Lauri Vuorista ei voi enää sivuuttaa Suomen hiihtojoukkueen tiukoissa olympiavalinnoissa – asiantuntija olisi valmis lyömään Pekingin kisalipun kouraan

Lauri Vuorinen oli viides perjantaina Lillehammerin sprintissä ja nappaa Yle Urheilun hiihtoasiantuntijan Kalle Lassilan mukaan suorituksella paikan Pekingin olympialaisiin. Suomen viestijoukkueen iskukyky jäi vielä arvoitukseksi.

Lauri Vuorinen oli uransa parhaassa iskussa Lillehammerissa. Arkistokuva Rukan maailmancupista viikkoa aiemmin. Kuva: Tomi Hänninen

Lauri Vuorinen säväytti perjantaina maastohiihdon maailmancupissa Lillehammerissa, kun hän ylsi ensimmäistä kertaa urallaan sprinttifinaaliin ja viidennelle sijalle. Takana ennen onnistumista oli 65 maailmancupin starttia.

Vuorisen huippuveto oli kiehtova ajatellen Suomen mieshiihtäjien olympiavalintoja. Jo ennen kauden alkua on puhuttu paljon, kuinka Suomen hiihtomaajoukkueen valinnoista Pekingiin voi tulla melkoinen sotku.

Suomi saa helmikuun olympialaisiin vain kuusi paikkaa mieshiihtäjille. Etukäteen on spekulaatioissa ajateltu, että sprinttereille on jäämässä vain yksi kisapaikka, jonka saisi Vuorinen tai Verneri Suhonen. Jälkimmäinen joutui jäämään lievien flunssaoireiden takia pois Lillehammerista.

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila on valmis lyömään lukkoon Lillehammerin suorituksen perusteella Vuorisen paikan olympialaisten sprinttiin helmikuussa.

– Suomen joukkueessa on niin vähän sellaisia urheilijoita, jotka pystyvät antamaan näytön sijoittumalla viiden joukkoon, Lassila sanoo.

Olympiakomitean valintakriteerinä on mahdollisuus yltää matkalla 16 parhaan joukkoon. Toki viestijoukkuevalinnat voivat sekoittaa valintoja, mutta Lassila ei usko, että se romuttaisi Vuorisen valintaa.

– En millään jaksa uskoa, että miehistä löytyisi kuusi sellaista hiihtäjää, jotka hiihtäisivät paremmin kauden aikana, Lassila sanoo.

– Vahvassa viestijoukkueessa voi olla yksittäisiä hiihtäjiä, jotka eivät välttämättä täytä sitä henkilökohtaista kriteeriä. Se ei ole niin suoraviivaista, kun vain kuusi miestä sinne pääsee. Viides sija olympiamatkalla on silti niin kova suoritus, että ei sitä varmasti tulla ohittamaan.

Vuorista ei puolestaan Lassilan mukaan palvele korkea ilmanala, jossa olympialaisissa hiihdetään. Zhangjiakoun ladut ovat 1700 metriä merenpinnan yläpuolella.

– Sprintissä sillä ei oikeastaan ole niin suurta merkitystä kuin normaalimatkoilla, hiihdetäänkö matalalla vai korkealla. Tietysti sprintissä on paljon sellaisia hiihtäjiä, jotka ovat olleet lukemattomia kertoja finaalissa. Onhan heidän ennakkonsa vahvempi olympiasprinttiin kuin Vuorisella, joka on ollut yhden kerran finaalissa, Lassila sanoo odotuksista olympialaisiin.

Toki asiantuntijan mukaan finaalipaikka antaa urheilijalle itseluottamusta, että finaalipaikka olisi myös olympialaisissa mahdollinen. Lassila ei vielä kuitenkaan usko, että Vuorinen pystyisi vakiinnuttamaan tasonsa maailmancupin sprinteissä finaalihiihtäjänä.

– Sprintissä taso on aika laaja ja laji on kehittynyt viime vuosina aika paljon. Vain muutama urheilija pystyy pitämään perustasonsa ja rutiininomaisesti pääsemään finaaliin. Sekin on jo paljon, että pääsisi hiihtäjäksi, joka hyvänä päivänä on finaalissa. Ja hyvänä päivänä taistelemaan palkintokorokesijoituksista.

Näin Lauri Vuorinen kukisti muun muassa Aleksandr Bolshunovin sprinttivälierssä ja otti uransa ensimmäisen finaalipaikan.

Mikä on Joni Mäen tilanne?

Suomen miehet jäivät vasta 11. sijalle sunnuntaina Lillehammerin viesteissä. Kyseessä oli viimeinen viestikilpailu ennen Pekingin olympialaisia. Lassilan mukaan 11. sija ei kerro Suomen tasosta.

– Tulos on suomalaiselle maastohiihtomaajoukkueelle hirvittävän huono. Siitä ei mihinkään pääse, mutta taustalla on hyviä asioita, Lassila sanoo.

Lassila muistuttaa Vuorisen hiihtäneen viestissäkin hyvän avausouuden. Lisäksi Remi Lindholm on vakuuttanut kauden avausviikonloppuina Rukalla ja Lillehammerissa.

– Sellaiset hiihtäjät, jotka eivät ole nyt vireessä, kuten Joni Mäki ja Perttu Hyvärinen,ovat jo hiihtäneet urallaan kovempaa. Nyt on niin pitkä aika olympialaisiin, että huonolla näytöllä ei ole niin suurta merkitystä. Kunhan vaan tehdään oikeita asioita, Lassila sanoo ja korostaa, että Lindholmin tasonnousu on paljon merkityksellisempää viestijoukkueen kannalta, Lassila totesi Urheilustudiossa.

Katso kooste miesten viestikilpailusta!

Lillehammerin viestissä Suomen joukkueesta kyykkäsi ankkuri Joni Mäki, joka valitteli keuhkojensa rasittuneen Lillehammerin kovassa pakkasessa perjantaina.

– Tuntuu, että keuhkoja olen tässä päivän mittaan yskinyt ulos. Ei ole hirveän hyvä tilanne siellä, Mäki totesi synkkänä sunnuntaina viestin jälkeen.

Lassilan mukaan viikonlopun kilpailut eivät vaikuta Mäen tilanteeseen olympialaisia ajatellen.

– Jos Joni on tosi hyvässä kunnossa, hän on tosi kova ankkuri ja hänellä on hyvät ominaisuudet siihen. Toki tilanne olisi paljon parempi, jos nytkin olisi mennyt hyvin.

Lue lisää: