Käsittämätöntä F1-draamaa! Hamilton ja Verstappen tasapisteissä päätöskisaan – tässä tiivistettynä hillittömän kilpailun kaikki vaiheet

Romurallia, kaksi uusintastarttia, kaupantekoa rangaistuksilla – F1-kilpailu Saudi-Arabian Jeddassa piti sisällään ihan kaikkea. Hamilton voitti, Verstappen oli toinen ja Bottas kolmas. Katso tästä jutusta, kuinka käsittämätön kilpailu eteni.

Tähän tapaan törmäsivät Max Verstappen ja Lewis Hamilton. Kuva: Getty Images

Saudi-Arabian Jeddassa ajettiin historian ensimmäinen F1-kilpailu. Kauden toiseksi viimeinen kilpailu oli yksi lajihistorian dramaattisimmista.

Kisa muun muassa keskeytettiin kaksi kertaa. Lewis Hamilton ja Max Verstappen ottivat yhteen lukuisia kertoja. Lopulta kaksikko myös törmäsi toisiinsa.

Kilpailussa nähtiin myös useita uusintalähtöjä, tuomaripeliä ja romurallia.

Uskomaton taisto päättyi Hamiltonin voittoon. Verstappen oli toinen. Valtteri Bottas puristi viimeisellä kierroksella itsensä kolmanneksi.

Ennen kauden viimeistä kisaa Abu Dhabissa Hamilton ja Verstappen ovat tasapisteissä. Mercedes johtaa valmistajien sarjaa 28 pisteellä.

Päätöskisa ajetaan 12. joulukuuta. Jos Verstappen ja Hamilton jäävät kumpikin ilman pisteitä – eli ovat kauden päättyessäkin tasapisteissä – on Verstappen mestari, koska Verstappenilla on enemmän voittoja. Verstappen on voittanut tällä kaudella yhdeksän kisaa ja Hamilton kahdeksan.

Seuraavaksi tässä jutussa käydään vaihe vaiheelta läpi koko Saudi-Arabian kilpailu. Kuljettajien kommentteja pääset halutessasi lukemaan täältä. Yle Urheilun asiantuntijan Jukka Mildhin neljä poimintaa voit lukea täältä.

Näin lähtö eteni

Eturivistä lähteneet Mercedes-kuskit Hamilton ja Bottassaivat hyvän lähdön ja muut seurasivat perässä. Pelättyä romurallia ei vielä tapahtunut.

Kilpailu sai kuitenkin käänteen kierroksella kymmenen, kun Haasin Mick Schumacher kolaroi. Tuva-auto tuli sisään.

Schumacherin auto oli siirrettävä pois radalta. Kuva: Getty Images

Kärkikuljettajat suuntasivat varikolle vaihtamaan renkaita – Verstappenia lukuunottamatta.

Uhkapeli palkittiin: punaiset liput liehuivat ja kisa keskeytettiin. Verstappen nousi kisan kärkeen, ja pääsi vaihtamaan renkaat.

Näin 1. uusintalähtö eteni

Hamilton sai loistavan lähdön. Verstappen menetti sijan.

Valtteri Bottas lähti liikkeelle kolmannesta ruudusta. Kuva: Getty Images

Myöhäinen jarrutus ykkösmutkaan pakotti hollantilaisen ulos radalta.

Verstappen ajautui radan ulkopuolelle. Kuva: Getty Images

Verstappen palasi takaisin radalle Lewis Hamiltonin eteen oikaistuaan mutkan. Esteban Ocon nousi Hamiltonin edelle Verstappenin kiilauksen johdosta.

Verstappen oikaisi ja palasi radalle Hamiltonin edelle. Kuva: Getty Images

Taustalla tapahtui myös. Red Bullin kakkoskuski Sergio Perez pyörähti ja rikkoi autoaan. Perez joutui keskeyttämään.

Haasin Nikita Mazepin taas täräytti voimalla Williamsin George Russellin perään.

Kilpailu jouduttiin taas keskeyttämään.

Kuljettajat ajoivat varikolle. Samalla alkoi valtava peli kulisseissa: millaisen rangaistuksen Verstappen saisi oikaisustaan?

Mercedeksen tallipomo Toto Wolff keskusteli radiossa tuomariston kanssa. Kuva: Getty Images

Tuomaristo teki Red Bullille "tarjouksen": Verstappen säästyy rangaistukselta, jos pudottautuu Hamiltonin taakse.

Seuraava uusintalähtö tehtiin järjestyksessä Ocon, Hamilton ja Verstappen. Bottas lähti liikkeelle viidentenä.

Näin 2. uusintalähtö eteni

Verstappen vaihtoi medium-renkaat alle ennen lähtöä. Riski palkittiin ja hollantilainen hyökkäsi sisäpuolelle avausmutkaan.

Tällä kertaa Verstappen teki kaiken sääntöjen mukaan. Röyhkeä ohitus onnistui. Kuva: Getty Images

Verstappen siirtyi kisan kärkeen. Hamilton putosi Oconin taakse, mutta onnistui pian ohittamaan Alpine-kuskin.

Verstappenin siirryttyä kärkeen Hamilton lähti jahtaamaan hollantilaista armottomasti. Britin oli vaikeaa hakea ohitusta katuradalla. Ero pysyi sekunnin tietämissä kierroksesta toiseen.

Taustalla törmäilivät muun muassa Kimi Räikkönen ja Sebastien Vettel. Räikkösen uran toiseksi viimeinen kisa ei tuottanut pisteitä.

Virtuaalinen turva-auto "vieraili" radalla useaan otteseen, sillä törmäilyjen vuoksi radalle ilmestyi romua. Tämä haittasi entisestään Hamiltonin hyökkäysyrityksiä.

Hamilton ja Verstappen törmäävät kierroksella 37

Virtuaalisen turva-auton poistuttua, lähti Hamilton hyökkäykseen. Mercedes-kuljettaja pääsi avausmutkassa jo Verstappenin ohi, mutta hollantilainen ei luovuttanut mutkaa.

Koska Verstappen piti paikkansa sääntöjenvastaisesti, määrättiin hänet antamaan sijoitus Hamiltonille.

Hollantilainen jarrutti radan kapeassa kohdassa. Seurasi sekaannus: Hamilton ei heti ohittanut – seurauksena törmäys. Ilmeisesti tilanteessa oli kommunikaatio-ongelmia, eikä Hamilton tiennyt, että Verstappen aikoo päästää hänet ohitseen.

Törmäys. Kuva: Getty Images

Hamilton rikkoi etusiipeään, mutta pystyi jatkamaan kilpailua.

Näin kilpailu ratkesi

Törmäystä seurasi usean kierroksen epätietoisuus siitä, että joutuuko Verstappen vielä päästämään Hamiltonin ohi.

Kierroksella 42 Verstappen päästi Hamiltonin ohi, mutta kuittasi britin ohi välittömästi. Heti ohituksen jälkeen Verstappenille lätkäistiin viiden sekunnin aikarangaistus.

Kilpailun ratkaisu nähtiin kierroksella 44, kun Hamilton pystyi ohittamaan Red Bullin supertähden. Verstappen oli lyöty.

Bottas teki tallinsa eteen uskomattoman työn. Suomalainen ohitti viimeisellä kierroksella maalisuoralla Oconin ja nousi kolmanneksi.

Lewis Hamilton juhli... Kuva: Getty Images
...ja Max Verstappen pettyi. Kuva: Getty Images

Kisan jälkeen Verstappenille annettiiin kymmenen sekunnin aikarangaistus tapahtumasta, jossaHamilton törmäsi vauhtiaan voimakkaasti hidastaneeseen hollantilaiseen. Aikarangaistus ei vaikuttanut Verstappenin sijoitukseen.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue myös: