Ampumahiihdon maailmanmestari loistaa, vaikka ranne murtui pyöräilyonnettomuudessa – ranskalaistähti avaa yllättävän huippuvireen taustat

Émilien Jacquelin on aloittanut kauden vahvasti. Hän kertoi Ylen haastattelussa, että ei ole voinut ampua normaalisti makuuasennosta, mutta se ei ole näkynyt tuloksissa.

Émilien Jacquelin on joutunut muokkaamaan makuuasentoaan ammuntapaikalla. Kuva: Getty Images

Ampumahiihdon kolminkertainen maailmanmestari Émilien Jacquelin koki olympiakauden kynnyksellä kovan takaiskun (siirryt toiseen palveluun), kun hän kaatui pyörällä elokuussa Norjassa harjoitusleirillä. Hän törmäsi betoniseinään ja loukkasi kättään. Ranne murtui useammasta kohtaa. Viime keväänä takaa-ajossa maailmanmestaruuden voittanut ranskalainen joutui leikkaukseen.

Kaikesta tästä huolimatta Jacquelin on aloittanut uuden kauden vakuuttavasti. Hän on kokonaiskilpailussa toisella sijalla Ruotsin Sebastien Samuelssonin takana. Seitsemässä ensimmäisessä kilpailussa Jacquelin on ollut kolme kertaa palkintokorokkeella ja viisi kertaa kuuden parhaan joukossa. Perjantaina hän oli Annecyn pikakilpailussa seitsemäs.

– Olen todella tyytyväinen. Tiedän, että voin olla myös vielä parempi hiihdossa. Minun pitää vain jatkaa näin, Jaqcuelin sanoi kilpailuviikonlopun kynnyksellä Yle Urheilulle.

Jacquelin kertoo, että pyöräilyonnettomuus keskeytti harjoitukset pariksi viikoksi. Hän otti siitä positiivisen puolen irti ja piti sitä eräänlaisena hengähdystaukona, uudelleenkäynnistyksenä.

– Olen vain iloinen, että pääsen kisaamaan jokaisessa kisassa. En ollut tyytyväinen, kun olin viime vuonna palkintokorokkeella, mutta en voittanut. Nyt olen tyytyväinen sijoituksesta kuuden parhaan joukkoon tai palkintokorokkeelle, Jacquelin kuvailee

Yllättäväksi Jacquelinin menestyksen tekee, että hän ei ole voinut loukaantumisensa takia ampua samasta makuuasennosta kuin aiemmin. Jacquelinin osumatarkkuus makuupaikalta on kuitenkin ollut alkukaudella jopa parempaa kuin viime kaudella. Osumatarkkuus oli ennen tätä viikonloppua 90 prosenttia, kun viime kauden tarkkuus oli kokonaisuudessaan 87 prosenttia.

– En voi asettaa kättäni samalla tavalla kuin aiemmin. En voi ampua normaalisti, mutta en välitä siitä. Haluan ampua hyvin. Olen todella ylpeä siitä, Jacquelin sanoo.

Kaksissa edellisissä MM-kisoissa 26-vuotias Jacquelin on napannut yhteensä kuusi MM-mitalia: Kolme MM-kultaa ja kolme MM-pronssia.

Nyt hänellä on mahdollisuus napata helmikuussa Pekingissä uransa ensimmäiset olympiamitalit.

Peking yhdellä sanalla?

– Kultaa, Jacquelin heittää ennen kuin vakavoituu.

– En ajattele liikaa Pekingiä. Tiedän, että jos teen työni hyvin, pystyn hyviin suorituksiin. En halua kuitenkaan ajatella liikaa mitaleita tai muita, Jacquelin päättää.

Tänä viikonloppuna hän kilpailee intohimoisen kotiyleisönsä edessä Annecyssa. Viikonlopuksi kilpailuihin odotetaan yhteensä noin 60 000 katsojaa.

– Oloni on vain innostunut. Aion nauttia hetkestä, Jacquelin tunnelmoi.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue lisää: