Kommentti: HIFK:n ottelulippuja myydään väärään jäähalliin ja väärällä kellonajalla – karu totuus Jääkiekkoliiton strategiasta paljastui jälleen

Miten voidaan puhua arvostuksesta, jos sarjan huippuottelu, maajoukkuepelaajia vilisevä pääkaupunkiseudun paikalliskamppailu, siirretään pääkaupunkiseudun ulkopuolelle reilua viikkoa ennen ottelua, kysyy Yle Urheilun Hinni Hirvonen.

HIFK:n naiset ovat Naisten Liigassa toisena heti Kiekko-Espoon perässä. Kuva: Jari Kärkkäinen/ Yle

Nais- ja tyttökiekko, yksi Jääkiekkoliiton vuosille 2018–2022 laaditun strategian viidestä painopisteestä.

Kasvatamme nais- ja tyttökiekon painoarvoa ja kannustamme miesten Liiga- ja Mestisseuroja naisten huippukiekon kehittämiseen, julistaa ensimmäinen toimintalinjaus.

Kolme vuotta myöhemmin ollaan tutussa tilanteessa. Jääkiekon Naisten Liigassa pelataan perjantaina sarjan kärkikamppailu HIFK:n ja Kiekko-Espoon välillä – Kirkkonummella.

Ottelu piti alunperin pelata HIFK:n kotikaukalossa Pirkkolassa. Torstaina 2.12., reilua viikkoa ennen pelipäivää, HIFK tiedotti verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että viimeinen kotiottelu pelataan Kirkkonummella, 37 kilometrin päässä joukkueen kotiluolasta. Alkamisaika oli aikaistunut 45 minuutilla.

– Syynä ottelupaikan vaihtoon on Helsingin jäähallissa pelattavat salibandyn MM-kisat, jotka vaikuttavat myös muiden hallien jäänjakoon, uutisessa kerrottiin.

Salibandyn miesten MM-kisat eivät ole tulleet yllätyksenä, sillä jo 2019 (siirryt toiseen palveluun) kerrottiin, että suurin osa peleistä pelataan Helsingin jäähallissa. Kisojen siirtymisestä vuodella eteenpäin tiedotettiin syyskuussa 2020, (siirryt toiseen palveluun) ja uudet pelipäivät julkaistiin syyskuun 2020 lopussa.

Vielä keskiviikkoaamuna tieto pelipaikan ja ajan muutoksesta ei ollut kulkeutunut lippuja myyvään Ticketmasteriin. Sen mukaan ottelu pelataan yhä Pirkkolassa kello 19.45.

Jos lipun ostajat eivät siis seuraa HIFK:n naisten joukkueen sometilejä tai verkkosivuja, he eksyvät väärään paikkaan ja väärään aikaan.

Tämän kommentin kirjoittamisen jälkeen HIFK:n ja Kiekko-Espoon ottelu siirrettiin pelattavaksi lauantaille Pirkkola kakkoseen klo 14.45. Ticketmaster myy tällä hetkellä lippuja perjantaille Kirkkonummelle. Pirkkola kakkoseen ei mahdu juuri yleisöä verrattuna jäähallin ykköskaukaloon.

HIFK:n perjantain vastustaja Kiekko-Espoo juhli Naisten Liigan mestaruutta keväällä 2019 Espoonlahden jäähallissa. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Jääkiekkoliiton tulospalvelusta selviää, että Pirkkolassa pelataan tuolloin entistä nuorten SM-liigaa, nykyistä U20 SM-sarjaa. Alemman jatkosarjan ottelu Karhu-Kissojen ja Ilveksen välillä ajoi Naisten Liigan ohitse. Ei ole salaisuus, että Jääkiekkoliiton arvoasteikossa A-nuoret ajavat naisten pääsarjan edelle, mutta todistus tulee jälleen irvokkaaseen aikaan. Naisten Liigan kärkkikamppailussa joukkueiden kokoonpanoissa on yksitoista pelaajaa, jotka valmistautuvat parhaillaan Pekingin olympialaisiin.

Huippuottelu, joka ei näy missään

Surullisinta on, ettei voida puhua kovinkaan monesta lipunostajasta, jolle yllätys tulee ikävänä. Vaikka kyseessä on sarjan kärkiottelu, ei sitä mainosteta edes sarjan omilla sivuilla.

Siis siitäkään huolimatta, että ottelua voisi markkinoida Naisleijonien tähdillä. Maajoukkueeseen palannut HIFK:n Matilda Nilsson johtaa sarjan pistepörssiä tasapistein Kiekko-Espoon Elisa Holopaisen kanssa. Kokenut Minttu Tuominen palasi espoolaisten riveihin täksi kaudeksi ja kokeneen Tuomisen ja Holopaisen lisäksi Kiekko-Espoosta mukana on kuusi pelaajaa. HIFK:sta tuoreessa Naisleijonien ryhmässä on kolme pelaajaa.

Ella Viitasuo yrittää saada kiekkoa Kanadan Laura Staceyltä. Kuva: Lehtikuva

HIFK:n riveistä löytyy lisäksi lajilegenda Karoliina Rantamäki, 43, Kiekko-Espoolta puolestaan Julia Schalinin ja Ada Erosen kaltaisia kahden lajin taitajia. Jääkiekon Naisten Liigan lisäksi kaksikko pelasi viime kaudella FC Hongan riveissä jalkapallon Kansallista Liigaa.

Kiekko-Espoo ja HIFK ovat hallinneet sarjaa mielin määrin – Kiekko-Espoo ei ole hävinnyt otteluakaan, HIFK on kärsinyt ainoat tappionsa espoolaisia vastaan. Jos espoolaiset voittavat perjantaina, hoitavat he mitä todennäköisimmin alkusarjansa tappioitta. Sunnuntaina vastassa on viimeisessä ylemmän jatkosarjan paikassa kiinni oleva HPK, jonka maalia vartioi Naisten Liigan parhaalla torjuntaprosentilla Naisleijonien ryhmään palannut Noora Räty.

Suoratoistopalvelussa ongelmia

Jääkiekon Naisten Liiga siirtyi tällä kaudella Sanoman Ruutu-palvelusta liiton omaan Leijonat.tv-palveluun. Jääkiekkoliiton liittohallitus päätti huhtikuussa uuden, automaatioon ja tekoälyyn perustuvan kamerajärjestelmän käyttöönotosta 70 kaukalossa. Ruotsalaisyrityksen kanssa yhteistyössä toteutetun hankkeen tarkoituksena oli saada muun muassa eri ikäluokkien jääkiekko-ottelut mahdollisimman kattavasti kaikkien katsottavaksi, kasvattaa jääkiekon kiinnostusta ja mahdollistaa uusia kohderyhmiä.

Aiemmin naisten jääkiekkoliigaa pystyi seuraamaan palvelusta, jossa samalla kuukausimaksulla katsoi paljon muutakin urheilua sekä tv-sarjoja. Ei lähetysten laatu ennenkään päätä huimannut ja osittain olosuhteiden pakosta johtuen ottelut kuvattiin muikkuverkkojen takaa, mutta ainakin omaan silmään osuneet pelit tarjoiltiin selostettuina, mikä teki pelin seuraamisesta huomattavasti helpompaa.

On vaikeaa nähdä, miten uudet kohderyhmät löytäisivät palveluun, jossa on tarjolla pelkästään jääkiekkoa – varsinkaan, kun heti avausviikolla ilmeni ongelmia. (siirryt toiseen palveluun) Lähetykset eivät toimineet.

Alun perin palvelun oli tarkoitus olla ilmainen syyskuun loppuun, sitten lokakuun. Uusimman tiedon mukaan palvelun käytöstä aletaan periä maksua vuodenvaihteen jälkeen. (siirryt toiseen palveluun)

Osa seuroista, esimerkiksi juuri HIFK, näyttää pelinsä omalla kanavallaan. Siellä ottelua voi seurata selostettuna. On huomattavasti helpompaa nähdä potentiaalisen uuden jääkiekon ystävän seuraavan selostettua lähetystä kuin automaatiokameran kaukaa kuvaamaa kolkkoa lähetystä, jossa kuuluvat vain pelin äänet.

Ei ensimmäinen kerta

Tilanne ei ole uusi: Naisten SM-liigan arvostuksesta tai pikemminkin sen puutteesta on lukuisia surullisia esimerkkejä lähihistoriassa.

Alkukaudesta HPK pakotettiin pelaamaan korona-altistumisen vuoksi kymmenellä kenttäpelaajalla. Kyseessä ei ollut mikä tahansa lyhyt pelireissu, vaan viikonlopun yli kestänyt vierasottelurupeama pohjoiseen Kärppiä ja RoKia vastaan.

Otteluiden alkamisajat ja pelipaikat eivät varsinaisesti kutsu yleisöä luokseen tai ainakaan hehku glamouria. Vai kuinka moni jääkiekkoa seuraamaton eksyy Vaasan harjoitushalli numero kakkoseen seuraamaan lauantaina kello 12.45 sarjajumbo Sportin ja Kärppien kohtaamista?

Surullisin esimerkki nähtiin kevään 2019 finaalisarjassa. Silloin Espoon Blues -nimellä tunnetun espoolaisryhmän ja Ilveksen välisen ottelun pelipaikka ja ottelun alkamisaika eivät olleet tiedossa vielä kahta päivää ennen ottelun alkua – siitäkään huolimatta, että finaalisarja oli katkolla espoolaisille. Lopulta ratkaiseva finaali pelattiin Espoonlahden jäähallissa, sillä Tapiolan kakkoshallissa pelattiin A-nuorten SM-liigan puolivälieriä.

Toki hyviäkin asioita tapahtuu: kehitys on mennyt aiempiin vuosikymmeniin verrattuna hurjasti eteenpäin. Naisten Liigassa nähdään tällä kaudella seitsemän päätoimista valmentajaa (siirryt toiseen palveluun) ja monessa joukkueessa miesten organisaatio on tehnyt yhteistyötä naisten joukkueen kanssa: esimerkiksi HPK:n naiset ovat päässeet miesten liigaorganisaation alle. (siirryt toiseen palveluun)

Jääkiekon Naisten Liigan alkusarja päättyy viikonloppuna. Sen jälkeen vuorossa ovat jatkosarjat. Kuva: Yle/Tomi Hänninen

Mutta palataan vielä Jääkiekkoliiton strategiaan. Päätavoitteita on kaksi: nais- ja tyttöjääkiekon voimakas kasvaminen ja naisten maajoukkuetason pelaajille maksuttoman pelaamisen ja harjoittelun mahdollistaminen. Varsinkin jälkimmäinen kertoo, missä tasa-arvon suhteen mennään.

Nyt ei kuitenkaan olla vaatimassa yhtäläisiä korvauksia miesten kanssa, vaan perusasioita.

On vaikeaa nähdä, miten tyttö- ja naiskiekko voisi kasvaa voimakkaasti, jos naisten pääsarjan pelit eivät näy missään ja tietoa kärkikamppailuidenkin pelaamisesta joutuu etsimään. Miten voidaan puhua arvostuksesta, jos sarjan huippuottelu, maajoukkuepelaajia vilisevä pääkaupunkiseudun paikalliskamppailu, siirretään pääkaupunkiseudun ulkopuolelle reilua viikkoa ennen? Miten voi olla mahdollista, että ottelulippuja myydään väärään jäähalliin?

Suomessa naisten pääsarjalla on vielä paljon tekemistä. Mallia voi ottaa vaikka Ruotsista, jossa SDHL:llä on urheilujohtajan lisäksi kaupallinen johtaja. Ero esimerkiksi sarjojen verkkosivujen välillä on valtava: SDHL:n sivuilla huippuotteluita on lähes mahdotonta ohittaa, vaikkei osaisi edes ruotsia.

Ehkäpä jonakin päivänä täälläkin. Jostakin pitää kuitenkin aloittaa. Tällä kaudella tavoitteena voisi olla, että vähintään huippupelit saisivat ansaitsemansa arvostuksen – ja finaalisarjan ratkaiseva ottelu voitaisiin pelata järkevään aikaan kotijoukkueen kotikaukalossa.

Näyttäviä maaleja kun olisi kiva katsella muualtakin kuin muikkuverkon takaa.

Juttua muokattu 9.12. klo 9.45: Kerrottu, että ottelu siirtyi lauantaille Pirkkolan jäähallin kakkoskaukaloon.

Lue myös: