pelin ajassa 32.48.

Toisen erän lopulla Sami Johansson riisti pallon omassa päässä Ruotsin vapaalyönnin jälkeen ja iski MM-turnauksen avausosumansa.

Suomi sai hyvän alun päätöserään, kun Mikko Leikkanen herkutteli kahden maalin Lastikan tarjoilusta ja Suomi siirtyi ottelussa ensimmäisen kerran kahden maalin johtoon.

Ruotsi ei takaiskusta lannistunut, sillä Tobias Gustafsson kavensi pelin 3–4:ään viisi ja puoli minuuttia ennen päätössummeria.

Eemeli Salin pääsi päätöserän lopulla väläyttämään rystylaukaustaan, ja vei Suomen jälleen kahden maalin johtoon. Ruotsi haki vielä kavennusta ilman maalivahtia, ja Lastikka hyödynsi tilanteen iskemällä illan kolmannen osumansa.

Salin iski vielä Suomelle toisen osuman tyhjiin ja viimeisteli loppulukemat 7–3 illan toisella osumallaan.

Suomen salibandymiehet kiittivät kotiyleisöä kädet ylhäällä taputtaen.

Selvät voittolukemat vakuuttivat Yle Urheilun asiantuntijat.

– Aivan mieletön ottelu, en odottanut näin hyvää peliä. Oli loistava ottelu, loistava tunnelma jo tässä vaiheessa kisoja. Pientä nokkapokkaa oli juuri sopivasti, siellä valmisteltiin, millainen ralli ensi lauantaille (MM-finaaliin) on tulossa, Toni Lötjönen aloitti.

– Molemmilla joukkueilla on paljon voimavaroja, joita ei tiedetä. Suomi muutti peliä tietyillä tavoilla ja sai homman hanskaan. Heikoilla hetkillä nostan esiin Sami Johanssonin ja Eemeli Salinin, jotka yksilösuorituksilla pystyvät ottamaan takaisin valtikan Suomelle. Hienoa nähdä suomalaisissa kaiken voittaneissa pelaajissa vielä voitonnälkää, Mikko Kohonen jatkoi.

"Lastikka oli herra ja hidalgo tänään"

Suomen parhaana pelaajana palkittiin tehot 3+1 iskenyt Ville Lastikka.

– Oli hieno tunne pelata, saimme tunteen välitettyä kentällekin asti. Varmasti tulee uni ihan hyvin ja kiva, että sai muutaman maalin tehtyä. Se on itselle myös tärkeä asia, ja antaa eväitä jatkopeleihin, Lastikka summasi Yle Urheilulle ottelun jälkeen.

Lastikkaa hehkuttivat studiossa myös Yle Urheilun asiantuntijat.

– Jos koulureppu on välillä ollut narikassa, niin nyt hän kaivoi sen repun, minkä Prahassa laittoi selkäänsä ja otti välierässä joukkueen reppuselkään. Mieletön ottelu. Jos eilen tuntui, että hän ei lauo, tänään hän oli herra ja hidalgo, Toni Lötjönen ylisti.

– Lastikka osoitti tänään, että fiksusti pelaaminen ei tarkoita, että ei tule pisteitä, Mikko Kohonen säesti.

Toinen Suomen onnistuja oli kakkoskenttään nostettu Eetu Sikkinen.

– Loistava ottelu. Hän joutui kovaan paikkaan kakkoskenttään. Ruotsi on lyönyt pitkälti kentällisensä kokoon. Suomella on vaihtoehtoja. Siellä ovat edelleen Prahan onnistujat Joonas Pylsy, Lastikka ja Peter Kotilainen, mutta sitten on myös Sikkinen. Ruotsilla kolmoskenttä on rouhijakenttä, mutta Suomen päävalmentaja Petteri Nykky kaivoi Suomelle vähän vastaavan. Pylsy ja Oskari Heikkilä laitettiin kolmoseen, siinä on hyväjalkaiset rouhijat, Lötjönen jatkoi.

– Sikkinen on ensikertalainen, mutta pelaa kuin kokenut konna, Kohonen ylisti.

Suomi kaatoi avausottelussaan Tanskan 7–0, kun taas Ruotsi avasi MM-turnauksen 11–1-voitolla Latviasta. Suomen pelit jatkuvat heti huomenna sunnuntaina Latviaa vastaan. Lähetys TV2:ssa ja Areenassa alkaa kello 14.50.

Juttua muokattu 21.58: Lisätty kommentteja.

Lue myös: