Suomi pääsi yllättävän lähelle MM-kultaa, ja yksi syy oli maailman ylivoimaisesti parhaassa pelaajassa – tästä syystä Veera Kauppi on supertähti

Juuri kukaan ei uskonut Suomeen. Silti maajoukkue haastoi Ruotsin ihan tosissaan.

Kuva: IFF/perwiklund.se

Suomen salibandynaiset kokivat sunnuntaina valitettavan tutun kohtalon, kun Ruotsi vei MM-kultamitalit nenän edestä. Alkusarjassa Ruotsille 3–9 hävinnyt Suomi nousi kahden maalin takaa tasoihin ja vei ratkaisun jatkoajalle.

Myös Suomella oli jatkoajalla paikkansa, kunnes MM-välierässä Ruotsin eniten maaotteluita pelanneeksi noussut Emelie Wibron ohitti Krista Niemisen ajassa 62.35 ja käynnisti kotiyleisön edessä kultajuhlat.

Lähellä oli, että Suomi olisi pilannut juhlat. Niin hyvin Suomi haavoitti Ruotsia.

Yksi syistä oli Suomen kapteeni Veera Kauppi, joka pystyi ihmetekoihin yksinkin. Hänet palkittiin odotetusti turnauksen arvokkaimpana pelaajana ja hän voitti MM-kisojen pistepörssin tehoin 15+5=20. MM-finaalissa hän iski Suomelle kaksi tärkeää osumaa.

Ruotsalainen salibandyjulkaisu Innebandymagazinet palkitsi Kaupin maailman parhaana pelaajana vuonna 2017 ja 2018. Vuonna 2019 sen vei ruotsalainen Anna Wijk, joka on pysynyt vuoden päivät poissa salibandykentiltä. Viime tammikuussa palkinto luovutettiin Tshekin Eliska Krupnovalle.

Yle Urheilun asiantuntija Katri Luomaniemen mukaan Kauppi on maailman paras pelaaja tälläkin hetkellä. Hänellä on poikkeuksellisia tähtipelaajan ominaisuuksia.

– Hän on kaikista monipuolisin ja pystyy tekemään pallolla sellaisia asioita, joita muut eivät pysty. Hän pystyy tekemään asioita kovassakin vauhdissa. Se erottaa hänet mielestäni turnauksen muista Allstars-pelaajista.

Kaupin kavennusmaali finaalissa oli yksi osoitus tästä. Katso maali alta.

Myös Suomen päävalmentaja Lasse Kurronen kehui finaalin jälkeisessä haastattelussa vuolaasti kapteeniaan.

– Sen lisäksi, että hän on johtanut kentällä vuosia, hän kasvoi turnauksen aikana isoksi johtajaksi kentän ulkopuolella. Uskoisin, että siinä on meille leijonakapteeni pitkäksi aikaa. Olen todella ylpeä.

Kahden vuoden päästä Singaporessa Suomi pyrkii palaamaan jälleen kultakantaan, silloin 22 vuoden tauon jälkeen.

Mutta voiko Kauppi kehittyä vieläkin paremmaksi pelaajaksi?

– Veeran luonteen tuntien hän ei ole ikinä tyytyväinen. Hän haluaa koko ajan paremmaksi ja paremmaksi. Kahden vuoden päästä hän on kaksi vuotta parempi ja kehittyneempi, Luomaniemi muistuttaa.

Alkusarjan murskajaisista melkein mestariksi

Televisiokuviin tallentui tuttu näky Ruotsista juhlimassa mestaruutta. Ennalta Ruotsia pidettiin turnauksen ylivoimaisena suosikkina, mutta Suomi osoitti MM-finaalissa horjuttavansa kahdeksannen peräkkäisen maailmanmestaruuden napannutta Ruotsia tosissaan.

Vielä alkusarjassa Suomen kohtalona oli tyly 3–9-tappio, mutta Yle Urheilun asiantuntija Katri Luomaniemen mukaan sitä ei voi verrata.

