Hyppää sisältöön

Lähimmät työtoverit menestyvät, mutta Mari Eder on vaikeuksissa – suomalainen on voittanut valkovenäläiset harjoituksissa: "Ketäpä se kiinnostaa"

Ampumahiihtäjä Mari Ederin kausi on alkanut vaisusti. Samaan aikaan valkovenäläiset harjoituskaverit ovat tehneet hurjaa jälkeä.

Mari Ederin on pitänyt opetella ammunnan kehittämiseksi paljon uutta – ja unohtaa vanhaa. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Ampumahiihdon naisten pikakisa nähdään torstaina TV2:ssa kello 15.10 alkaen.

Harjoituskavereilla kulkee. Näin on voinut Mari Eder todeta alkukaudella. Ederin tapauksessa harjoituskaverit eivät ole suinkaan omia maajoukkuetovereita, vaan absoluuttisia maailman huippuja.

Valko-Venäjää edustavat Hanna Sola ja Dzinara Alimbekava ovat tällä hetkellä maailmancupissa Norjan Marte Olsbu Roeiselandin lähimmät haastajat.

Eder on kerännyt maailmancupin ensimmäisistä kisoista 25 pistettä – yli 200 pistettä Solaa ja Alimbekavaa vähemmän.

Mari Ederin harjoituskaverit Dzinara Alimbekava ja Hanna Sola ovat pokanneet alkukaudella palkintoja. Kuva: Kevin Voigt / DeFodi Images via Getty Images

Syy vertailuun on kolmikon valmentajassa. Itävaltalainen Reinhard Gösweiner valmentaa niin Ederiä kuin Valko-Venäjän naisten maajoukkuetta.

Vertailusta puhuu myös Eder itse. Harjoitusryhmän kesken kun tehdään jatkuvaa vertailua, jotta harjoittelua voidaan optimoida oikeaan suuntaan.

– Kyllä sitä pystyy iloitsemaan toisten puolesta. Ihan myös siksi, että se antaa uskoa omaan tekemiseen, kun on koko ajan vertaillut omaa tekemistään heihin, Eder kertoo Yle Urheilulle.

Oletko voittanut heidät harjoituskisoissa?

– Olen, mutta ketäpä se kiinnostaa, Eder naurahtaa.

– Antaahan se luottamusta siihen, että potkua pitäisi olla enemmän.

Eder ei suinkaan ole ryhmän ainoa jäsen, jolla ei ole kulkenut. Edellisissä talviolympialaisissa viestikultaa juhlinut Irina Leshchanka sekä Alena Krutshynkina ovat vielä Ederinkin takana maailmancupin pisteissä.

– Samoja teknisiä ongelmia on heillä ollut ammunnassa kuin itsellänikin, Eder sanoo.

Ammuntaan "ajatuksen ankkureita"

Ongelmat ammunnassa ovatkin haitanneet Ederin alkukauden suorituksia.

– Kauden alku ei ole ollut helppo, eikä hyvä, Eder huokaisee.

Urheilijan itsensä mielestä ongelmat voi paikantaa niin teknisiin seikkoihin kuin korvien väliin. Eder, 33, on opetellut ahkerasti uusia keinoja itsensä rauhoittamiseen. Samalla vanhat ja toimimattomat tavat on pitänyt heittää mielen roskakoriin.

Jälkimmäinen seikka on osoittautunut uuden oppimista vaikeammaksi.

– Harjoitella voi vaikka kuinka, mutta ennen kisoja ei voi tarkkaan tietää, miten mieli reagoi. Ensimmäisellä viikolla onnistuin paremmin, toisella huonommin. Nyt on vain löydettävä ne omat toimintatavat, Eder kertoo.

Mari Eder ei ole vielä huolissaan, vaikka tulokset ovatkin olleet vaisuja. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Näihin toimintatapoihin kuuluvat rauhoittumis- ja keskittymisharjoitukset. Tärkeintä on tiedostaa, mihin pitäisi keskittyä ennen kilpailua.

– Ammuntaa varten on oltava "ajatuksen ankkureita". Niitä ajan koko ajan sisään, Eder selvittää.

Ladulla on sen sijaan kulkenut paremmin ja paremmin. Edellisessä maailmancupin viestissä Eder kellotti osuutensa nopeimman ajan.

– Tunnen, että potkua on. Sitä pitää kaivella esiin molemmin puolin.

Fanaattiset ranskalaiset

Projekti uuden valmentajan ja uusien toimintatapojen kanssa on siis kesken. Siksi Eder ei ole myöskään asettanut itselleen tulostavoitteita, eikä hän ajattele vielä edes olympialaisia.

– Niiden ajatteleminen on merkityksetöntä niin kauan, kunnes oma paketti on kasassa, Eder korostaa.

Tänä viikonloppuna kausi jatkuu Ranskan Annecyssa. Rata ei ole maailmancupin vaativimmasta päästä. Aiemmilta vuosilta tutun vesikelin sijaan olosuhteiden pitäisi myös olla tällä kertaa talvisemmat.

Kilpailupaikka on tullut erityisen tunnetuksi huimasta tunnelmastaan.

– Täällä on tosi fanaattisia faneja. Aitojen yli roikutaan ja huudetaan kuin Ranskan ympäriajossa, Eder kuvailee.

Ampumahiihdon naisten pikakisa nähdään torstaina TV2:ssa kello 15.10 alkaen.

Lue myös: