"Jonilla ei ole kaikki kohdallaan..." Mäki jää pois seuraavasta maailmancupin kisasta – asiantuntija kertoo, miksi olympialaisista ei pidä vielä huolestua

Joni Mäki arvioi, että hänen keuhkonsa rasittuivat perjantaina paukkupakkasessa hiihdetystä sprinttikarsinnasta. Hän palaa kotiin harjoittelemaan ja toivoo palaavansa maailmancupiin parin viikon päästä.

Joni Mäki selvittää vaisua viestiosuuttaan
Joni Mäki selvittää vaisua viestiosuuttaan

Suomen ykkösjoukkueen Joni Mäki katkesi miesten 4x7,5 kilometrin viestin ankkuriosuudella viidenneltä sijalta 11:nneksi. Ero kisan voittaneeseen Norjaan kasvoi osuuden aikana yhdeksästä sekunnista lähes puoleentoista minuuttiin.

– Jonilla ei ole kaikki tällä hetkellä ihan kohdallaan eikä hän pysty hiihtämään täysiä. Hän joutui tietysti todella pahaan paikkaan, kun yksin hiihti siinä välissä, päävalmentaja Teemu Pasanen arvioi.

Lillehammerin maailmancupissa Suomen ykkösjoukkueessa hiihtivät myös Perttu Hyvärinen, Iivo Niskanen ja Remi Lindholm.

Maailmancup jatkuu ensi viikolla Sveitsissä. Päävalmentaja Pasasen mukaan yli 1 500 metrin korkeudella merenpinnasta sijaitsevassa Davosissa kilpaileminen olisi Mäen tilanteessa iso riski.

– Jonilla ei toimi kroppa. Korkealle ei kannata tuossa tilanteessa lähteä. Hän saa harjoitusjakson kotona ja tulee varmasti siellä kunnossa takaisin.

Katso tästä pikakooste miesten viestin käänteistä. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Katso kooste miesten viestikilpailusta!

"Olisi ehkä ollut parempi olla hiihtämättä"

Mäki selvitti tilannettaan tarkemmin Yle Urheilun haastattelussa. 26-vuotias sprinttispesialisti kertoi, että hän palaa kotiin harjoittelemaan ja rauhoittamaan tilanteen.

– Tuntuu, että keuhkoja olen tässä päivän mittaan yskinyt ulos. Ei ole hirveän hyvä tilanne siellä, Mäki totesi synkkänä.

Mäki ei kuitenkaan usko olevansa sairas. Hän kertoo, että hänen keuhkonsa rasittuivat perjantaina 19 pakkasasteessa hiihdetyssä sprinttikarsinnassa. Pieniä tuntemuksia keuhkoissa oli lauantain 15 kilometrin kisassa, jossa Mäki jäi sijalle 49. Sunnuntaiaamuna tilanne oli vain pahentunut.

– Olisi ehkä ollut parempi olla hiihtämättä. Heti alusta asti tuntui, että ei pystynyt pitämään tiukalla. Aika puoliteholla mentiin happikapasiteetin puolesta. Ei ollut helppoa missään vaiheessa.

Ankkuriosuudella Suomesta pyyhälsivät ohi Italia, Ruotsi, Saksa, Sveitsi, Yhdysvallat ja Kanada.

– Lopussa, kun tulee tuo porukka ohi, niin tulee aika heittämällä sitten, Mäki totesi.

Asiantuntija: Ongelma saattaa taittua nopeasti

Mäki toivoo, että ongelma taittuu niinkin nopeasti, että hän voisi osallistua kahden viikon päästä Dresdenin maailmancupiin. Viikko sitten Rukalla Mäki väläytti hyvää alkukauden kuntoa yllettyään sprintissä finaaliin.

– Kunto ei varmastikaan ole kadonnut. Koetetaan saada homma balanssiin, ja että keuhkot vaihtavat ilmaa.

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila ei heittänyt kirvestä kaivoon Mäen jatkokauden suhteen, vaikka tämä jäi sunnuntaina kauas omasta tasostaan.

Ongelma voi ratketa yhtä nopeasti kuin se tulikin.

– Happi ei miehellä kierrä. Joillekin hiihtäjille ei pakkanen sovi. Joni Mäen tyyppiselle hiihtäjälle, joka hiihtää nopeuden ja lihaksiston kautta, tulos voi olla tämä. Hyvinkin pienellä asialla voi olla suuri vaikutus, Lassila pohti.

Lassilan mielestä viestin tulos oli "hirveän huono", mutta yksittäisestä huonosta kisasta ei ole syytä vetää liian suuria johtopäätöksiä olympiaviestiä ajatellen.

– Taustalla hyviä asioita. Mäkikin on aiemmin osoittanut jo tasonsa. Olympialaisiin on vielä niin pitkä aika, että huonolla näytöllä ei ole niin suurta merkitystä. Tärkeitä ovat näytöt kehitysaskelista, jollaisia esimerkiksi Remi Lindholm on ottanut, Lassila muistuttaa.

Lue myös: