Hiihtoliiton tutkija tyrmää kauhuskenaariot Pekingin hiekkamyrskyistä – tältä kisapaikoilla näyttää kaksi kuukautta ennen olympialaisia

Suomen hiihtoliiton ryhmä on parhaillaan Pekingissä selvittelemässä talviolympialaisten olosuhteita ja kilpailupaikkoja.

Tältä näyttää Pekingin olympialaisten kisapaikoilla
Tältä näyttää Pekingin olympialaisten kisapaikoilla

Suomen hiihtoliiton ryhmä on parhaillaan Kiinassa testaamassa olosuhteita ja hankkimassa dataa kahden kuukauden päästä Pekingissä kilpailtavia talviolympialaisia varten.

Projektitutkija Teemu Lemmettylän mukaan olosuhteet vaikuttavat melko lailla täydellisiltä 1 700 metrin korkeudessa sijaitsevassa vuoristossa. Öisin pakkanen on kiristynyt noin kymmeneen asteeseen ja päivisin lauhtunut lähelle nollaa.

Suomalaisten hankkimat tiedot lumen koostumuksesta ovat arvokkaita muun muassa suksivoitelun suunnittelun kannalta.

– Luonnonlunta ei ole, mutta tykkilunta on. Baanat on pohjattu ja ne ovat täydellisessä kunnossa. Hyvät testit on saatu tehtyä, Lemmettylä kertoi viikonloppuna Urheilustudiossa.

Paikan päällä on Lemmettylän mukaan muidenkin maiden edustajia keräämässä dataa, muun muassa Saksasta, Itävallasta ja Japanista. Toisaalta esimerkiksi muiden Pohjoismaiden ryhmät jättivät tulematta Pekingiin, Lemmettylän arvelujen mukaan koronatilanteen takia.

– Meitä vähän yllätti, ettei täällä ole niin paljon maita kuin odotettiin, Lemmettylä toteaa.

Yhdistetyn urheilijat kisasivat Continental-cupissa Zhangjiakoussa viikonloppuna. Kuva: Getty Images
Zhangjiakoun mäkihyppytorni iltavalaistuksessa 4. joulukuuta 2021. Kuva: China News Service / Getty Images

Samanlaista kuin Pyeongchangissa

Pekingin hiihto-olosuhteet ovat herättäneet keskustelua. Perinteiset olympialaisten esikisat peruttiin koronapandemian takia, eikä joukkueilla ole ollut tarkkaa tietoa laduista, lumen koostumuksesta tai muista olosuhteista.

Vuoristoisen kisapaikkakunnan, Zhangjiakoun, latuja on kuvailtu likaisiksi ja tuulen kuljettaman hiekan peittämiksi. Lemmettylän kokemuksen mukaan tilanne ei ole aivan niin hälyttävä.

– Tällä hetkellä olosuhteet ovat ihan normaalit. Totta kai kun ei luonnonlunta ole, se nostaa hiekkaa (ladulle). Mutta ei täällä sellaista hiekkamyrskyä ole eikä missään nimessä hietikolla hiihdetä.

Zhangjiakoun kisaladut ovat puhuttaneet runsaasti etukäteen. Kuva: China News Service / Getty Images

Lemmettylä vertaa Pekingiä neljän vuoden takaisten Pyeongchangin olympialaisten olosuhteisiin.

– Pyeongchangissa oli samanlaista. Vain vähän luonnonlunta ja sitten aurinko polttaa latua, kun ollaan melko etelässä. Sieltä se lika tulee vähän nopeammin esiin, Lemmettylä sanoo.

Zhangjiakoussa oli terveysviranomaisia suojelupuvuissa lauantaina 5. joulukuuta Continental-cupin kilpailujen aikaan. Kuva: Getty Images

Lue myös: