Hyppää sisältöön

Uimareista puristettiin irti kaikki, mutta suomalainen uinti porskuttaa nyt kovaa eteenpäin – "Tulevaisuus on kirkkaampi kuin pitkään aikaan"

Ari-Pekka Liukkonen ja Matti Mattsson päättivät uida SM-kisoissa MM-kisojen sijaan, mutta tästä huolimatta suomalaisten otteet Abu Dhabin altaassa vakuuttivat Yle Urheilun asiantuntija Ville Kallisen.

Ida Hulkko ja Veera Kivirinta selviytyivät molemmat Abu Dhabissa 50 metrin rintauinnin MM-finaaliin. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Uimareista on puristettu tänä vuonna kaikki mahdollinen irti, sillä kansainväliseen kilpailukalenteriin on mahtunut peräti neljät arvokisat. Toukokuussa Budapestissa uitiin pitkän radan EM-kisat, heinä-elokuussa Tokiossa oli olympialaiset, marraskuussa Kazanissa kisattiin lyhyen radan EM-kisoissa ja tiistaina Abu Dhabissa päättyivät lyhyen radan MM-kilpailut.

Suomalaiset saavuttivat Abu Dhabissa kolme finaalipaikkaa. Ida Hulkko ja Veera Kivirinta selviytyivät 50 metrin rintauinnin finaaliin ja Suomen sekaviestijoukkue pääsi 4x50 metrin sekauintiviestin kahdeksan parhaan joukkoon.

Yle Urheilun asiantuntija Ville Kallisen mukaan etenkin kahden uimarin saaminen samaan MM-finaaliin oli upeaa.

– Ida oli joukkueen ykköstähti ja finaaliuinti oli häneltä hyvä suoritus. Idalla on avain siihen, että hänestä tulee useiden arvokisamitalien uimari. Hänen täytyy saada vain nostettua perustasoaan niin, ettei hän tarvitse finaalissa edes nappiuintia mitaliin. Vielä hänen perustasonsa ei riitä siihen, Kallinen totesi.

Kallinen antaisi Suomen joukkueelle yleisarvosanaksi 8,5, sillä uimarit tekivät juuri niitä asioita, joita heiltä odotettiin. Hulkon lisäksi onnistujia olivat Kivirinta, Laura Lahtinen, Olli Kokko ja Ronny Brannkärr.

– Laura näytti välähdyksiä potentiaalisesta vauhdistaan. Hänellä on vielä vuosia aikaa, joten tämä oli kokemuksia pankkiin. Veeran MM-finaali oli tosi hieno juttu ja on vain teknisistä asioista kiinni, että hän taistelee vielä korkeammista sijoista, Kallinen sanoi.

Brannkärr kuuluu nuoriin lupauksiin, joka on tehnyt läpimurtokauden junioreista aikuisten sarjaan. Kallinen uskoo, että Brannkärr on tulevaisuuden nimiä. Sen sijaan 27-vuotias Kokko ansaitsee Kallisen mukaan erityismaininnan.

– Olli on tehnyt valtavan upean nousun aikuisiällä, sillä hän ei ollut mikään junioritähti. Hän antaa tärkeän viestin, ettei tarvitse olla 18–19-vuotiaana huippu menestyäkseen.

"Poikkeuksellisen hyvä tulevaisuus"

Tämän vuoden arvokisoissa suomalaisurheilijat ovat voittaneet kolme mitalia: Ari-Pekka Liukkonen voitti 50 metrin vapaauinnin EM-kultaa Budapestissa ja Ida Hulkko samoissa kisoissa 50 metrin rintauinnin EM-hopeaa. Matti Mattsson voitti Tokion olympialaisissa 200 metrin rintauinnin pronssia.

Yle Urheilun asiantuntija Ville Kallisen mukaan Suomen uinnin tulevaisuus on nyt huomattavasti paremmassa tilassa kuin mitä se oli vuosikymmen sitten.

– Meillä on ihan poikkeuksellisen hyvä tulevaisuus nyt edessä, Kallinen sanoi.

Kalle Mäkinen tehtaili Espoon lyhyen radan SM-kisoissa kaksi SE-aikaa ja voitti viisi mestaruutta. Hän kukisti muun muassa Ari-Pekka Liukkosen 50 metrin vapaauinnin finaalissa. Kuva: Lehtikuva

Kun 2000-luvun alun suomalaiset huippu-uimarit lopettivat kilpauransa, Suomen uintimenestys jäi Hanna-Maria Seppälän (nyk. Hintsa) harteille. Seppälä vastasikin odotuksiin, sillä hän saavutti uransa aikana 17 arvokisamitalia.

– Nyt meillä on kolme eri uimaria ottanut aikuisten arvokisamitalin ja nämä uimarit jatkavat edelleen uraansa ja heidän takanaan meillä on ihan valtavan kovia nuoria, Kallinen hehkutti ja luetteli tulevaisuuden toivoiksi Brannkärrin ja Lahtisen lisäksi myös muun muassa Kalle Mäkisen ja Martta Ruuskan.

– Suomen uinnin tulevaisuus on kirkkaampi kuin pitkään aikaan!

Liian paljon kisoja liian tiheään tahtiin

Fanny Teijonsalo oli ainoa Suomen joukkueesta, jolla oli suuria vaikeuksia Abu Dhabissa. Hän vetäytyi kisoissa monista starteista. Teijonsalo on kuitenkin onnistunut kauden aikana useaan otteeseen, sillä hänestä tuli muun muassa ensimmäinen suomalainen voittaja kansainvälisessä ISL-uintiliigassa.

– Fannylla oli ongelmia palautumisen kanssa. Hän taisi nyt vain olla liian kuormittunut henkisesti ja fyysisesti, Kallinen arvioi.

Monet kansainväliset huippu-uimaritkin ovat sosiaalisessa mediassa kommentoineet kauden pituutta ja raskautta. Kallisen mukaan uinnin arvokisojen määristä on puhuttu pitkään ja koronan takia muun muassa Budapestin EM-kisat siirrettiin tälle vuodelle.

Kallisen mielestä arvokisoja on liian tiheään tahtiin liian paljon ja hän näkisi mieluummin esimerkiksi lyhyen radan EM-kisoja joka kolmas vuosi ja MM-kisoja joka neljäs vuosi. Se voisi nostaa kisojen arvostusta.

– En usko, että kansainvälisissä kabineteissa pohditaan näin. Urheilullisesti tällaiseen olisi tarvetta, mutta veikkaan, että kansainvälisten liittojen intresseissä on se, että olisi kisoja pikemminkin enemmän kuin vähemmän.

Liukkonen huolissaan SM-kisojen arvostuksesta

Abu Dhabin kisojen aikaan Espoossa uitiin lyhyen radan SM-kilpailut. Muun muassa Tokion olympiamitalisti Matti Mattsson ja Budapestin kisojen Euroopan mestari Ari-Pekka Liukkonen valitsivat arvokisojen sijaan kotimaiset kilpailut.

Mattsson kertoi Yle Urheilulle, että hän oli tehnyt valmentajansa Eetu Karvosen kanssa tietoisen valinnan SM-kisoista.

– Olimme päättäneet jo ennen Tokiota, että syksyn arvokisat jäävät kokonaan väliin. Lyhyen radan kisat ovat harvemmin osuneet meikäläiselle hyvin ja kun aloitin treenauksen niin myöhään syksyllä, niin päätimme, ettei ole järkeä alkaa kikkailla mitään hätäisesti, Mattsson sanoi.

– Keho tarvitsee lepoa välillä. Pitkän radan MM-kisat ovat kuitenkin edessä jo toukokuussa, ja ne tulevat nopeasti.

MM-uinnit väliin jättänyt Ari-Pekka Liukkonen on huolestunut SM-uintien arvostuksesta ja halusi antaa oman panoksensa niihin. Kuva: Lehtikuva

Liukkonen piti Tokion kisojen jälkeen etukäteen suunnitellun pitkän tauon. Hänen oli tarkoitus kisata sekä EM- että MM-kisoissa, mutta hän ei saanut sairastelujen takia kunnon harjoituspätkää alle. Liukkosen mukaan lyhyen radan kisoihin voi lähteä vähän heikommallakin treenikaudella, mutta hän arvotti SM-kisat edelle.

– MM-kisoissa 50 m vapari olisi ollut ainoa henkilökohtainen matka, jolla olisi ollut realistiset mahdollisuudet jatkoon ja iltauinteihin, sekä mahdollisesti viesteissä. SM-kisoissa oli mahdollisuus uida joka ilta ja saada laadukkaita startteja, Liukkonen perusteli.

Liukkonen myöntää, että hän on myös huolissaan SM-kisojen arvostuksesta. Aiemmin SM-uinneissa on ollut kaikki parhaat paikalla, mutta nyt päällekkäisyys esti tämän. Liukkosen mielestä myöskään kisojen paisuminen ei ole tapahtumalle hyväksi.

– Kisat ovat paisuneet todella isoiksi, kun pitäisi pyrkiä laatuun. Silloin päästäisiin katsomaan, kuka on oikeasti Suomen paras.

Yle Urheilun asiantuntija Ville Kallinen ei nähnyt tilanteessa sen suurempaa dramatiikkaa, vaikka hänen mielestään SM-kisat runsaine SE-aikoineen jäivätkin MM-kisojen varjoon.

– Jos uimari kokee, ettei hänellä ole tällaisen pitkän arvokisarupeaman takia parasta annettavaa ja hän on henkisesti väsynyt, niin siinä ei ole mitään järkeä, että hän lähtee toiselle puolelle maailmaa kilpailemaan. Siinä kärsivät kaikki osapuolet. On paljon helpompi ajella sitten Espooseen, Kallinen sanoi.

Lue myös:

Matti Mattsson paljastaa, miten Varpu-tytär ilahdutti EM-neloseksi jäänyttä isäänsä – joulun jälkeen alkaa armoton, mutta harkittu tykitys kohti Pariisia

Ida Hulkko hyytyi ulos mitaleilta MM-finaalissa, katso video – "Tuossa jäi tosi paljon hampaankoloon"

Vedenalaiset kamerat aiheuttavat porua uinnin MM-kisoissa – kuva paljasti Ida Hulkon sääntörikkeen ja aiheutti hylkäyksen