Hyppää sisältöön

Kritiikki koronaviruksen kanssa taistelevan Valioliigan otteluohjelmaa kohtaan yltyy, Chelsea-manageri penää tasapuolisuutta: "Ei tämä ole oikein tai reilua"

Kireät aikataulut, koronavirustartunnat ja kapeat pelaajaringit puhuttavat Valioliigassa. Chelsean manageri Thomas Tuchel purki turhautumistaan tilanteeseen tapaninpäivän Aston Villa -voiton jälkeen.

Thomas Tuchel on huolissaan pelaajiensa jaksamisesta ja turvallisuudesta. Kuva: Dave Shopland/Shutterstock/All Over Press

Jalkapallon Englannin Valioliigan koronatapaukset, ottelusiirrot ja tiiviillä tahdilla joulupyhinä pelattavat ottelut ovat aiheuttaneet paljon kritiikkiä seurojen keskuudessa. Norwichin manageri Dean Smith otti kantaa otteluruuhkaan Arsenal-tappion jälkeen sunnuntaina, ja Aston Villasta otetun 3–1-vierasvoiton jälkeen myös Chelsean saksalaismanageri Thomas Tuchel liittyi kriitikkojen joukkoon.

Joukkue on pelannut neljä ottelua kymmeneen päivään ja joulukuun aikana jo kahdeksan ottelua, vaikka joukkueessa on ollut koronatartuntoja. Seura pyysi 19. päivän Wolverhampton-ottelua siirrettäväksi, mutta Valioliiga ei suostunut pyyntöön.

Kaiken kaikkiaan sarjassa on siirretty joulukuun aikana 15 ottelua, mutta siirtoihin liittyvä epäjohdonmukaisuus kismittää Tuchelia.

– Tämä on nyt tällaista, mutta ei tämä ole oikein tai reilua. Olemme olleet sängyssä 10 päivää, ja pelaamme sellaisia joukkueita vastaan, joiden pelejä on siirretty ja jotka valmistautuvat viikon otteluun meitä vastaan, Tuchel ärähti BBC:lle.

Tapaninpäivän perinteikkäältä kierrokselta siirrettiin kolme ottelua, ja myös Tottenhamin kotiottelu Crystal Palacea vastaan oli pitkään uhattuna, kun muun muassa Palacen manageri Patrick Vieira oli testattu positiiviseksi. Valioliiga ei kuitenkaan suostunut siirtämään ottelua, sillä Crystal Palace sai otteluun jalkeille vaadittavat 14 pelaajaa.

Liigan edustajat keskustelivat koronavirustilanteesta managerien kanssa torstaina, mutta Spursin italialaismanagerin Antonio Conten mukaan tilaisuus oli ajanhukkaa.

– Jotkut valmentajat yrittivät kysellä ratkaisuista, mutta kaikki oli jo päätetty ja se oli kuin seinälle olisi puhunut. Tästä syystä en myöskään halua mennä tähän keskusteluun mukaan, Conte puhisi.

"Täytämme vain aukkoja sieltä täältä"

Siirtojen lisäksi joukkueita huolettavat kapeat pelaajaringit. Chelsea sai jobinpostia Birminghamissa, kun Thiago Silva ja N'Golo Kante joutuivat jättämään kentän loukkaantumisten takia.

– He (Valioliiga) pakottavat meidät pelaamaan, vaikka meillä on tartuntoja. Meillä on nyt uusia loukkaantumisia, ja kierre ei pääty. Callum Hudson-Odoi pelasi 90 minuuttia, vaikka hän on juuri toipunut koronasta. Mateo Kovacic pelasi ilman mitään valmistautumista, vaikka hän ollut kahdeksan viikkoa poissa ja sairastanut juuri koronan.

– Täytämme vain aukkoja sieltä täältä. Emme enää tee vaihtoja taktisista syistä, vaan ainoastaan loukkaantumisten takia.

Romelu Lukaku palasi kentälle Aston Villaa vastaan ja iski heti voittomaalin. Kuva: imago images/PA Images/ All Over Press

Hyökkäyspään aseista Kai Havertz ja Timo Werner olivat edelleen sivussa, mutta Romelu Lukaku palasi kentälle koronasta toivuttuaan. Hän myös ratkaisi ottelun toisella jaksolla 2–1-maalillaan.

– Otimme riskin myös Lukakun kanssa, koska 45 minuutin pelaaminen oli enemmän kuin mitä lääkintäosastomme oli suositellut. En tiedä, oliko se oikein, mutta sen näemme myöhemmin.

Chelsean ohjelma ei helpotu lähiviikkoina, kun joukkue pelaa jo keskiviikkona Lontoossa Brightonia vastaan. Tammikuun puoliväliin mennessä luvassa on vielä neljä ottelua lisää.

"Pelaajilta vaaditaan ihan liikaa"

Tuchel vaatii monien muiden managerien tavoin viittä pelaajavaihtoa otteluihin. Valioliiga on palannut kolmeen vaihtoon toisin kuin kaikki muut Euroopan huippusarjat, joissa saa vaihtaa edelleen viisi pelaajaa. Käytäntö viidestä vaihdosta tuli mukaan kesällä 2020.

– Olen vaikuttunut pelaajieni suorituksesta, mutta myös todella huolestunut. Ehkä olemme tehneet virheen, kun olemme päästäneet pelaajat kentälle tartunnasta toipumisen jälkeen yhden tai kahden harjoituksen jälkeen. Kun liiga on pakottanut meidät pelaamaan, olemme pelanneet.

– Emme suojele pelaajia, koska olemme ainoa liiga, jossa ei ole viittä vaihtoa. En kuitenkaan usko, että on mitään mahdollisuutta saada muutosta asiaan.

Koronatartunnan saaneen Steven Gerrardin Aston Villan peliä Chelseaa vastaan johtanut Gary McAllister näkee myös viiden vaihdon olevan ehdoton asia.

– Pelaajilta vaaditaan ihan liikaa tällä hetkellä. Ei ole aikaa palautua, pandemia on päällä eikä ole mahdollisuuksia valmistautua peleihin. Testaamista on paljon, ja 11 pelaajan saaminen valmiiksi otteluun on vaikeaa, McAllister totesi.

Valioliigan maanantain ainoassa ottelussa Newcastle isännöi Manchester Unitedia, joka palaa peleihin koronatartuntojen aiheuttaman yli kahden viikon tauon jälkeen.

Lue myös: