Hyppää sisältöön

Tuukka Rask on kohta pelikunnossa, mutta hän on ilman NHL-sopimusta – agentti paljastaa, ettei Boston Bruins ole ainoa vaihtoehto

Lonkkaleikkauksesta toipunut suomalaismaalivahti Tuukka Rask on edelleen ilman sopimusta. Rask on kohta pelikunnossa, mutta Pekingin olympialaiset saattavat tulla silti liian nopeasti vastaan.

Tuukka Raskin ja Bostonin viime kausi päättyi pudotuspelien 2. kierroksella New York Islandersia vastaan. Kuva: Getty Images

Tuukka Rask, 34, on ollut viime viikkojen aikana tuttu näky Boston Bruinsin harjoituksissa. Siitäkin huolimatta, ettei neljäntoista vuoden ajan seuraa edustaneella suomalaisveskarilla ole sopimusta seuran kanssa. Tiistaina Rask oli jopa joukkueen pelipäivän aamuharjoituksissa kolmantena maalivahtina.

Raskin sopimus Bostonin kanssa päättyi menneenä kesänä, eikä lonkkaleikkaukseen joutunut savonlinnalainen ole tehnyt vielä uutta sopimusta mihinkään. Bruinsin seurahistorian eniten pelejä pelanneen ja voittaneen maalivahdin kaikesta toiminnasta voisi kuitenkin helposti päätellä, ettei hän ole lopettamassa uraansa.

Määrätietoinen harjoittelu, nyt jo joukkueenkin mukana, kertoo halusta pelata.

– Siellä on erittäin nälkäinen kaveri tulossa takaisin, Raskin pelaaja-agentti Markus Lehto sanoo Yle Urheilulle.

Nyt kysymys kuuluukin, mihin Rask sopimuksen tekee. Rajoittamattomana vapaana agenttina Rask voi solmia sopimuksen minkä tahansa seuran kanssa. Tosin aiemmin kesällä NHL:ssä pelkästään Bostonia edustanut Rask linjasi tiukasti, ettei aio pelata missään muualla kuin Bostonissa.

Rask väläytteli jopa Suomeen paluun mahdollisuutta, mikäli sopimusta Bostonin kanssa ei syntyisi.

– Aika näyttää, miten asiat ratkeavat, mutta on siellä muitakin kiinnostuneita kuin Boston, Lehto toteaa.

Boston lienee silti todennäköisin vaihtoehto Raskille. Vaikka Bostonilla on palkkakaton alla tilaa vain noin miljoona euroa, rahasta sopimus tuskin jää kiinni. Lisäksi se saa helposti siirrettyä tulokassopimuksella operoivan Jeremy Swaymanin farmiin ilman, että tämän täytyy mennä sinne siirtolistan kautta.

Bostonilla on myös aidosti kysyntää Raskin osaamiselle, vaikka ison lonkkaleikkauksen ja pitkän toipumisjakson jälkeen suomalaisen iskukyky etenkin alkuun kysymysmerkki olisikin. Syksyn veskarikaksikosta (Swayman ja Linus Ullmark) kumpikaan ei ole pelannut syksyllä erityisen hyvin, jos ei erityisen huonostikaan.

Tuukka Rask on pelannut Bostonissa koko NHL-uransa 2007–08 kaudesta lähtien. Kuva: Rich Graessle / Icon Sportswire / AOP

Kaikki asiat viittaavat siihen, että Tuukka Rask pukee tälläkin kaudella ylleen tutun kelta-mustan pelipaidan.

– Totta kai Boston on hänelle prioriteetti. Hän on pelannut siellä pitkään ja nyt kuntouttanut itseään siellä. Keskustelut ovat toistaiseksi edenneet hyvässä hengessä.

Toinen mielenkiintoinen kysymys liittyy siihen, koska Rask voisi hypätä tositoimiin pelien osalta. Useat kovat joukkueharjoitukset ja aamujäillä mukana olo antavat osviittaa pelikunnon lähenemisestä. Bruins-GM Don Sweeney totesi pohjoisamerikkalaismedialle taannoin sopimusneuvotteluiden käynnistyvän tosissaan, kunhan seurajohto saa vihreän valon pelaamisen suhteen.

– Tuukka on harjoittelut tosi hyvin ja ollut nyt tosiaan mukana jo joukkueharjoituksissakin. Tällaisen veteraanipelaajan tapauksessa voisi ajatella, että tästä menisi vielä pari viikkoa pelikuntoon. Ehkä joulun jälkeen voisi ajatella, että aletaan olla lähellä, Lehto laskeskelee.

Parhaassa tapauksessa Tuukka Rask palaa reilun puolen vuoden tauolta NHL-kaukaloon jopa tämän vuoden puolella, luultavasti viimeistään alkuvuodesta. Pekingin olympiakisojen suhteen Raskin paluu saattaa tulla liian myöhään, sillä lopulliset joukkueet julkistetaan jo tammikuussa.

Lue lisää: