Uudelle tasolle noussut Jasmin Kähärä on päihittänyt jopa Krista Pärmäkosken – "En ole millään tuloslistalla aikaisemmin ollut Kristan edellä"

Hiihdon sprinttispesialisti Jasmin Kähärä, 21, on yltänyt tällä kaudella kaksi kertaa pisteille maailmacupin sprinteissä. Viikonloppuna hän hakee hyvälle putkelleen jatkoa Dresdenissä.

Jasmin Kähärä on esiintynyt tällä kaudella edukseen maailmancupissa. Kuva Rukalta kauden avauskisasta. Kuva: Tomi Hänninen

Maastohiihdon maailmancup jatkuu viikonloppuna Dresdenissä sprinttikisoilla. Osa Suomen hiihtäjistä teki pitkän automatkan viime viikonkopun kisapaikkakunnalta Davosista Dresdeniin.

– Seitsemän tuntia taitaa tulla ajoaikaa, vielä on 450 kilometriä jäljellä, kertoi Jasmin Kähärä torstaina puolenpäivän aikaan Yle Urheilulle puhelimitse.

Sprinttiin panostava Kähärä, 21, on noussut tällä kaudella uudelle tasolle, kun hän on päässyt maailmancupissa aika-ajoista jatkoon ja cupin pisteille Lillehammerissa ja Davosissa. Davosissa Kähärä oli aika-ajoissa 18:s ja taakse jäivät esimerkiksi Krista Pärmäkoski ja Jessica Diggins.

– Viime kaudella oli jo tavoitteena päästä hiihtämään vapaan sprinttejä maailmancupiin, mutta kisoja peruttiin tai Suomi ei lähettänyt joukkuetta. Mutta tuntuu myös selkeästi siltä, että tällä kaudella olen paremmassa kunnossa, Kähärä totesi.

Nykymaajoukkueesta Kähärää nuorempana maailmancupin pisteitä ovat saavuttaneet Pärmäkoski, Johanna Matintalo ja Kerttu Niskanen.

– Lillehammerin paikka tuli vähän yllättäen, kun pääsin varasijalta sinne hiihtämään. Oli hienoa, että pääsin siellä pisteille. Davosin aika-ajo yllätti itseni aika paljonkin, että pääsin niin hyvälle sijalle. En ole millään tuloslistalla aikaisemmin ollut Kristan edellä, Kähärä sanoi.

– Pieni yllätys on muutenkin ollut, että vapaan sprintit ovat kulkeneet näin hyvin. Se tuo lisää itseluottamusta, kun pystyy kamppailemaan maailman huippujen kanssa. Toki erissä on vielä paljon tekemistä.

Kähärä oli lopullisissa sijoituksissa Lillehammerissa 30:s ja Davosissa 23:s.

Suurin muutos Kähärän harjoittelussa edellisiin vuosiin nähden on siinä, että korkealla harjoittelua on ollut ohjelmassa. Tärkeämpänä Kähärä pitää sitä, että hän on pysynyt harjoituskaudella terveenä.

Sprintti sopii ominaisuuksille

Miksi juuri sprintti on valikoitunut Kähärän päämatkaksi?

– Ominaisuuteni ovat hyvät sprinttiin, minulta löytyy nopeutta ja räjähtävyyttä. Jos miettii distanssimatkoja, kestävyyspuolella on vielä aika paljon tekemistä. Tällä hetkellä tavoitteet ovat enemmän sprintissä, mutta distanssimatkat tulevat koko ajan mukana.

Jasmin Kähärä asuu Vuokatissa ja edustaa nykyään Vuokatti Ski Teamia. Kuva: Antti Tauriainen / Yle

Käynnissä on olympiavuosi, mutta Kähärän suurimmat tavoitteet eivät ole kohdistuneet vielä Pekingiin.

– Olen halunnut pitää niitä vähän sivussa. Kauden päätavoite on alle 23-vuotiaiden MM-kisoissa. Periaatteessa kaikki on kuitenkin vielä mahdollista, katsotaan, miten seuraava kuukausi menee.

Urheiluperhe

Kähärä tulee todellisesta urheiluperheestä. Hänen pikkusiskonsa Jessica Kähärä on Suomen huippua korkeushypyssä ja muissakin hyppylajeissa. Heidän äitinsä Catharina Svenlin valittiin 1980-luvulla kolmena vuonna Suomen parhaaksi naislentopalloilijaksi.

Se on näkynyt ja näkyy edelleen Jasminin elämässä. Hän on harrastanut urheilua monipuolisesti pienestä pitäen. Sisaruksilla on reilu vuosi ikäeroa, joten keskinäistä kilpailuakin on ollut paljon. Jasmin innostui hiihdosta katsoessaan Virpi Kuitusen ja Aino-Kaisa Saarisen hiihtoja lapsena.

– Perhe on todella kilpailuhenkinen. Kaikessa mahdollisessa on aina kilpailtu. Isällä on ollut iso rooli hiihtopuolella. Suksihuollossa tarvitsee apua ja isä laittaa edelleen suksia testikuntoon. Pikkuveljen kanssa olemme tällä hetkellä aika samanpainoisia, joten pystymme hänen kanssaan testaamaan suksia.

Kähärä asuu Vuokatissa ja vaihtoi seuraa täksi kaudeksi Mikkelin Hiihtäjistä Vuokatti Ski Teamiin. Hän valmistui ylioppilaaksi keväällä 2020 ja keskittyy nyt täysillä hiihtoon. Vuokatti Ski Team on Kähärälle iso tuki taloudellisesti ja muutenkin.

– Arki pyörii treenien ympärillä. Se on sopinut minulle, että ei ole mitään ylimääräistä. Keskityn treeneihin, syön ja lepään, Kähärä kertoi hiihtokuplastaan.

Odotuksista viikonloppua kohtaan Kähärä ei osaa sanoa tarkasti.

– Dresdenissä on vähän erikoissprintti, kun hiihdetään kaupunkiympäristössä tasaisella radalla. En osaa oikein sanoa, sopiiko se minulle vai ei. Mielenkiinnolla lähden katsomaan, miten vauhti riittää.

Yle ei näytä viikonloppuna Dresdenin sprinttejä, vaan ne tulevat NENT Groupin kanavilta. Ylen kattavassa talviurheilutarjonnassa nähdään muun muassa yhdistettyä, ampumahiihtoa, lumilautailua ja mäkihyppyä. Viikonlopun lähetystiedot löydät täältä.

Lue myös: