NHL-pomo väläytti ideaa, miten pelaajat voisivat osallistua Pekingin olympialaisiin

NHL odottaa Pekingin olympiajärjestäjien lopullista koronasäännöstöä. Pelaajia pelottaa uhka karanteenista Kiinassa.

NHL:n komissaari Gary Bettman. Kuva: All Over Press

Jääkiekkoliiga NHL:n komissaari Gary Bettman arvioi perjantaina, että liigapelaajien osallistuminen Pekingin talviolympialaisiin jää lopulta kunkin pelaajan päätettäväksi. NHL:n johto odottaa vielä olympiajärjestäjiltä kisojen ja jääkiekon tarkennettua koronaprotokollaa.

– Osallistuminen menee lopulta pelaajien itsensä päätettäväksi, Bettman sanoi NHL:n johdon kokouksen jälkeen perjantaina.

Bettmanin arvio julkistettiin liigan nettisivuilla.

NHL:llä on oikeus vetäytyä kisoista päätöksellään, mutta se on raivannut kalenterissaan kisoille ja liigan tähdistöottelulle tilaa helmikuun 3. päivästä 22. päivään. NHL:n mukaan liigalla ei ole aikarajaa olympiapäätöksen tekemiseksi.

Näillä näkymin NHL ja sen pelaajayhdistys ottavat seuraavan kerran kantaa olympialaisiin, kun Pekingin kisajärjestäjät saavat koronasäännöstönsä lopullisen version valmiiksi.

– Katsotaan sitten sen sisältö ja mitä pelaajayhdistyksellä on siihen sanottavaa, NHL:n varakomissaari Bill Daly sanoi.

Koronauhka pelottaa pelaajia

NHL-kiekkoilijat osallistuivat olympiakisoihin 1998–2014, mutta eivät edellisiin kisoihin Etelä-Korean Pyeongchangissa 2018.

NHL on kokenut, että olympiaturnaus häiritsee liigan peliohjelmaa erityisesti, kun olympialaisia ei järjestetä Pohjois-Amerikassa. Nyt lisäuhkana on myös koronapandemia.

Vielä ei ole esimerkiksi tarkoin selvillä, millaisia seurauksia pelaajalle tulisi Kiinassa mahdollisesta koronatartunnasta.

NHL:ssä Las Vegasia edustava ruotsalainen maalivahti Robin Lehner ennätti jo ilmoittaa, ettei hän lähde kisoihin koronamääräysten aiheuttaman uhan takia. Kuva: Ethan Miller / Getty Images

Toisaalta NHL-liigan pelaajat arvostavat olympialaisia. Pelaajayhdistyksen ja liigan jatkosopimuksessa sovittiin, että NHL-pelaajat voivat osallistua Pekingin 2022 ja Milanon 2026 talviolympialaisiin. Edellytyksenä on toki edelleen NHL:n ja Kansainvälisen jääkiekkoliiton sopimus kyseisistä kisatapahtumista.

Lue myös: