Hyppää sisältöön

Vantaalla pelaava amerikkalaislentopalloilija ei voi saada EU:n koronapassia – näin kaupunki perustelee koko pääkaupunkiseudun linjausta

EU:n ulkopuolella rokotetut ammattiurheilijat voivat pääkaupunkiseudulla tehdä työtään, mutta EU-koronapassin edellyttäviin ravintoloihin ja tapahtumiin ei välttämättä pääse.

Lentopallon pääsarjajoukkue Vantaa Ducks koostuu pääosin suomalaisista pelaajista. Joukkue vahvistui täksi kaudeksi yhdysvaltalaisella keskitorjujalla. Kuva: Lehtikuva

Lentopallon miesten Mestaruusliigassa pelaavan Vantaa Ducksin joukkueenjohtaja Mika Rajala törmäsi alkuviikosta erikoiseen ongelmaan. Seuran yhdysvaltalaispelaajalle Keenan Sandersille ei myönnetty EU:n koronapassia, vaikka hänet on rokotettu kahdesti kotimaassaan Yhdysvalloissa.

Koronapassi on todistus, joka kertoo, onko passin omistaja rokotettu, onko hän sairastanut hiljattain koronan tai onko hänellä tuore negatiivinen testitulos. Koronapassin käyttö on vaihtoehto alueellisille koronarajoituksille, jolloin passi mahdollistaa sisäänpääsyn esimerkiksi ravintoloihin ja erilaisiin tapahtumiin.

Rajala oli aiemmin soittanut Vantaan kaupungin koronaneuvontaan, jossa Sandersia kehotettiin hakemaan passi omalta terveysasemaltaan Vantaalla. Mukana piti olla yhdysvaltalainen rokotustodistus, joka Sandersilta löytyi.

– Terveysasemalla käytännössä sanottiin vain, että ei sitä täältä voi teille myöntää, kun ei ole rokotuksia otettu Suomessa. Ei siellä osattu kuin levitellä käsiä.

Yhdysvaltalainen Keenan Sanders, 23, pelaa ensimmäistä kauttaan Suomessa. Kuva: All Over Press

Rajalalle ja Sandersille kerrottiin terveysasemalla, että koronaneuvonnasta on annettu vääriä ohjeita.

– Soitin koronainfoon uudestaan, ja sieltä sanottiin, että EU:n ulkopuolella rokotetulle henkilölle, joka ei ole EU:n kansalainen, ei pystytä myöntämään koronapassia, vaikka rokotukset olisivat kunnossa.

Pääkaupunkiseudulla poikkeavat linjaukset

Vantaan kaupungilta vastattiin Yle Urheilun haastattelupyyntöön sähköpostiviestillä, jossa vahvistettiin, että amerikkalaispelaajalle ei voida pääkaupunkiseudulla myöntää EU:n koronapassia.

– Pääkaupunkiseudun kunnat ovat yhdessä päättäneet, että eivät ainakaan toistaiseksi myönnä EU-koronatodistuksia ulkomailla annetuista rokotuksista ja näin ollen Vantaa ei poikkea tästä yhteisestä linjauksesta, sähköpostiviestissä todetaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan kunnat voivat myöntää EU-koronarokotustodistuksia pyynnöstä henkilöille, jotka ovat saaneet koronarokotteen EU:n ulkopuolisissa maissa tai Suomessa sijaitsevissa suurlähetystöissä.

THL kertoo tiedotteessaan, että EU:n koronarokotustodistusten myöntämiseen liittyvää toimintamallia luodaan kunnissa ja alueilla parhaillaan. Alueiden asukkaiden tiedotuksesta vastaavat kuntien julkisen terveydenhuollon toimijat.

EU:n koronapassi on otettu laajasti käyttöön vaihtoehtona alueellisille kokoontumisrajoituksille. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Vantaan kaupungilta kerrotaan, että pääkaupunkiseudun kunnat ovat esittäneet sosiaali- ja terveysministeriölle, että tehtävän hoito vaatii keskitetyn valtakunnallisen ratkaisun. Toinen vaihtoehto olisi hyväksyä koronapassiksi muutkin rokotustodistukset kuin EU-rokotustodistus.

– Tehtävä on kunnille uusi, eikä sitä ole lainsäädännössä kuntien tehtäväksi määritelty. Pk-seudulla todistusten myöntäminen kuormittaisi nyt jo äärirajoilla toimivaa perusterveydenhuoltoa entisestään. Kaikissa pk-seudun kunnissa ei myöskään vielä ole tämän vaatimaa tietoteknistä palvelua käytössä, Vantaalta perustellaan.

Pääkaupunkiseudulla ei myönnetä koronapasseja EU:n ulkopuolella rokotetuille Vantaan kaupungin mukaan myöskään siksi, että kunnissa ei ole osaamista tai kansainvälisiä verkostoja todistusten oikeellisuuden arviointiin.

– Valitettavasti erilaisia todistusväärennöksiä on saatavilla helposti. Yksittäisen kunnan viranhaltijan tulisi siis todistaa asia, jonka todenperäisyyttä hän ei käytännössä pysty varmistamaan. Kuntalaisia ei tässä saisi asettaa epätasa-arvoiseen asemaan esimerkiksi ammatin tai rokotusten antomaan perusteella, Vantaan kaupunki perustelee sähköpostitse.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto sallii toistaiseksi, että yhdysvaltalaiset ja muut EU:n koronapassijärjestelmään kuulumattomat ulkomaalaiset pääsevät sisään koronarajoitusten piirissä oleviin ravintoloihin ja tapahtumiin, näin kertoi HS 3.12. (siirryt toiseen palveluun)

Raision amerikkalaisvahvistus sai todistuksen vaivatta

Vantaa Ducks on ainut pääkaupunkiseudun joukkue lentopallon Mestaruusliigassa, joten Sandersilla ei liene kohtalontovereita ainakaan lentopallon parista. Turun seudulla pelaava Raision Loimu vahvistui 5. joulukuuta amerikkalaislibero Kyle Dagostinolla, jonka yhdysvaltalainen koronatodistus saatiin päivitettyä EU:n koronarokotustodistukseksi alle viikon selvittelyn jälkeen.

Loimussa pelaa myös kaksi iranilaista, jotka on rokotettu Suomessa. Koska hekään eivät ole EU:n kansalaisia eikä heillä ole pääsyä Omakanta-palveluun, saivat hekin hakea EU-koronapassinsa Turusta tällä viikolla.

– Ei ole ollut ihmeempiä ongelmia. Turun kaupunki tiedotti viime viikolla, että koronapassi tarvitaan käytännössä joka paikkaan. Kaupungin sivuilla kerrottiin, että he perustavat kaksi koronapassipistettä, josta pojille jo myönnettiin EU:n koronarokotetodistukset, joukkueenjohtaja Pipsa Tenhunen kertoo puhelimitse.

Tenhunen pitää Turun kaupungin toimintaa esimerkillisenä. Hän uskoo, että koronapassien jakelupisteelle oli kansainvälisessä yliopistokaupungissa kysyntää.

– Täällähän on pilvin pimein ulkomaalaisia opiskelijoita, telakan työntekijöitä, keillä ei ole sitä Omakantaa. Kun tänne tulee ulkomaalainen pelaaja töihin, siinä on jumalaton byrokratia takana, Tenhunen toteaa.

Katsojien koronapasseja tarkastettiin Helsingin areenalla ennen KHL-seura Jokerien ottelua. Kuva: Lehtikuva

Koronapassittomuus rajoittaa sosiaalista elämää

Ducksin joukkueenjohtajan Mika Rajalan mukaan Sanders on suhtautunut hämmentävään tilanteeseen rauhallisesti. Sanders, 23, pelaa ensimmäistä kauttaan ammattilaisena ulkomailla.

– Hän on jo tottunut Suomen byrokratiaan, mitä tulee maahan saapumiseen, nimenomaan koronan takia. Minua itseä tämä suututtaa hänen puolestaan, kun kyseessä on täysin rokotettu henkilö ja samat Pfizerit löytyy olkavarresta kuin muiltakin. Silti hänen liikkumistaan estetään.

Omissa peleissään tai harjoituksissaan Sanders ei koronapassia tarvitse, mutta sosiaalista elämää, kuten muihin urheilutapahtumiin osallistumista, sen puuttuminen rajoittaa.

– Voi tulla semmoinen tilanne, että muu joukkue menee ravintolaan syömään, mutta meidän jenkkipelaaja joutuu ulkoruokintaan, kun kaikilta muilta se passi nyt löytyy. Hän oli menossa katsomaan jotain ottelutapahtumaa, mutta hänet käännytettiin ovella, kun hänellä oli näyttää vain amerikkalainen koronapassi. Kyllä hänen pitäisi saada sellainen, jolla hän pääsee kaikkialle.

Koripallon amerikkalaisvahvistuksilla ei ongelmia

Suomessa asuu kymmeniä ammattilaisurheilijoita, jotka ovat Yhdysvaltain kansalaisia ja saapuneet Suomeen vasta tänä vuonna. Eniten yhdysvaltalaispelaajia on miesten Korisliigassa, 46, eli noin neljä joukkuetta kohden. Kun huomioon otetaan muut EU:n ulkopuolelta lähtöisin olevat ulkomaalaispelaajat, nousee määrä yli viidenkymmenen.

Yle Urheilu tavoitti Korisliigan seurojen edustajia kommentoimaan amerikkalaispelaajiensa koronapassitilannetta. Vantaa Ducksin joukkueenjohtajan tuskailemaan ongelmaan ei koripalloseuroissa oltu törmätty. Ainutta pääkaupunkiseudun seuraa, Helsinki Seagullsia, ei tavoitettu kommentoimaan. Helsinkiläisseuran ulkomaalaispelaajia koskevat samat säännöt kuin muita pääkaupunkiseudulla asuvia ulkomailla rokotettuja, eivätkä he toistaiseksi saa EU-koronapassia.

Tampereen Pyrinnön naisten ja miesten edustusjoukkueiden joukkueenjohtaja Elisa Hakanen kertoo, että amerikkalaispelaajat ovat saaneet koronapassin terveyskeskuksesta ongelmitta, kunhan tarvittavat asiakirjat ovat olleet mukana.

Ammattilaisurheilijoilta ei vaadita koronapassia koripalloparketeilla, mutta vapaa-ajan tapahtumissa sitä saatetaan heiltä edellyttää. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Myös Salossa Korisliigan hallitsevan mestarijoukkueen Vilppaan amerikkalaispelaajat ovat saaneet koronapassinsa, vahvistaa toiminnanjohtaja Marko Vihiniemi.

– Pelaajat olisivat halunneet mennä ravintolaan syömään, mutta se ei olisi onnistunut ilman koronapassia. Melko nopeasti saimme järjestettyä heille koronapassit terveydenhuollon kautta. Täällä Salossakin on monessa paikassa yleistynyt koronapassin käyttö ihan viime viikkoina, Vihiniemi kertoo.

Samaa sanoo Kauhajoen Karhu Basketin puheenjohtaja Vesa Ojala. Pikkupaikkakunnan terveyskeskuksessa asioiminen oli sujunut kätevästi ja pelaajat saaneet koronapassinsa nopeasti.

Joensuun Katajan edustusjoukkueen yhdysvaltalaispelaajat, jotka kaikki ovat saaneet rokotukset, eivät joukkueenjohtaja Jukka Törmälän mukaan ole vielä törmänneet tilanteeseen, jossa EU:n hyväksymää koronapassia olisi vaadittu. Siksi heille ei ole vielä sellaisia hankittu.

Törmälä totesi, että seura aikoo hakea EU:n koronapasseja ulkomaalaispelaajille saman tien, jotta ongelmia ei tulisi vastaisuudessakaan.

Juttua muokattu klo 11.04: Lisätty Helsingin Sanomissa ollut Etelä-Suomen aluehallintoviraston linjaus.

Lue myös: