Kuka on Suomen ampumahiihtosensaatio Tero Seppälä? Isä kertoo, mitä häneltä voi odottaa

Tero Seppälä ylsi sunnuntaina tähän mennessä uransa parhaaseen suoritukseen ampumahiihdon maailmancupissa. Kuka hän on ja miksi hän loistaa nyt? Joukkuekaverit ja itsekin olympialaisissa kisannut Timo-isä kertovat.

Tero Seppälä (numero 16) ja koko ampumahiihtomaajoukkue iloitsivat sunnuntaina Östersundissa viidennestä sijasta. Kuva: EPA-EFE / All Over Press

Tero Seppälä tykitti sunnuntaina ampumahiihdon maailmancupissa Östersundissa parhaan suomalaismiehen suorituksen vuosikausiin. 25-vuotias Seppälä nousi takaa-ajokisassa 16. sijalta komeasti viidenneksi.

Suomalaismies oli sijoittunut viiden parhaan joukkoon globaalissa kilpailussa viimeksi vuonna 2006, kun Paavo Puurunen oli Torinon olympialaisten yhteislähdössä neljäs.

Haapajärveltä kotoisin oleva Seppälä tunnetaan ahkerana treenaajana, joka on nimennyt idolikseen Mika Myllylän. Yle Urheilu vieraili syksyllä 2018 Seppälän kanssa Tervanevan suolla. Suo sekä sen tunnettu “Kärsimyspolku” ovat tuttuja harjoituspaikkoja myös Seppälälle.

– Kyllä minun silmissäni Mika on aina mestari. Ei niitä juttuja sillä lailla mietitä, mitä Lahdessa tapahtui. Kun on nähnyt, mitä treenejä hän on täällä tehnyt. Ovat ne niin kovia, että kyllä hän on menestyksensä ansainnut, Seppälä kertoi tuolloin.

– Suo on jaloille ystävällinen. Ei tule iskutusta ja vauhti on helppo pitää oikeanlaisena. Jos polkee kovempaa, uppoaa syvemmälle ja syke nousee enemmän. Aika helppo kontrolloida, Seppälä perkasi suoharjoittelun etuja.

Tero Seppälä pääsi Östersundissa ensimmäistä kertaa urallaan kuuden parhaan palkintojenjakoon. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Tuore metsätalousinsinööri sekä “vanhanajan kestävyysnylkky"

Seppälän uran paras ennen Östersundin sunnuntaita oli seitsemäs sija Nove Meston pikakilpailusta keväältä 2020. Viime kaudella Seppälä ylsi henkilökohtaisessa kisassa 20 parhaan joukkoon kahdesti, kuten myös kaudella 2019–20.

Tero Seppälän isä, Lillehammerin olympialaisissa 1994 kilpaillut Timo Seppälä iloitsi poikansa sunnuntaisesta onnistumisesta.

– Herätti mieluisia, lämpimiä ajatuksia. On ollut tiedossa, että Terolla on mahdollisuus kymppisakkiin, mutta viime kausi jäi vähän hampaankoloon, kun Tero oli 15 tai 16 kertaa maailmancupin pisteillä, mutta ei kertaakaan tullut huippuonnistumista. Sijoitukset pyörivät pääosin siellä 25–30, mutta aina jäi se jossittelu, että jos olisi ollut yksi sakko vähemmän, kertaa Timo Seppälä.

– Nyt alkukaudesta se jossittelu on jäänyt pois. Sunnuntain kisa oli Teron uran paras ilman muuta, Timo-isä iloitsee.

Kausi on vasta alkumetreillään, mutta Seppälä on yltänyt 20 parhaan joukkoon jo kolmesti (16:s, 16:s ja 5:s).

Talvella 2020 muut ampumahiihtomaajoukkueen jäsenet kuvailivat Tero Seppälää värikkäästi.

– Tero on Ollin (Hiidensalo) tavoin maatalon miehiä. Maatalous ja metsätalous ja kaikki muukin talous on Terolla hallussa ampumahiihdon lisäksi, Kaisa Mäkäräinen kehui silloin.

– Hän oikein nauttii sellaisesta vanhanajan treenaamisesta ja tekemisestä, mikä on vähän häviävä luonnonvara, nauroi Mari Eder kuvaillen Seppälää myös “vanhanajan kestävyysnylkyksi".

– Olemme tosi monta kertaa olleet laittamassa Teron paperit Maajussille morsian -kisaan, Mäkäräinen jopa murjaisi.

Suomen miesten ampumahiihtojoukkue Tero Seppälä (vas.), Olli Hiidensalo ja Tuomas Grönman lähdössä Pyeongchangin olympialaisiin 2018. Kuva: Pekka Sipola / AOP

Seppälä opiskeli Joensuun ammattikorkeakoulussa metsätalousinsinööriksi. Hän sai opinnot maaliin viime keväänä, ja silläkin on isän mielestä merkitystä alkaneen kauden vireeseen.

– Tero on saanut kesästä lähtien keskittyä vain ja pelkästään urheilemiseen. Ei ole ollut opiskelun tuomaa tiettyä painetta, että pitää treenien välissä ehtiä tekemään tehtäviä, Timo Seppälä sanoo.

– Nyt hän saa toteuttaa omaa unelmaansa.

"Valtavan tyytyväisiä uuteen valmennusjärjestelyyn"

Toki kehitys on monen tekijän summa. Timo Seppälä oli aiemmin vahvasti mukana poikansa valmennuksessa, mutta nyt kyse on enemmänkin vain henkisestä tuesta.

– Itse olen enemmän taustalla. Toki lähes päivittäin soitellaan ja Tero vähän sitä hengenvahvistusta eri harjoitteille hakee. Päivittäisvalmennus on kesästä lähtien ollut Kontiolahdella, kun Anatoli Hovantsev saatiin sinne hankittua ja palkattua päätoimiseksi Pohjois-Karjalan ampumahiihdon tuki ry:n avulla. Anatolin ohjein on koko syksy menty ja ollaan oltu hyvin tyytyväisiä tähän järjestelyyn, Timo Seppälä taustoittaa.

Anatoli Hovantsev toimi Suomen maajoukkueen päävalmentajana 1998–2002. Viime kausina hän vaikutti Venäjän maajoukkueessa ennen uutta pestiään Kontiolahdella.

Kuvassa Anatoli Hovantsev. Tero Seppälä on kertonut, että Anatolin valmennuksessa hän on vasta oppinut, "mitä tarkoittaa treenata oikein tosissaan". Myös puhdas ammuntatoistojen määrä on lisääntynyt. Kuva: Yle

Myös Tero Seppälä itse oli uuteen kuvioon valtavan tyytyväinen Yle Urheilun haastattelussa kauden alla.

– Olen tosi tyytyväinen, että sellainen ryhmä on saatu kasaan ja tukijat siihen. Iso kiitos kaikille, jotka yhdistyksen toimintaa ja varainkeruuta siellä taustalla ovat tehneet, ampumahiihtäjä kiitteli.

– Onhan se ollut ihan mahtavaa, kun yksi maailman parhaista ampumahiihtovalmentajista on lähes joka päivä katsomassa meidän treenejä.

Seppälä harjoitteli kesällä korkeanpaikanleireillä kaksi kolmen viikon jaksoa. Hovantsev on tuonut paljon kehitystä Seppälän ammuntaan, mutta myös voima- ja tehoharjoittelu sekä harjoittelun rytmitys ovat olleet viime ajat hänen käsialaansa.

– Kolme päivää harjoitusta, sitten väliin kevyempi päivä. Pitkälti Anatolin päivittäisohjelmia on Tero nyt noudattanut, Timo Seppälä kertoo.

Sen lisäksi, että opiskelukiireet ovat ohi, listaa Timo Seppälä poikansa kehityksen syiksi paremman harjoittelun rytmityksen, palautumisen seurannan ja maitohappokontrollin, jotta tiedetään, milloin on aika seuraavalle tehoharjoitteelle. Tero Seppälän oman kehon tuntemus on kehittynyt.

Kauden aluksi kolmessa yksilökisassa Seppälä on ampunut 92,5 prosentin osumatarkkuudella. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Ja sitten se ammuntatyöskentely, jossa Hovantsevin kädenjälki varsinkin näkyy, kuten Yle Urheilun asiantuntija Laura Toivanen sunnuntaina kuvaili.

– Ampumavarmuuden parantuminen, että ne osumaprosentit ovat siellä 90:n tietämissä eivätkä 80:ssa, niin sillä on selvä merkitys. Yksi sakko pikakisassa vähemmän, niin sillä jo pärjätään. Myös ampumanopeus sekä makuulla että pystyllä on muutaman sekunnin parantunut. Aika selkeitä tekijöitä, toteaa Timo Seppälä, jonka mukaan Teron suorittamisessa kilpailutilanteessa näkyy nyt paremmin rentous ja uskallus.

"Pekingissä mikä tahansa on mahdollista"

Eletään olympiakautta. Pyeongchangin kisoissa 2018 Seppälä saavutti siihen mennessä uransa parhaan sijoituksen kansainvälisellä tasolla ollen pikakilpailun 20:s. Takaa-ajossa Seppälä oli 25:s ja yhteislähdössä 21:s.

Alkukauden kovat sijoitukset lataavat tietenkin odotuksia Pekingiin.

– Tero taisi itse sanoa, kun pohti tavoitteita, että ainakin kymppisakkiin olisi jo kova tavoite. Kun ollaan kymppisakissa, niin voisiko sanoa, että mikä vaan siitä eteenpäin on mahdollista, kun hyvä päivä sattuu. Jos olisi kristallipallo, voisi ennustella, mutta ei siihen kannata lähteä. Mikä tahansa on mahdollista, Timo Seppälä pohtii.

Tero Seppälä nousussa Oberhofin maailmancupissa 5.1.2018. Silloin pikakisan sijoitus oli 33:s. Kuva: All Over Press

Kehittymisen varaa löytyy vielä myös hiihtopuolelta. Vaikka Tero Seppälän tekniikka ja taito liu'uttaa suksea ovat vahvuusalueita, riittää silläkin osa-alueella vielä tekemistä. Seppälä on vasta opetellut, mitä tarkoittaa, kun oikeasti harjoitellaan täysillä.

– Voimassa jäädään vielä kokeneemmille urheilijoille. Lihasvoima ja etenkin jalkojen voimatasot, että pystytään hyökkäämään nousuihin ja polkemaan eteenpäin, se on yksi kehitettävä asia, Timo Seppälä linjaa.

Ennen joulua ampumahiihdon maailmancupia kisataan vielä Itävallan Hochfilzenissä (10.–12.12.) ja Ranskan Annecy-Le Grand Bornandissa (16.–19.12.). Nuo maailmancupit sopivat latuprofiililtaan Seppälälle Timo-isän mukaan paremmin kuin Östersund, jossa tuli jo uran paras sijoitus.

Yle välittää Hochfilzenin ja Annecy-Le Grand Bornandin maailmancupit kanavillaan.

Lue lisää:

Juttua muokattu 8.12. klo 16.12: Muutettu otsikkoa tiiviimmäksi.