– Alkusarjasta ei voi puhua edes samassa lauseessa tai samana päivänä. Siinä ottelussa Suomella ei ollut paras kokoonpano. Valmennuksen mukaan oli tarkoitus kokeillakin, että ketkä pärjäävät Ruotsia vastaan, Luomaniemi aloitti.

Esimerkiksi Veera Kauppi huilasi ottelussa ja tuli pelaamaan vain ylivoimalle. Hän vastasikin alkusarjan Ruotsi-ottelussa Suomen avausmaalista.

Veera Kauppi palkittiin turnauksen arvokkaimpana pelaajana. Palkinto ei lämmittänyt mieltä vielä hävityn finaalin jälkeen. Kuva: Lehtikuva

Sunnuntaina MM-turnauksessa nähtiin ensimmäistä kertaa haavoittuvainen Ruotsi, kun joukkue kohtasi lähes tasaväkisen vastustajan. Oona Kauppi kuvaili ottelun jälkeen ruotsalaisten olleen peloissaan ja Luomaniemi itse luonnehti Ruotsia haavoittuvaiseksi.

Ennen sunnuntaita Ruotsi oli marssinut murskavoitosta murskavoittoon, sillä vain Suomea vastaan se oli iskenyt vähemmän kuin kymmenen maalia, ja silloinkin niitä syntyi yhdeksän. Kaikkiaan Ruotsi iski viidessä ottelussa 78 maalia, keskimäärin 15,6 maalia per peli.

Ruotsin joukkueessa oli tänä vuonna mukana kymmenen debytanttia, mutta Luomaniemen mukaan haavoittuvaisuus on ollut Ruotsille tyypillistä aiemminkin.

Suomi hävisi Ruotsille alkusarjassa 3–9. Kuva: IFF/ perwiklund.se

– Omalla urallani tämä on tapahtunut kerran aiemminkin, Bratislavan MM-finaalin kolmannessa erässä ja jatkoajalla. Kun Ruotsi tulee tällaiseen tilanteeseen, että he eivät olekaan ylivoimaisessa johdossa tai yleensäkään johtoasemassa, heistä tulee yllättävän haavoittuvaisia. He eivät ole tottuneet puolustamaan ja peli menee todella väkinäiseksi, Luomaniemi aloitti.

– Puolustus jää paikalleen, eikä pysty antamaan painetta. Se näkyi myös ehkä tänään, kun pystyttiin pelaamaan pitkiä hyökkäyksiä, sillä Ruotsi vetäytyi todella pieneksi.

"Tarvitsisi kehittyä joka osa-alueella"

Suomi taipui Bratislavassa 2017 rangaistuslaukauskilpailun päätteeksi ja sama kohtalon se koki kaksi vuotta aiemmin Tampereella. Mutta mitä Suomen pitäisi tehdä, jotta ottelut kääntyisivät sen hyväksi?

– Vaikea sanoa. Yksittäisessä pelissä mahdollisuudet ovat, sillä marginaalit ovat niin pieniä. Suomi olisi voinut voittaakin jonkun noista. Kokonaisuutena jos isossa kuvassa ajattelee, Suomi on aika paljon jäljessä pelinopeudessa, taidossa ja pelikovuudessa, Luomaniemi aloitti.

Toivoa on: Kaupin siskokset ja My Kippilä pelaavat viikosta toiseen maailman kovimmassa liigassa uumajalaisjoukkueessa, joka johtaa liigaa ylivoimaisesti. Joukkue on päihittänyt vastustajansa monella kierroksella samanlaisin murskalukemin kuin mitä MM-kisoissakin nähtiin.

– Osa yksilöistä pärjää, mutta se vaatii työtä seurajoukkueessa. Sellaisia arjen valintoja. Vaikea nimetä yksittäistä asiaa, mutta kokonaisvaltaisesti kehittyä tarvitsisi joka osa-alueella. Se vaatii työtä paitsi seurajoukkueelta, myös yksilöiltä, jotka haluavat voittaa.

Lue myös: