HJK tienasi jalkapallon Konferenssliigan lohkovaiheesta lähes neljä miljoonaa euroa, yleisön kiinnostus oli pettymys: "Pitää tehdä paremmin"

HJK päättää kautensa torstaina Itävallassa LASK Linzin vieraana. Europelikausi on tuonut runsaan palkintorahapotin. HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti kertoo, että seura aikoo jatkaa isoja panostuksiaan.

HJK pelaa torstaina viimeisen ottelunsa Konferenssiliigassa tällä kaudella. Kuva ottelusta Maccabi Haifaa vastaan. Kuva: Kimmo Brandt / Compic / All Over Press

Helsingin Jalkapalloklubilla on edessään yksi ottelu Konferenssiliigassa, minkä jälkeen joukkueen jalkapallokausi on paketissa. HJK kohtaa torstaina vieraissa LASK Linzin. Helsinkiläisseuran kausi päättyy Konferenssiliigan lohkovaiheeseen, taskussaan sillä on jo Suomen mestaruus.

HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti kertoo Yle Urheilulle olevansa tyytyväinen kauteen urheilullisesti. "Klubi" saavutti ensisijaiset tavoitteensa, lukuun ottamatta Suomen cupia. Riihilahden mukaan HJK myös ylitti itsensä Euroopan kentillä, sillä tavoitteena oli vähintään pudotuspelivaihe cup-turnausten karsinnoissa.

Helsinkiläisjoukkue eteni uuden Konferenssliigan lohkovaiheeseen. Konferenssiliiga on Euroopan seurajoukkueiden kolmanneksi kovatasoisin kilpailu. Lohkovaiheessa tuloksena on ollut toistaiseksi kaksi voittoa Alashkertia vastaan. Mahdollisuudet pudotuspelipaikkaan ovat jo menneet.

Seuralla riittää Riihilahden mielestä hiottavaa tulevaa varten. Riihilahti nostaa jalkapalloilullisina parannettavina asioina muun muassa pelitemmon.

– Se on hieno saavutus, että pääsimme lohkovaiheeseen uudistetun Euroopan turnauksien formaatin ensimmäisenä vuonna. Haluamme olla siellä tasaisin väliajoin. Meidän pitää myös tunnistaa se, että meillä jäi vielä paljon potentiaalia käyttämättä, Riihilahti alustaa.

– Emme ole pelanneet koko kautta sillä tasolla, jolla pystyisimme. Haasteet ovat enimmäkseen toiminnallisia asioita. Olimme kesällä niin laadukkaita kun haluamme, pystyimme esimerkiksi haastamaan Malmö FF:n Mestarien liigan karsinnoissa erinomaisesti. Sitten loppukaudesta puolestaan emme päässeet ihan samaan lohkovaiheessa, hän jatkaa.

Panostukset toivat taloudellisen palkinnon

Urheilullinen menestys tarkoittaa myös taloudellisesti mainiota vuotta HJK:lle. Pääsy Konferenssiliigaan on avannut pääsyä hyville palkintorahoille. Kahdesta lohkovaiheen voitosta HJK kuittasi miljoonan, jonka lisäksi pelkästä lohkovaiheeseen pääsystä seura tienasi lähes kolme miljoonaa euroa.

Juttu jatkuu grafiikoiden jälkeen.

Myös kuluja on kertynyt vastineeksi.

– Kun otetaan kaikki kauden europeleihin liittyvät kulut, puhutaan suurista summista. Mutta, meillä on ollut tietysti jo ennalta hyvin selkeästi se suunnitelmissa, että meidän tarkoituksemme on päästä johonkin kilpailuun kolmen vuoden välein.

– Olemme nostaneet pelaajabudjettia ja menestyksestä maksettavia bonuksia. Lisäksi pitää huomioida muut panostukset, sekä lyhyellä että pidemmällä jänteellä. Kun ajatellaan normaaleja kulueriä, niin tällaisen kauden osalta ne ovat tuplasti isommat. Monesti enemmänkin, Riihilahti tiivistää.

Toimitusjohtaja Aki Riihilahti kantaa vastuuta HJK:n menestyksen takaamisesta. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Riihilahden mukaan HJK:ssa on katsottu, että investointeja on pakko tehdä menestyksen saavuttamiseksi. Hän kertoo, että seura jatkaa panostuksen kasvattamista seuraavina vuosina. Riippumatta siitä, pelaako se Konferenssiliigassa tai muissa suuremmissa Euroopan cup-turnauksissa.

– Välillä tulee hyviä vuosia ja välillä huonoja, mutta tämä on meidän valintamme, jotta voimme maksimoida urheilullisen menestyksemme. Tämä kausi oli urheilullisesti ja taloudellisesti hyvä. Se on siksi osoitus meille, että pitkän kaavan suunnitelmamme on hyvä ja voimme tehdä satsauksiamme myös etukenoon, HJK:n toimitusjohtaja paaluttaa.

Panostusta katsojien takaisinsaamiseen

Oleellisia muutoksia HJK ei ole tekemässä, vaan se aikoo Riihilahden mukaan pitäytyä samassa valitsemassaan pitkän linjan suunnitelmassa myös saavutettujen taloudellisten voittojen osalta.

Riihilahti korostaa sitä, että jokaisen urheiluseuran toiminnan osa-alueen ja sijoituksen pitää "seistä omilla jaloillaan". Tällä hän tarkoittaa tasaista investointia eri asioihin. Esimerkkinä hän käyttää sitä, että HJK on hankkinut alleen vuoden 2009 jälkeen Töölön stadionin, kaksi jalkapallohallia ja viisi tekonurmikenttää. Näihin on hänen mukaansa satsattu selkeästi enemmän kuin tämän kauden palkintorahojen määrä.

– Meidän pitää toimia järkevästi ja pyrkiä siihen, että kaikki oheisbisneksemme toimivat omillaan. Emme ole muuttamassa niiden osalta mitään laajalti.

HJK:lla on Riihilahden mukaan suuri oma todistustaakka sen suhteen, että se saisi houkuteltua jalkapallon osalta ihmiset takaisin katsomoihin. HJK:n katsojamääriä on kritisoitu julkisesti, erityisesti Konferenssiliigan suhteen. HJK:n kotiotteluiden katsojakeskiarvo Konferenssiliigassa oli 4 283, mikä on vähemmän mihin tärkeissä europeleissä on totuttu.

Tämän osalta seura on tehnyt myös itsetutkiskelua.

– Meillä on selkeitä asioita, joita meidän pitää tehdä paremmin. Esimerkiksi meidän omat juniorimme ja heidän perheensä eivät käy otteluissa edes sitä vähää, mitä aiemmin. Meidän pitää lunastaa se omilla teoillamme, Riihilahti aloittaa.

HJK haluaa myös muidenkin kuin kuvassa olevien Klubipäädyn kannattajien löytävän joukkueen kotiotteluihin.

– Lisäksi entisistä kausikorttilaisistamme osa ei uusi kausikorttia, vaan käy otteluissa valikoiden. Se, että he kokevat yhteisön taas omakseen on meidän iso taakkamme. Meidän pitää luoda heille palveluiden lisäksi kokemus yhteisöstään, että he tuntevat kuuluvansa siihen, hän jatkaa.

HJK:n toimitusjohtaja toteaa, että seuran pitää panostaa siihen, että katsojat kokevat HJK:n miesten ja naisten edustusjoukkueet omakseen. Riihilahden mukaan seura aikoo panostaa tähän asiaan runsaasti.

– Vaikka se vaatiikin paljon töitä. Parannuksia esimerkiksi viestintään ja ottelutapahtumaan, hän avaa.

Kasvun takuu kotimaassa

Veikkausliigassa koettiin päättyneellä kaudella upea viimeiselle kierrokselle asti kantanut mestaruuskamppailu. HJK päihitti siinä Kuopion Palloseuran vasta viimeisessä ottelussa Kuopiossa.

– Suomessa oli tällä kaudella laadullisesti kaksi erinomaista joukkuetta. Kotimaan kilpailu pakottaa myös meidät tekemään asioita paremmin. HJK ottaa tämän tervetulleena vastaan, Riihilahti sanoo.

Hän kokee myös, että kotimaan kilpailu vahvistaa joukkueen suorittamista europeleissä. Hän kokee, etteivät peliruuhkat ja rasitus Suomessa ole vielä kilpailemista ja pelaajia haittaava tekijä. Sen sijaan hän kokee, että kotimaiseen jalkapallon lisääntyvä pelitahti on yhtä lailla pelaajia kehittävä tekijä.

HJK voitti tänä vuonna Suomen mestaruuden Kuopiossa viimeisellä kierroksella. Pokaalia nostanut kapteeni Daniel O'Shaughnessy siirtyy tammikuussa Saksan 2. Bundesliigaan. Kuva: Yle/Tomi Hänninen

Riihilahti nostaa esiin sen, että HJK haluaa parantaa arkista toimintaansa. Tämä tarkoittaa sitä, että se pyrkii panostamaan pelaajiensa arkeen ja luomaan mahdollisuuden siihen, että mahdollisimman moni sen sopimuspelaajista pystyy mahdollisimman nuorena toimimaan ammattiurheilijana.

– Olemme kasvattajaseura ja Suomen pääsarja on kasvattajasarja. Isossa kaavassa puolestaan pelaajien eteenpäin saaminen ja Fifan kasvattajarahajärjestelmän turvaaminen ovat kaikille erittäin tärkeitä juttuja. Jokaiselle pienelle sarjalle ja liigalle, jotta voimme nojata kaikki siihen, myös Suomessa, hän korostaa.

Lue myös: