Voisiko Leijoniin palaava Leo Komarov päästä olympialaisiin? Historiaa Jukka Jalosen kanssa – "Jukkaa ei kiinnosta, mitä toiset ajattelevat"

Leo Komarov on edustanut Suomea viimeksi World Cupissa vuonna 2016. NHL:stä Eurooppaan palannut hyökkääjä nähdään Moskovan EHT-turnauksessa Suomen pelipaidassa, vaikka hän ehti kertaalleen jo lopettaa maajoukkueessa.

Leo Komarov nähtiin edellisen kerran Leijonissa syksyn 2016 World Cupissa. Kuva: All Over Press

Leo Komarov, 34, on mukana päävalmentaja Jukka Jalosen nimeämässä Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueessa Moskovan EHT-turnauksessa. Komarov palaa maajoukkueeseen viiden vuoden tauon jälkeen.

Pohjois-Amerikassa NHL:ssä pitkään pelannut Komarov palasi syksyllä Venäjälle Pietarin SKA:n paitaan. Hän on ehtinyt pelata KHL:ssä 9 ottelua ilman tehopisteitä.

Kokenut suomalaishyökkääjä ehti kertoa syksyllä 2016, että hänen maajoukkueuransa on ohi. Hän pelasi tuolloin toistaiseksi viimeiset maajoukkuepelinsä World Cupissa, joka päättyi suomalaisittain pettymykseen.

Sen jälkeen hän on vielä avannut takaporttia maajoukkuepeleille. Viime vuosien haastatteluissa Komarov on sanonut, ettei sulje täysin pois mahdollisuutta pelata Leijonissa.

Keskiviikon tiedotustilaisuudessa Jalonen ei puhunut tarkemmin Komarovin liittymisestä maajoukkueen matkaan, mutta sivusi yleisesti pelaajien suostuvuutta maajoukkueeseen.

– Pelaajalistassa on sellaisia, joita on aiemmin koitettu houkutella mukaan, mutta emme ole saaneet heitä. Nyt on saatu heitäkin. Kotikisat kiinnostavat ja omalla tavallaan varmasti olympialaisetkin, Jalonen kommentoi.

Komarov on jälleen yksi Pohjois-Amerikasta Eurooppaan palannut kokenut suomalaiskiekkoilija, joka liittyy EHT-maajoukkuerinkiin. Heihin kuuluvat muun muassa aiemmin Suomea Helsingin EHT-turnauksessa edustaneet Valtteri Filppula ja Sami Vatanen.

Yllätys

Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija Topi Nättinen pitää Komarovin maajoukkueeseen liittymistä pienenä yllätyksenä, muttei maata mullistavana.

– En hänen alkuperäiseen lopettamispäätökseensä kaikesta huolimatta uskonut. Se on usein sellaista nopeasti turnauksen jälkeen sanottua. Hän on kuitenkin pelannut tällä kaudella vain vähän ja hänet valittiin silti mukaan. Se yllättää jonkun verran, Nättinen arvioi.

Isoa kuvaa katsottaessa yllätys pienenee. Jukka Jaloselle kokenut roolipelaaja on luottoratsu, jonka voi laittaa kentällä lähes milloin vain. Roolinsa puolesta Komarov menisi olympialaisiinkin Suomen joukkueeseen, Nättinen arvioi.

– Roolipelaajia Suomella on NHL:ssäkin, mutta Jalonen on tottunut luottamaan tiettyihin pelaajiin. Tämä on helppo tapa katsoa, minkälaisessa kunnossa Komarov on, hän sanoo.

Suomen miesten maajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen tuntee Leo Komarovin pitkän ajan takaa. Kuva: Mikko Pylkkö / All Over Press

Komarov on voittanut Jalosen alaisuudessa muun muassa maailmanmestaruuden vuonna 2011.

Nättinen uskoo, ettei paluu maajoukkueeseen ole Komarovin osalta pelkkä pyrkimys kevään MM-kotikisoja kohti. Helmikuussa käytävät Pekingin olympialaiset ovat Nättisen mielestä Komaroville realistinen tavoite, riippuen hänen pelikunnostaan ja kyvyistään tällä hetkellä.

– Tietenkin nämä ovat samalla näyttöjä kevään kisoja varten myös. Jalonen on kuitenkin valmentaja, joka on tottunut valitsemaan pelaajia oman halunsa ja luottonsa pohjalta. Häntä ei kiinnosta se, mitä toiset ajattelevat.

– Hänen näkemyksensä näkyy jo siinä, miksi Vatanen ja Filppula olivat mukana Helsingin EHT-turnauksessa. Ei Komarovkaan ole muuten vain mukana, Nättinen viittaa.

Olympialaiset lähenevät, mutta joukkue ensin

Pelkällä NHL-statuksella ei Jukka Jalosen mukaan Leijonien olympiajoukkueeseen pääse.

– Ei se takaa mitään. Meillä on kuitenkin NHL:ssä yli 40 pelaajaa ja Euroopassa pelaavilla on oma mahdollisuutensa. Missä tahansa pelaa, pitää pelata hyvin, jotta mahtuu joukkueeseen. Kilpailu on tällä hetkellä sen verran kovaa, Jalonen toteaa Yle Urheilulle.

Joukkue pitää kasata ensin. Jalonen toteaa tällä hetkellä uhraavansa vain hiukan ajatuksia sille, millaisia ketju- ja kentälliskoostumuksia olympiakaukalossa voidaan nähdä.

– Vielä pyöritellään enemmän joukkuetta. Tottakai jonkunlaisia ennakkohahmotelmia on, mutta menemme silti rauhallisesti eteenpäin. Jos jonkun pelaajan paikka kisajoukkueessa on saletti, ilmoitamme hänelle sen heti ja se on taas muille ehdokkaille yksi paikka vähemmän. Palapeli kasaantuu hiljalleen, hän kuvailee.

Miesten maajoukkue Moskovan EHT-turnaukseen

Maalivahdit:
Säteri Harri, Sibir Novosibirsk, KHL
Heljanko Christian, Tappara Tampere
Halonen Niilo, HIFK Helsinki

Puolustajat:
Pokka Ville, Avangard Omsk, KHL
Friman Niklas, Jokerit Helsinki, KHL
Kivistö Tommi, Jokerit Helsinki, KHL
Honka Julius, Luleå HC, SHL
Kaski Oliwer, Avangard Omsk, KHL
Kemiläinen Valtteri, Vitjaz Podolsk, KHL
Seppälä Peetro, KooKoo Kouvola
Hietanen Juuso, HC Ambri-Piotta, NLA
Seppälä Mikael, Tappara Tampere
Pelli Arttu, HPK Hämeenlinna

Hyökkääjät:
Nättinen Joonas, Severstal Tšerepovets, KHL
Salomäki Miikka, Örebro HK, SHL
Tyrväinen Juhani, Luleå HC, SHL
Kossila Kalle, Jokerit Helsinki, KHL
Kemppainen Joonas, SKA Pietari, KHL
Karjalainen Jere, Dynamo Riika, KHL
Pärssinen Juuso, TPS Turku
Nenonen Markus, HPK Hämeenlinna
Merelä Waltteri, Tappara Tampere
Nurmi Markus, TPS Turku
Granlund Markus, Salavat Julajev Ufa, KHL
Manninen Sakari, Salavat Julajev Ufa, KHL
Hartikainen Teemu, Salavat Julajev Ufa, KHL
Komarov Leo, SKA Pietari, KHL
Levtchi Anton, Tappara Tampere
Turunen Teemu, Jokerit Helsinki, KHL

Naisten maajoukkue olympialeiritykselle ja Tšekki-otteluihin:

Maalivahdit:
Meeri Räisänen, JYP U20 Akatemia
Anni Keisala, Ilves Tampere
Noora Räty, HPK Hämeenlinna

Puolustajat:
Sini Karjalainen, University of Vermont
Jenni Hiirikoski, Luleå HF
Sanni Rantala, Kiekko-Espoo
Ella Viitasuo, Kiekko-Espoo
Nelli Laitinen, Kiekko-Espoo
Krista Parkkonen, HIFK Helsinki
Minnamari Tuominen, Kiekko-Espoo
Ronja Savolainen, Luleå HF

Hyökkääjät:
Elisa Holopainen, Kiekko-Espoo
Sanni Vanhanen, Tappara Tampere
Petra Nieminen, Luleå HF
Emmi Rakkolainen, Kiekko-Espoo
Matilda Nilsson, HIFK Helsinki
Sanni Hakala, HV71
Viivi Vainikka, Luleå HF
Kiira Yrjänen, Kiekko-Espoo
Julia Liikala, HIFK Helsinki
Jenniina Nylund, St. Cloud State University
Emilia Vesa, Kiekko-Espoo
Michelle Karvinen, Malmö Redhawks
Sofianna Sundelin, Team Kuortane
Noora Tulus, Luleå HF
Tanja Niskanen, KalPa Kuopio
Susanna Tapani, KRS Vanke Rays

Nuoret Leijonat MM-kisoihin

Maalivahdit: 1 Meriläinen Leevi, Kingston Frontenacs, OHL 30 Blomqvist Joel, Kärpät Oulu 31 Jatkola Juha, KalPa Kuopio

Puolustajat: 3 Rafkin Ruben, TPS Turku 4 Ottavainen Ville, JYP Jyväskylä 6 Viro Eemil, TPS Turku 7 Niemelä Topi, Kärpät Oulu 10 Puutio Kasper, KalPa Kuopio 15 Nurmi Petteri, HPK Hämeenlinna 21 Heimosalmi Aleksi, Ässät Pori 25 Määttä Rami, Ässät Pori

Hyökkääjät: 13 Järventie Roby, Belleville Senators, AHL 19 Mäenpää Juuso, KalPa Kuopio 20 Helenius Samuel, JYP Jyväskylä 22 Hirvonen Roni, HIFK Helsinki 23 Väisänen Kalle, TPS Turku 24 Koivunen Ville, Kärpät Oulu 27 Kapanen Oliver, KalPa Kuopio 28 Päivärinta Sami, Lukko Rauma 29 Simontaival Kasper, KalPa Kuopio 32 Määttä Joel, Univ. of Vermont 33 Lambert Brad, JYP Jyväskylä 34 Räty Aatu, Jukurit Mikkeli 35 Nikupeteri Olli, Luleå, Ruotsi 37 Kemell Joakim, JYP Jyväskylä

Lue myös: