Hyppää sisältöön

Tyttöleijonat vaatii Kansainvälistä jääkiekkoliittoa järjestämään perutuiksi ilmoitetut MM-kisat: "Ansaitsemme samanlaisen panostuksen kuin miehet ja pojat"

Tyttöleijonat vaatii Kansainvälistä jääkiekkoliittoa siirtämään U18-tyttöjen MM-kisat. Kisat oli määrä pelata Ruotsissa tammikuussa, mutta IIHF ilmoitti peruvansa kilpailut jouluaattona pahentuneeseen koronapandemiatilanteeseen vedoten.

Alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisat pelattiin viimeksi ennen koronapandemian alkua, vuodenvaihteessa 2019-2020 Bratislavassa Slovakiassa. Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto

Suomen alle 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue on lähestynyt Kansainvälistä jääkiekkoliitto IIHF:ää kirjeellä. Jääkiekkoilijoiden pelaajayhdistyksen IIHF:lle välittämässä kirjeessä Tyttöleijonat vaativat tammikuulta perutun MM-turnauksen siirtämistä myöhempään ajankohtaan.

– Kansallisten jääkiekkoliittojen on aika vaatia parempaa kohtelua nais- ja tyttökiekolle. Ansaitsemme samanlaisen panostuksen kuin miehet ja pojat. Vaadimme, että IIHF muiden kansallisten liittojen kanssa tekee yhteistyötä tyttöjen U18-kisojen siirtämiseksi toiseen ajankohtaan. Me ja tulevaisuuden tyttökiekkoilijat ansaitsemme sen. Teillä IIHF on vastuu näyttää esimerkkiä, kuinka naisurheilua viedään eteenpäin, Tyttöleijonat kirjoittaa Pelaajayhdistyksen sivuilla julkaistussa kirjeessä. (siirryt toiseen palveluun)

U18-tyttöjen MM-kisat piti pelata Ruotsissa 8. tammikuuta alkaen. Kisat päätettiin kuitenkin perua koronapandemian takia jo toista kertaa peräkkäin. Lähes samaan aikaan pelattavat alle 20-vuotiaiden miesten MM-kisat on toteutettu molempina vuosina.

– Tilanne on kuitenkin tuttu, joten luulisi, että varasuunnitelma kisoja varten olisi olemassa. Miksi varasuunnitelmaa ei ollut? Tämänhetkinen maailmantilanne ei pitäisi tulla yllätyksenä, ei vaikka tilanne olisi mennyt parempaan suuntaan jo ennen omikronmuunnosta, kirje jatkuu.

Tyttöleijonat pelasi viimeksi MM-kisoissa kaksi vuotta sitten Bratislavassa. Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto

Alle 18-vuotiaiden tyttöjen jääkiekkomaajoukkue kirjoittaa olevansa erittäin pettynyt kansainvälisen liiton ratkaisuun.

– IIHF ei ole millään tavalla osoittanut halua siirtää kisoja toiseen ajankohtaan ja mahdollisesti sijaintiin. Ymmärrämme syyt päätöksen takana, mutta päätös peruuttaa kisat sen sijaan että olisi suunnitelma kisojen siirtämiselle sai meidät tuntemaan olomme toisarvoisiksi. Miksi meille näin ainutlaatuisen ja tärkeän tapahtuman kohdalla mentiin jälleen kerran alimman aidan kautta?

Joukkue muistuttaa, että kisat olisivat tärkeä askel myös pelaajien tulevaisuuden kannalta.

– MM-kisat ovat tärkeä askel huippu-urheilijan polulle ja menestykseen, sillä ne avaavat ovia kansainvälisiin sarjoihin. MM-kisat myös mahdollistavat pelaajien “löytämisen” ja sitä kautta muun muassa yliopistotarjouksien ja yhteistyösopimuksien saamisen. U18-tyttöjen MM-kisat ovat myös ainoat arvokisat tytöille ennen naisten maajoukkuetta.

Ennen Tyttöleijonien kirjettä myös Ruotsin U18-tyttöjen maajoukkue lähestyi kansainvälistä liittoa kirjeellä. (siirryt toiseen palveluun) Kirjeessä joukkue piti päätöstä epäoikeudenmukaisena ja vaati kisojen siirtoa. Myös monet kiekkovaikuttajat ja entiset pelaajat ovat vaatineet kisojen pelaamista myöhemmin.

Ruotsin liitto sai tiedon yllättäen, USA vaatii kisojen siirtoa

Ruotsin jääkiekkoliiton pääsihteeri Johan Stark kertoi SVT:lle, että tieto kisojen peruuntumisesta tuli heille kisajärjestäjillekin yllätyksenä. (siirryt toiseen palveluun)

– Me emme olleet valmistautuneet siihen. Kuulimme 22. päivä, että lääkinnällisistä asioista vastaava ryhmä kokoontuu illalla. Emme ole saaneet muuta tietoa kuin että kuusi tammikuun turnausta peruuntuu. Emme ole saaneet kaikkea tarpeellista infoa. Tämä on ollut lähes kriisinhallintaa, yrittää käytännössä selvitellä asioita ja viedä tieto asianomaisille ja sitten tuli joulu, Johan Stark kommentoi SVT:lle tapaninpäivänä.

Starkin mukaan Ruotsin jääkiekkoliitto on yhtä pettynyt ja turhaantunut kuin IIHF:lle kirjelmöinyt U18-tyttöjen maajoukkuekin. Hänen mukaansa liitto oli varautunut testaamaan pelaajia säännöllisesti.

Stark ei osannut vielä tapaninpäivänä vastata, olisiko Ruotsin liitto valmis järjestämään kisat myöhemmin.

Kanadan naisten jääkiekkomaajoukkueessa pelanneet Shannon Szabados ja Suomessakin pelannut Hayley Wickenheiser ovat vaatineet kisojen siirtämistä. Kuva: EPA/All Over Press

Kanadan Ontarion provinssin naisten jääkiekkoliitto OWHA tarjoutui järjestämään kisat, ja Yhdysvaltain jääkiekkoliitto vaati kisojen siirtoa.

– Olemme pyytäneet IIHF:ää tarkastamaan, mitä he voisivat tehdä kisojen siirtämisen eteen ja tutkimaan, mitä mahdollisuuksia mukana olevien maiden kanssa on, USA:n liiton toimitusjohtaja Pat Kelleher sanoi TSN:ll (siirryt toiseen palveluun)e.

Kelleherin mukaan kyseessä on naisten jääkiekolle kriittinen tapahtuma, minkä vuoksi kisojen pelaaminen on tärkeää.

Myös Suomen päävalmentajalle tieto tuli yllätyksenä

Suomen alle 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueen päävalmentaja Mira Kuisma pitää päätöstä kisojen siirtämisestä epäoikeudenmukaisena.

– Tuntuu vähän epäoikeudenmukaiselle, kun toisena vuonna peräkkäin tapahtuu sama juttu. Vielä viime vuonna sen pystyi ymmärtämään ja hyväksymään, mutta tänä vuonna se on ollut ehkä vähän vaikeampaa, varsinkin ulostulon kanssa, mikä sieltä tuli, Kuisma kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Joukkue kokoontui tiistaina yhteen vielä kertaalleen käymään läpi päätöstä. Päävalmentajan mukaan pettymys ei ole laantunut viikossa.

– Totta kai kaikkia edelleen harmittaa ja kaikki ovat pettyneitä. Ymmärrämme sen syyn, että kisat peruttiin, ja kaikki toivovat, että nyt harkittaisiin siirtämistä. Ei harmitus ole viikon aikana laantunut, ehkä tytöt ovat saaneet kirjeeseen isoimman tunnelatauksen purettua ja yritimme kääntää katseita palaverissa tulevaan.

Tyttöleijonien päävalmentaja Mira Kuisma yllättyi kisojen peruuntumisesta. Kuva: All Over Press

Tieto kisojen peruuntumisesta tuli vain muutama päivä sen jälkeen, kun joukkue oli nimetty MM-kisoihin.

– En tiedä, olenko vähän yltiöoptimistinen, mutta en osannut ollenkaan arvata, että kisat peruutetaan. Toki alkuviikosta pystyi aavistamaan, että jotakin kiristystä saattaisi tulla kisojen toimintatapojen ja ohjeistusten suhteen, mutta peruutus tuli yllätyksenä. Tilanne kärjistyi nopeasti, sunnuntaina lopetimme leirin Vierumäellä, niin ei siinä kohtaa osannut varoittaa tyttöjä, kun ei osannut ajatella, että näin voisi käydä, Kuisma kertoo.

Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela kommentoi aihetta Yle Urheilulle tapaninpäivänä. Nummelan mukaan U20-poikien MM-turnaus voidaan pelata Edmontonissa, koska kuplajärjestelyt ovat tiukemmat ja turnaus voidaan viedä läpi terveysturvallisesti. Tyttöjen MM-turnauksen kohdalla hän nosti esiin pelaajien alaikäisyyden ja kuplajärjestelyn kalliin hinnan.

Puolet MM-kisajoukkueeseen nimetyistä pelaajista edustaa Naisten liigassa pelaavaa Team Kuortanetta, jonka pelaajat asuvat ja harjoittelevat Kuortaneen urheiluopistossa. Kuisma on myös Team Kuortaneen päävalmentaja.

Kuisma muistuttaa, että myös U18-tyttöjen kisoissa joukkuetta olisivat odottaneet kuplamaiset olosuhteet.

– Tietynlaiset kuplaodotukset olisivat meilläkin odottaneet, rajoituksia oli henkilömäärien ja kokoontumisen suhteen, emme olisi paljoa hotellihuoneen ulkona olisi olleet. Totta kai vastuu on, kun alaikäisistä pelaajista puhutaan, aikuisilla. Ketään ei haluta tieten tahtoen sairastuttaa tai altistaa mihinkään, on siinä iso terveydellinen puoli, mikä pitää huomioida.

Kuisma ei ota kantaa siihen, kuinka todennäköisenä hän kisojen siirtämistä pitää.

– Toive ja tahtotila mailla on, että kisat jotenkin järjestettäisiin, mutta IIHF päätöksen tekee ja he varmasti meitä jossain kohti tiedottavat.

Mikäli päätös kisojen siirtämisestä tulisi, olisi joukkue joka tapauksessa valmiina pelaamaan.

– Ilman muuta, koko vuosihan tässä on tehty hyvin hommia. Kun jotain tietoa tulee, me alamme kevättä miettiä sen mukaan.

Lue myös: