Norjalaisseura ottaa kantaa Qatarin ihmisoikeusrikkomuksiin historiallisella pelipaidalla – "Pelottavin asia on, että tiedät kohtelevasi ihmisiä huonosti"

Norjalaisseura Tromsö IL on luonut kampanjan, jolla halutaan nostaa tietoisuutta Qatarin ihmisoikeusrikkomuksista ja niin sanotusta urheilupesusta. Mukana kampanjassa on Malcolm Bidali, entinen siirtotyöläinen, joka pidätettiin Qatarissa, kun hän kirjoitti työoloista blogiinsa.

Norjan maajoukkue oli kesällä pukeutunut ennen Kreikka-harjoitusottelua t-paitoihin, joissa vaadittiin reilua kohtelua siirtotyöläisille. Kuva: All Over Press

Norjan miesten jalkapallon pääsarjassa pelaava Tromsö IL ottaa vahvasti kantaa Qatarin heikkoon ihmisoikeustilanteeseen ja niin sanottuun urheilupesuun. Qatarissa pelataan jalkapallon MM-kisat loppuvuodesta 2022.

Alkuvuodesta brittilehti The Guardian julkaisi selvityksen, jonka mukaan yli 6 500 siirtotyöläistä on kuollut Qatarissa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Amnesty julkaisi marraskuussa selvityksen, jonka mukaan muun muassa siirtotyöläisten oikeuksien turvaamiseksi tehdyt lakiuudistukset eivät ole toteutuneet käytännössä.

Marraskuun lopussa kaksi MM-kisajärjestelyistä raportoinutta norjalaistoimittajaa pidätettiin Qatarissa, kun he olivat lähdössä kotimaahansa. Toimittajat olivat poliisin huostassa pari päivää. Syyksi kerrottiin, että nämä olivat kuvanneet paikassa, johon heillä ei ollut lupaa. Norjalaisministerit tuomitsivat pidätykset ja Norja vaati Kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa selvittämään asiaa.

Nyt Tromsö IL on julkaissut kantaaottavat kolmospeliasut, joihin sisältyy qr-koodi. Koodin kautta pääsee nettisivustolle, josta voi seuran mukaan lukea enemmän, mitä Qatarissa tapahtuu, kuten sportswashingista ja ihmisoikeusrikkeistä. Vapaasti suomennettuna sportswashing tarkoittaa, että joku taho käyttää suurta tai arvostettua kansainvälistä urheilua maineensa parantamiseksi esimerkiksi isännöimällä urheilutapahtumaa, sponsoroimalla joukkueita tai osallistumalla lajiin.

– Toivoimme, että Fifa ja Qatar kuuntelisivat meitä viimeisen kerran, mutta ilmeisesti raha ohittaa edelleen ihmisoikeudet ja ihmishenget, norjalaisseuran nettisivuilla kirjoitetaan (siirryt toiseen palveluun).

Esimerkiksi jalkapallosivusto Goal twiittasi norjalaisseuran uusista paidoista. Pääset twiittiin myös tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun).

Tromsö kehottaa kysymään kysymyksen: "Kuinka monta ihmisoikeusrikettä tarvitaan ennen kuin jalkapalloyhteisö yhdistää voimansa ja alkaa todella vaatia parempaa suojelua siirtotyöläisille?"

– Emme voi teeskennellä, että jalkapallo ja politiikka eivät liity toisiinsa, emmekä saa koskaan katsoa toiseen suuntaan, kun jotkut käyttävät kaunista peliämme ihmisoikeusloukkausten peittelyyn. Voimme muuttaa tämän yhdessä, seura kirjoittaa.

The Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun) kyse on maailman ensimmäisestä pelipaidasta, joka sisältää qr-koodin. Kampanja on suunniteltu yhteistyössä Amnestyn kanssa. Mukana kampanjassa on myös Malcolm Bidali, entinen siirtotyöläinen, joka pidätettiin Qatarissa, kun hän kirjoitti työoloista netissä blogiinsa.

Tromsö IL:n nettisivuilta löytyvällä videolla Bidali puhuu kokemuksistaan, pidätetyksi joutumisesta ja "vallan epätasapainosta", joka vallitsee siirtotyöläisten ja työnantajien välillä.

Alla olevassa twiitissä kuva Malcolm Bidalista. Pääset siihen myös tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun).

Keniasta lähtöisin oleva Bidali pidätettiin toukokuussa ja hän pääsi vapaaksi elokuussa. Hän sai jättää Qatarin maksettuaan sakon. Qatarissa Bidalia oli syytetty siitä, että hän olisi vastaanottanut maksuja vieraalta agentilta luodakseen ja levittääkseen disinformaatiota, kirjoitti elokuussa muun muassa Reuters (siirryt toiseen palveluun).

Bidali kehuu norjalaisseuran kampanjaa innovatiiviseksi ja loistavaksi teoksi nostaa tietoisuutta Qatarin tilanteesta.

Tromsö IL on aiemminkin ottanut kantaa Qatarin tilanteeseen esimerkiksi vaatien Norjaa boikotoimaan MM-kisoja.

– Pelottavin asia on, että tiedät kohtelevasi ihmisiä huonosti. Miksi muuten käyttäisit rahaa näyttääksesi kauniimman pinnan tekemistäsi kauheista asioista? norjalaisjoukkue kysyy sivuillaan.

Viime vuonna Qatarissa tehtiin lakiuudistuksia, joiden luvattiin laittavan lopun kafala-järjestelmälle. Kafala-järjestelmää on pidetty nykyajan orjatyönä, ja työntekijä ei esimerkiksi voi vaihtaa työpaikkaa eikä poistua maasta ilman työnantajan lupaa.

The Guardianin mukaan Qatar on toistuvasti kiistänyt Amnestyn näkemyksen, etteivät lakiuudistukset maassa ole edenneet käytäntöön.

Alla olevassa kuvassa tromssalaisseuran ja Norjan maajoukkueen pelaaja Ruben Yttegård Jenssen uudessa pelipaidassa. Pääset twiittiin myös tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun).

Tromsö IL kertoo sosiaalisessa mediassa pelaavansa uusissa paidoissaan sunnuntaina, kun joukkue isännöi Norjan Elitserienissä Vikingiä.

Tromsössä ei pelaa tällä hetkellä suomalaisia, mutta nykyinen KuPS-luotsi Simo Valakari valmensi seuraa 2017–2020. Seurassa pelasivat noina aikoina Robert Taylor, Onni Valakari ja Juha Pirinen.

Lue lisää: