Hyppää sisältöön

Suomalaismiehen paras sijoitus Tour de Skin historiassa: Iivo Niskanen taisteli kokonaiskisan kolmanneksi!

Iivo Niskanen taisteli pelätyn Alpe Cermisin nousun maaliin häviten etapin voittajalle minuutin. Johannes Hösflot Kläbo voitti Tour de Skin toista kertaa urallaan.

Tour de Skin viimeisen etapin voittoon kiri Norjan Sjur Röthe
Tour de Skin viimeisen etapin voittoon kiri Norjan Sjur Röthe

Norjan Johannes Hösflot Kläbo on voittanut miesten Tour de Skin toista kertaa urallaan. Edellisen kiertuevoittonsa hän otti kaudella 2018–19.

Kläbo lähti päätösetapille, 10 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökisaan, kahden minuutin johdon turvin ennen Venäjän Aleksandr Bolshunovia. Iivo Niskanen oli ennen päätösetappia kolmantena, 2.49 Kläboa perässä.

Kun kuuluisa loppunousu noin vartin hiihtämisen jälkeen Val di Fiemmen päätösetapilla alkoi, veti letkaa Venäjän Aleksei Tshervotkin vierellään Niskanen. Niskanen oli hiihtänyt Alpe Cermisin hurjan loppunousun urallaan vain kerran aiemmin. Edellisen kerran hän hiihti koko Tour de Ski -kiertueen kaudella 2019–20, jolloin hänen lopullinen sjoituksensa oli kymmenes, eikä loppunousu todellakaan sujunut mairittelevasti.

Nyt Niskanen oli selvästi valinnut rohkean taktiikan ja lähti taistelemaan kiertueen kolmossijastaan täysin rinnoin. Kun tultiin 6,8 kilometrin pistekirimaaliin, Niskanen oli johdossa, perässään Bolshunov ja Kläbo.

7,5 kilometrin väliaikapisteen jälkeen, eli 2,5 kilometriä ennen maalia, Norjan Sjur Röthe lähti irtiottoon saaden peräänsä kovana nousijana tunnetun Venäjän Denis Spitsovin. Samoihin aikoihin alkoi Niskanen tummua.

9,2 kilometrin väliaikapisteeseen tultiin Röthen ja Spitsovin johtaessa yli 17 sekunnilla takaa tuleviin. Niskanen oli tässä vaiheessa kymmenes, 40 sekuntia kärjestä, eli vielä kiinni Tourin kokonaiskisan kolmossijassa.

Lopulta 10 kilometrin etapin voittoon kiri Röthe ennen Spitsovia. Kolmanneksi yllätti saksalainen Friedrich Moch. Kiertueen voittaja Kläbo tuli maaliin viidentenä, 34,9 sekuntia kärjestä.

Johannes Hösflot Kläbo voitti Tour de Skin toista kertaa urallaan. Kuva: EPA-EFE / All Over Press

Tässä vaiheessa odotettiin Niskasen maaliintuloa etenkin Spitsoviin verraten. Niskanen taisteli maaliin lopulta sijalle 12 häviten voittajalle 1.00,4. Se riitti hänelle Tour de Skin kokonaiskisan kolmossijaan. Pelätty Spitsov oli ennen päätösetappia Niskasta perässä 1.05. Kun päätösmatkan ajat laskettiin yhteen, oli Niskasen ero Spitsoviin seitsemisen sekuntia suomalaisen eduksi.

– Oli tarkoitus ottaa jyrkät helpolla. Alussa pystyi hiihtämään ihan hyvin, joten ajattelin pitää vauhtia, että pääsen hallitsemaan jyrkille osuuksille. Röthe ja Spitsov, tietysti etukäteen kovimmat, saivat sopivasti kiritettyä toisiaan, niin tiukkaa tuli. Onneksi Teemu (päävalmentaja Pasanen) huuti väliaikoja, muuten ei oikein kuullut, mutta sai onneksi seurattua, että mikä on ero, Niskanen pohti kisan jälkeen Viaplayn haastattelussa.

– Eilen ei ollut nappionnistuminen ja Spitsov oli aika lähellä minua, niin ajattelin, että yritetään haastaa tässä hänen bravuurillaan. Olen selkeästi heikoimmillani noissa jyrkillä, kun on pitkät ja voimattomat jalat eikä pakarassa mitään, niin joutuu säästämään sieltä ja yrittää tulla loivat osuudet ylävartalon voimin, Niskanen kuvaili.

Niskaselta kysyttiin vielä, sopiiko tällainen mäennousu hiihdon maailmancupiin.

– Tänään en valita, Niskanen heitti.

Iivo Niskanen taisteli Tour de Skin kolmossijan. Arkistokuva. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Perttu Hyvärinen oli päätösetapin 32:s (+1.54,9), Remi Lindholm 34:s (+2.05,0) ja Ville Ahonen 56:s (+4.52,5).

Suomalaismies ei ole koskaan ollut Tour de Skillä kolmen parhaan joukossa kokonaistuloksissa. Naisten puolella kiertueen suomalaisista on voittanut kahdesti Virpi Kuitunen, ja sen lisäksi kolmen joukkoon ovat yltäneet Kuitunen (toinen), Aino-Kaisa Saarinen (toinen) sekä Krista Pärmäkoski (toinen ja kolmas).

Tänään aiemmin hiihdettiin loppuun naisten kiertue, jonka voitti Venäjän Natalia Neprjajeva. Pärmäkoski oli lopputuloksissa neljäs ja Kerttu Niskanen viides.

Tour de Skin viimeisen etapin tulokset

Val di Fiemme, Italia Miehet, 10 km (v) / Yhteislähtö

1. Sjur Röthe NOR 31.42,1
2. Denis Spitsov RUS +2,4
3. Friedrich Moch GER +18,9
4. Lucas Bögl GER +30,0
5. Johannes H. Kläbo NOR +34,9
6. Irineu Esteve AND +37,0
7. Aleksandr Bolshunov RUS +38,1
8. Naoto Baba JPN +39,6
9. Didrik Tönseth NOR +41,1
10. Artem Maltsev RUS +51,1

12. Iivo Niskanen FIN +1.00,4
32. Perttu Hyvärinen FIN +1.54,9
34. Remi Lindholm FIN +2.05,0
56. Ville Ahonen FIN +4.52,5

Tour de Skin suomalaisittain historiallinen lopputilanne:

MIESTEN LOPPUTILANNE (6/6)

1. Johannes H. Kläbo NOR 2.24.56
2. Aleksandr Bolshunov RUS +2.03
3. Iivo Niskanen FIN +3.15
4. Denis Spitsov RUS +3.22
5. Pål Golberg NOR +4.08
6. Ivan Jakimushkin RUS +4.28
7. Didrik Tönseth NOR +4.42
8. Erik Valnes NOR +4.58
9. Harald Ö. Amundsen NOR +5.13
10. Calle Halfvarsson SWE +5.33

21. Perttu Hyvärinen FIN + 7.30
36. Remi Lindholm FIN + 10.36
56. Ville Ahonen FIN + 17.09

Lue lisää: