Suomen salibandynaiset kohtaavat illalla MM-turnausta dominoineen Ruotsin, joka hakee kahdeksatta peräkkäistä MM-kultaa: "On toivottava, että onni on mukana"

Suomen salibandynaiset ovat sunnuntaina kovan paikan edessä, kun MM-finaalissa vastaan astuu murskavoitosta toiseen kulkenut Ruotsi. Lähetys MM-loppuottelusta alkaa kello 17.20 ja sitä voi seurata TV2:ssa ja Areenassa.

Suomi hävisi alkusarjassa Ruotsia vastaan 3–9. Kuva: IFF/ perwiklund.se

Suomen salibandynaisilla on sunnuntaina jättimäinen vuori kiivettänä. Vastassa loppuottelussa on seitsemät edelliset MM-kisat vienyt Ruotsi, joka ei ole osoittanut hidastumisen merkkejä tänäkään vuonna – päinvastoin.

Ruotsi on takonut viidessä pelaamassaan ottelussa yhteensä 78 maalia eli keskimäärin 15,6 osumaa ottelua kohden. Vain Suomea vastaan lukemat pysyivät yksinumeroisina eikä silloinkaan oltu kaukana kymmenestä maalista: Ruotsi voitti alkusarjassa Suomen 9–3.

MM-välierässä se oli täysin ylivoimainen Sveitsiä vastaan ja kukisti välierävastustajansa ennätyslukemin, sillä koskaan aiemmin Ruotsi ei ollut onnistunut kaatamaan Sveitsiä 14–1.

Kaikesta huolimatta ruotsalaiset vakuuttivat lähtevänsä MM-finaaliin varsin nöyränä.

– Olemme nyt MM-finaalissa, mutta emme ole vielä voittaneet mitään. Näin se vain on. Aiomme nauttia voitosta tänään ja lataudumme sitten uudestaan huomiseen taistoon, päävalmentaja Åsa Karlsson sanoi SVT:lle (siirryt toiseen palveluun) lauantain murskavälierän jälkeen.

Toki Ruotsi on tehnyt varsinkin alkusarjassa rumaa jälkeä aiempinakin vuosina. Vuonna 2019 se teki kolmessa alkusarjan ottelussa 49 osumaa ja murskasi puolivälierässä Saksan 26–2, vuonna 2017 alkusarjan kolmessa ottelussa syntyi 52 osumaa ja vuonna 2015 Tampereella "vain" 40 osumaa.

Vertailun vuoksi kaksi vuotta sitten lohkossaan toiseksi sijoittunut Suomi hävisi alkusarjassa Sveitsille ja teki kolmessa ottelussa 35 maalia. Vuonna 2017 Suomi teki alkusarjassa 27 osumaa ja 2015 kotiyleisön edessä Tampereella 25 osumaa.

Ruotsi on hävinnyt edellisen kerran MM-kisoissa ottelun 14 vuotta sitten, kun Suomi oli Tanskassa Frederikshavnin MM-kisojen alkusarjassa parempi 2–1 – finaalin Ruotsi veikin 7–3 ja aloitti seitsemän MM-kullan putkensa.

Suomi puolestaan voitti edellisen ja historian toisen mestaruutensa vuonna 2001.

"Taktiikka takataskussa"

Veera Kaupin johtamalta Suomen tehokentältä odotettiin pisteitä ennen MM-turnausta, ja tähän asti kenttä on hoitanut tonttinsa kunnialla. Lauantain MM-välierässä kenttä vastasi Suomen kaikista osumista.

Ruotsalaisen salibandyjulkaisu Innebandymagazinetin maailman parhaaksi kahdesti vuosina 2018 ja 2017 valitsema Veera Kauppi on MM-turnauksen pistepörssissä toisena tehoin 13+5. Vain Ruotsin Moa Tschop on edellä tehoin 4+16.

Kauppia lepuutettiin alkusarjan ottelussa Ruotsia vastaan, mutta hänet otettiin mukaan toisessa erässä, kun Suomi sai ylivoiman. Kauaa hän ei ehtinyt kentällä olla, kun pallo oli ensimmäisen kerran Ruotsin maalissa.

– Näin on pelattava turnauksessa, jossa on monia otteluita. Tiedämme, että Ruotsi on hurjan hyvä. On oltava fiksu. Ruotsista se oli ehkä vähän ylimielistä, mutta siinä tapauksessa olemme onnistuneet jossakin. Me olemme tyytyväisiä, Veera Kauppi kommentoi SVT:lle (siirryt toiseen palveluun).

Maailman parhaimpiin puolustajiin lukeutuva My Kippilä, Kauppien seurakaveri Ruotsin liigaa hallinneesta uumajalaisjoukkueesta oli samoilla linjoilla.

– Uskon, että meillä on taktiikka takataskussa, mitä emme ole vielä näyttäneet. Me panemme lopun kaikelle kommentoinnille ja mediakirjoittelulle, jossa meihin ei uskota. Me uskomme itseemme. Olemme todella vahva joukkue ja näytämme sen sunnuntaina. Uskon, että ottelusta tulee tiukka.

Ruotsi pääsi pelaamaan oman välieränsä pois alta jo lauantaina iltapäivästä. Se selvisi Suomea huomattavasti helpommalla, sillä peli oli käytännössä ohi jo avauserän jälkeen. Suomi joutuu taistelemaan aina viimeisiin sekunteihin asti finaalipaikastaan, kunnes Tshekki kaatui 5–4.

Suomen maalilla kolmessa ottelussa torjunut Krista Nieminen katseli alkulohkon Ruotsi-ottelua penkin puolelta. Sveitsiläisen UH BEO:n maalivahdilla oli selvä lääke Ruotsin kaatamiseen.

– Se on laitettava kroppaa pallon eteen. On toivottava, että onni on mukana huomenna. Uskon, että meiltä löytyy koko joukkueesta taistelutahto. Laitetaan kroppaa likoon huomenna, että ruotsalaiset eivät pääse niin helpolla, Nieminen sanoi Ylelle.

Salibandyn naisten MM-finaali Ruotsi–Suomi TV2:ssa ja Areenassa kello 17.20 alkaen.

Lue myös: