Hyppää sisältöön

Suomen futsalmiehiä voi odottaa taas karu kohtalo – EM-huuma ilman kannattajien tukea ei silti aiheuta huolta: "Meillä on paljon etäfaneja"

Suomen miesten futsalmaajoukkue saattaa joutua pelaamaan myös EM-kisoissa ilman kannattajiensa tukea. Katso pääkuvaa klikkaamalla Suomen voittomaali sunnuntain Kroatia-ottelussa.

Juhana Jyrkiäinen iski Suomen voittomaalin
Juhana Jyrkiäinen iski Suomen voittomaalin

Suomi kohtaa Kroatian myös maanantaina 20.12. kello 18.00. Lähetys Areenassa kello 17.50 alkaen.

Suomen miesten futsalmaajoukkue saavutti kaikkien aikojen ensimmäisen EM-kisapaikan huhtikuussa. Historiallista saavutusta ei Vantaalla päässyt todistamaan kuin kourallinen toimittajia ja Palloliiton johtoa, sillä kevään koronatilanne ei sallinnut yleisötapahtumia edes ulkona.

Sittemmin koronatilanne parani – ja heikkeni omikron-muunnoksen myötä uudelleen. EM-kisojen järjestäjämaa Hollanti on asettanut uuden täyssulun, joka jatkuu aina tammikuun puoliväliin asti. Vain välttämättömiä tarvikkeita myyvät kaupat saavat olla auki, ja esimerkiksi koulut on suljettu ainakin 9. tammikuuta asti.

EM-kisat käynnistyvät 19. tammikuuta, ja turnausjohtaja Gijs de Jongin mukaan päätökset mahdollisista yleisörajoituksista (siirryt toiseen palveluun) on tehtävä 12. tammikuuta mennessä.

– Selvitämme nyt kaikkia vaihtoehtoja ilman yleisöä pelaamisesta täysille katsomoille pelaamiseen ja kaikkeen siltä väliltä, de Jong kommentoi.

Suomi eteni EM-kisoihin kukistettuaan ratkaisevassa ottelussa Belgian 3–2. Kuva: Kimmo Brandt / All Over Press

On siis mahdollista, että Suomi joutuu pelaamaan myös historiansa ensimmäiset EM-kisat karsintojen tavoin ilman yleisöä. Kokeneen Jukka Kytölän, 32, mukaan tilanne on puhuttanut joukkueessa.

– Suomen fanijoukko on monissa lajeissa maailmalla pieni, mutta äänekäs. Fiilis saattaa olla valjumpi, mutta tiedämme, että meillä on paljon etäfaneja ja meitä seuraa koko ajan enemmän ja enemmän ihmisiä. Siitä saa varmasti voimaa Hollannissa, Kytölä kertoi Yle Urheilulle.

Joukkue elää turnauksessa omassa kuplassaan, joten yleisön läsnäolo tai mahdollinen poissaolo ei vaikuta päivittäiseen tekemiseen.

– Pidän sitä harmillisena asiana, mutta eihän sille mitään voi. En itse hirveästi märehdi asiasta. Pelaajien fokus on pelaamisessa, keskitymme kisoihin, Mikko Kytölä komppasi.

Urallaan Italiassa veljensä Jukan tavoin pelannut Mikko Kytölä, 37, on tottunut pelaamaan fanaattisten, kovaäänisten kannattajien edessä.

– Itse tykkään pelata enemmän, kun on yleisöä ja tunnelmaa, mutta ei se niin suuresti vaikuta. Suomessa yleisö on aika hiljaista, eikä se estä kommunikointia kentällä.

Suomi voitti Kroatian, kohtaavat uudestaan heti perään

Suomi kukisti Espoossa maaottelussa Kroatian 1–0, ja reilut 500 katsojaa vetävä Opinmäen liikuntahalli oli loppuunmyyty. Miesten futsalmaajoukkue joutui pelaamaan koko EM-karsinnat ilman yleisöä, kuten myös keväältä 2020 saman vuoden marras-joulukuuhun siirtyneen MM-jatkokarsinnan.

Nyt joukkue pelasi ensimmäistä kertaa lähes kahteen vuoteen yleisön edessä.

– Onhan tämä hienoa ja ottaa vielä meille tyypillinen hieman likainen 1–0-voitto Kroatiasta, joka on Euroopan top5-maa. Olihan se todella siistiä, kun monilla oli varmasti tuttuja katsomossa, se antoi selkeästi lisää voimaa, Jukka Kytölä näki.

Kapteeni Panu Autiota juhlistettiin ennen ottelua sadasta maajoukkuemaalista. Kuva: Tomi Hänninen

Vaikka pisteitä ei sunnuntaina ollut jaossa, maistui voitto Suomelle makealta. Ottelun ainoasta osumasta vastasi Juhana Jyrkiäinen, jonka todellinen tahtomaali syntyi ajassa 24.19. Jyrkiäinen oli jo kaatunut maahan kulmapotkun jälkitilanteessa, mutta sai kurotettua jalkansa väliin ja potkaistua pallon ohi kroatialaisvahti Zarko Luketinin.

– Jaksoimme uskoa omaan tekemiseen. Toisella jaksolla paransimme prässipeliä ja pääsimme enemmän paikoille. Viimeiset 10 minuuttia jouduimme jonkin verran puolustamaan. Koivumäen Antti pelasi todella hyvän pelin ja turvasi loput, Jukka Kytölä summasi.

Antti Koivumäki piti maalinsa puhtaana. Kuva: Tomi Hänninen

Karsinnoissa torjuntavastuuta kantoi pitkälti Juha-Matti Savolainen. Loukkaantumisista kärsinyt Koivumäki esiintyi kuitenkin sunnuntaina edukseen ja otti Suomelle monta tärkeää torjuntaa.

Suomi ja Kroatia kohtaavat toistamiseen maanantaina, ja Mikko Kytölän mukaan Suomen peliin jäi voitosta huolimatta parantamisen varaa.

– Prässipelaamiseen on kiinnitettävä huomiota. Meidän täytyy estää Kroatian eteneminen niin helposti kuin he tänään pääsivät etenemään.

Suomi kohtaa toistamiseen Kroatian maanantaina 20.12. kello 18.00. Lähetys Areenassa kello 17.50 alkaen.

Lue myös: