Sensaatiomaisen kauden Ruotsissa pelannut Carljohan Eriksson etsii seuraavaa askelta kohti unelmaa – "Tuijotin Valioliigaa kuusi tuntia päivässä"

Ruotsin Allsvenskanin parhaaksi maalivahdiksi valitulla Carljohan Erikssonilla oli vuoden aikana monta huippuhetkeä. Kaikkein korkeimmalle hän nostaa maajoukkuedebyytin Olympiastadionilla.

Carljohan Eriksson pelasi hienon kauden Mjällbyn maalilla. Kuva: STELLA Pictures/Therese Back/All Over Press

Mjällbyn suomalaismaalivahti Carljohan Erikssonin, 26, hieno jalkapallokausi huipentui tiistaina, kun hänet valittiin Ruotsin pääsarjan Allsvenskanin Vuoden maalivahdiksi.

– On todella iso kunnia, että sain tällaisen henkilökohtaisen palkinnon. Se pitää nähdä merkkinä hyvin tehdystä työstä. On mukava päättää kausi näin, saatiin seura kuiville ja sain henkilökohtaisella tasolla käännettyä heikommin alkaneen kauden ympäri, Eriksson sanoi Yle Urheilulle.

Mjällby päätyi Allsvenskanissa yhdeksänneksi ja säilytti selvästi sarjapaikkansa. Erikssonin kauteen mahtui useita huippuhetkiä, muun muassa alla oleva torjunta Djurgårdenia vastaan, jota selostaja kutsui "kauden sairaimmaksi torjunnaksi".

– Se ottelu ja se torjunta on yksi sellainen, minkä muistaa ehkä parhaiten. Myös Hammarby-kotiottelu, 2–0-voitto ja pilkun torjunta sekä 1–0 vierasvoitto Malmöstä ensimmäisessä ottelussa, jossa oli yleisöä paikalla ilman rajoituksia. Se taisi olla Mjällbyn seurahistorian ensimmäinen vierasvoitto Malmöstä.

Eriksson jäi vain 16 minuutin päähän Allsvenskanin ennätyksestä, kun hän piti maalinsa puhtaana 793 minuuttia. IFK Göteborgin Calle Johansson pilasi ennätysjuhlat ohittamalla suomalaisvahdin lokakuun lopulla pelatun ottelun 28. minuutilla. Mjällby hävisi pelin 1–3. Ennätyksen jääminen sivu suun ei jäänyt suuremmin harmittamaan Erikssonia.

– Ottelu, jossa putki katkesi, oli meiltä aikamoinen alisuoritus, varsinkin ensimmäinen puoliaika. En syytä siitä itseäni. Kollektiivinen suoritus piti nollaputken elossa ja yhtä lailla se ottelu oli kollektiivinen alisuoritus. En jäänyt sitä suremaan, mutta totta kai se olisi ollut mahtava juttu.

Mikä oli syynä siihen, että Erikssonin kausi oli näin onnistunut?

– Se on hyvä kysymys, en ole ehtinyt käymään kautta kokonaisuutena läpi. Sain hyvän päätöksen kauteen viime kaudella, ehjän talven ja hyvän pre-seasonin. Kahden pelin jälkeen löysin itseni penkiltä, mutta sain tasoni ylläpidettyä siihen, kun oma vuoro tuli taas. Tiivistetysti voi sanoa, että monella osa-alueella olen parempi kuin viime vuonna.

Kaikki ei kuitenkaan ollut kauden aikana kuin ruusuilla tanssimista.

Eriksson joutui homofobisten solvausten kohteeksi. AIK-kannattajat huusivat ottelun aikana suomenkielisiä solvauksia. Eriksson otti asiaan heti tiukasti kantaa Twitterissä ja toistaa edelleen samaa sanomaa.

– Asiaan pitäisi kiinnittää enemmän huomiota. Sellaisten asioiden huutelu saattaa tuntua monille vähäpätöiseltä asialta, mutta joillekin se saattaa olla omaan ihmisyyteen kohdistuva solvaus. Sellaiselle ei ole sijaa jalkapallokatsomossa. Omassakin lähipiirissä on ihmisiä, joihin se voi vaikuttaa.

HIFK:sta Ruotsiin

Eriksson siirtyi HIFK:sta kaudeksi 2018 Ruotsin kentille, toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavaan Jönköpings Södraan. HIFK putosi Veikkausliigasta kauden 2017 jälkeen.

– Puhuimme silloin agentin kanssa, että olisi hyvä päästä aloittamaan puhtaalta pöydältä toisessa maassa. Ruotsi oli luonnollinen seuraava askel, koska kieli sujuu luonnostaan eikä kulttuuri ole kovin erilainen. Jönköpingissä näytönpaikat jäivät vähän piippuun. Onnistuin kuitenkin treeneissä hyvin ja loin suhteita joukkuekavereihin. Se oli iso osatekijä siinä, että siirryin Mjällbyhyn.

Eriksson tähyää kohti isompia liigoja. Kuva: STELLA Pictures/Therese Back

Jönköpingistä Eriksson siis siirtyi kaudella 2019 samalla sarjatasolla pelaavaan Mjällbyhyn. Erikssonin mukaan siirrossa isona tekijänä oli Jönköpingin hyökkääjä Fredrik Olsson, joka oli aiemmin pelannut Mjällbyssä. Hän soitti Mjällbyn urheilutoimenjohtajalle, koska tiesi seuran tarvitsevan kilpailevaa maalivahtia ykköstorjujalleen. Siirto lopulta järjestyikin.

Mjällby nousi kaudeksi 2020 Allsvenskaniin.

Mjällby on todella pieni 9 000 asukkaan kaupunki. Se oli iso muutos Helsingissä asuneelle Erikssonille, kun 100 000 asukkaan Jönköping tuntui jo pieneltä. Mjällbyssä ei ole kuulemma mitään, paitsi hyvä golfkenttä, jossa voi viettää aikaa tarvittaessa.

– Yksi joukkuekaverini sanoi hyvin, että on hyvä, ettei siellä ole mitään tekemistä, koska silloin voi keskittyä jalkapalloon. Ja joukkue oli todella mukava, Eriksson kertoi.

"Tavoite on lähtökohtaisesti päästä eteenpäin"

Nyt Erikssonin sopimus Mjällbyssä on päättynyt. Vuoden maalivahdin palkintoa juhlittiin gaalassa tiistaina ja keskiviikkona Eriksson saapui Suomeen joululomalle. Sen jälkeen alkaa pohdinta uudesta seurasta.

Vaihtoehdot ovat jatkaa Mjällbyssä, jatkaa muualla Ruotsissa tai siirtyä toiseen maahan. Erikssonin vastauksista voi päätellä, että viimeinen vaihtoehto on todennäköisin.

– Tavoite on lähtökohtaisesti päästä eteenpäin, jos asian ilmaisisi näin. Ruotsissa on sellainen tilanne, että isot seurat tuskin tarvitsevat uutta maalivahtia. Ja miten taas omat tavoitteet ja Mjällbyn tavoitteet ovat linjassa, sitä pitää pohtia.

Erikssonin unelma on pelata Englannissa, mutta hän suhtautuu asiaan realistisesti.

– Tietenkin on lapsenomaisia unelmia. Olen kasvanut niin, että viikonloppuisin löhösin sohvalla ja tuijotin Valioliigaa kuusi tuntia päivässä. Jossain määrin urapolku on edelleen sinne tähtäävä. Ymmärrän, että se ei ole realistinen siirto, että tästä hyppäisi Valioliigaan. Kaikki Euroopan hyvät maat ovat houkuttelevia. Nyt etsitään sitä välisteppiä, joku pienempi maa, jossa olisi hyvät edellytykset päästä pelaamaan.

Eriksson pääsi Huuhkajien mukaan ensimmäistä kertaa maaliskuussa. A-maajoukkueessa hän debytoi syyskuussa Wales-ottelussa. Siinäkin hän pelasi nollapelin ja torjui rangaistuspotkun. Kilpailutilanne on kuitenkin todella kova.

– Se oli kuitenkin kauden yksittäinen kohokohta, kun pääsin tekemään maajoukkuedebyytin Olympiastadionilla. Se nousee kaiken yläpuolelle. Huuhkajat on todella motivoiva ja inspiroiva ympäristö. Luke (Hradecky) ja Jesse (Joronen) ovat Euroopan eliittiä. Yritän imeä heiltä oppia. Tavoitteena on saada lisää peliminuutteja, mutta ymmärrän enemmän kuin hyvin, mikä tilanne on.

Lue myös: