Hyppää sisältöön

Novak Djokovicin viisumi peruttiin, odottaa nyt ratkaisua säilöönottohotellissa – vielä tiistaina tennistähti kertoi saaneensa poikkeusluvan Australian avoimiin

Novak Djokovic oli osallistumassa tenniskauden ensimmäiseen grand slam -turnaukseen Melbournessa. Rajaviranomaisten mukaan rokotustilanteesta vaikenevalla Djokovicilla ei ole tarpeeksi näyttöä täyttääkseen Australian maahantulosäädökset.

Novak Djokovic voitti viime kaudella Australian avoimet, Wimbledonin ja Ranskan avoimet. Kuva: EPA-EFE / AOP

Tenniksen miesten maailmanlistan ykkösen Novak Djokovicin osallistuminen Australian avoimeen tennisturnaukseen on epävarmaa. Djokovic matkusti Australiaan keskiviikkona Suomen aikaa, mutta hänet pysäytettiin Melbournen lentoasemalla.

Djokovicin, 34, viisumi maahan (siirryt toiseen palveluun) peruttiin. Rajaviranomaisten mukaan Djokovicilla ei ollut tarpeeksi näyttöä täyttääkseen Australian maahantulosäädökset. Maahantuloon vaaditaan kahta rokotetta tai todistusta poikkeusluvasta.

Djokovicia kuulusteltiin useita tunteja, minkä jälkeen hänet siirrettiin läheiseen hotelliin. Hotellia on käytetty valtion säilöönottokeskuksena.

CNN:n mukaan Djokovicin edustajat olivat toimittaneet viisumin, joka ei sisällä lääketieteellisiä erivapauksia olla ottamatta koronarokotetta.

Djokovicin edustajat kertoivat haastavansa viisumin perumispäätöksen oikeusteitse. He ovat vaatineet Djokovicin siirtämistä hotelliin, jossa on tenniskenttä. Djokovicin fanit ovat kerääntyneet hotellin edustalle osoittaakseen tennistähdelle tukensa.

Djokovicin valitus viisumin perumisesta käsitellään paikallisessa oikeudessa maanantaina, eikä serbialaistähteä voida karkoittaa ennen sitä.

Djokovic matkusti Australiaan, sillä tenniksen vuoden 2022 ensimmäinen grand slam -turnaus on määrä pelata Melbournessa 17.–30. tammikuuta.

Djokovic ei ole kertonut rokotustilanteestaan

Serbialaistähti kertoi tiistaina, että hän on saanut järjestäjiltä poikkeusluvan osallistua Melbournessa pelattaviin Australian avoimiin. Djokovicin osallistuminen on ollut epävarmaa, koska hän on toistuvasti jättänyt kertomatta, onko hän ottanut koronarokotusta, jota kisajärjestäjät ovat edellyttäneet pelaajilta.

CNN:n mukaan Djokovic on antanut rokotevastaisia lausuntoja esimerkiksi Facebookissa. Sittemmin hän on kertonut, että rokotteen ottaminen on jokaisen henkilökohtainen asia, eikä myöskään hän aio kertoa omasta tilanteestaan.

Djokovic järjesti Balkanilla kesällä 2020 viruslingoksi muuttuneen hyväntekeväisyyskiertueen. Turnauksessa ei huolehdittu turvaväleistä ja julkisuuteen levisi videoita, kun pelaajat juhlivat otteluiden jälkeen yökerhoissa.

Novak Djokovic ei ole suostunut kertomaan, onko hän ottanut koronarokotuksen. Kuva: All Over Press

Djokovic jahtaisi Melbournessa uransa 21. kaksinpelin grand slam -titteliä. Sillä hän siirtyisi yksin grand slam -mestaruuslistan kärkeen. 20 grand slamia hänen lisäkseen ovat valloittaneet Espanjan Rafael Nadal ja Sveitsin Roger Federer.

Pääministerikin ärähti

Djokovicin saama poikkeuslupa aiheutti Australiassa kovan vastareaktion, ja asiaa kommentoi muun muassa pääministeri Scott Morrison.

– Odotamme hänen esitystään ja sitä, mitä todisteita hän tarjoaa, jotta voimme tukea hänen vapautustaan. Jos todisteet ovat riittämättömät, häntä ei kohdella eri tavalla muiden kanssa, ja hän matkaa seuraavalla koneella kotiin. Novak Djokovicille ei pitäisi olla mitään erityisiä sääntöjä, Morrison sanoi aiemmin tiedotustilaisuudessa.

– Herra Djokovicin viisumi on peruutettu. Säännöt ovat sääntöjä, varsinkin kun on kyse rajoistamme. Kukaan ei ole sääntöjen yläpuolella.

Australian avoimiin on mahdollista päästä ilman rokotettakin, jos turnaukseen pyrkivä henkilö on viimeisen puolen vuoden aikana saanut koronavirustartunnan. Uutistoimisto AP:n mukaan kaikkiaan 26 pelaajaa on saanut poikkeusluvan pelata turnauksessa, vaikka he eivät täyttäisi rokotusvaatimusta.

Poikkeusluvan on voinut saada myös, mikäli täyttää lääketieteellisen erivapauden vaatimuksen eli esimerkiksi on saanut aiemmista koronarokotteista vakavia sivuoireita.

Victorian osavaltion urheiluministeri Jaala Pulford vahvisti keskiviikkona, ettei osavaltion hallinto aio puoltaa Djokovicin viisumia.

– Liittovaltion hallitus on kysynyt, tuemmeko Novak Djokovicin viisumihakemusta päästä Australiaan. Emme tarjoa hänelle henkilökohtaista viisumihakemustukea, jotta hän voisi osallistua Australian avoimiin. Olemme aina olleet selkeitä kahdessa kohdassa: viisumien hyväksyminen on hallituksen asia, lääketieteelliset poikkeusluvat ovat lääkärien asia, Pulford kirjoitti Twitterissä.

Serbian presidentti Aleksandar Vucic asettui maan urheilutähden tueksi. Vucic kutsui Djokovicin joutuneen kiusaamisen uhriksi ja julisti koko Serbian tukevan tennistähteään.

Djokovicin valmentaja Goran Ivanisevic julkaisi (siirryt toiseen palveluun) Suomen aikaa noin kello 20 keskiviikkona kuvan Instagramissa Melbournen lentokentältä.

– Ei ihan tavallisin reissu Australiaan, hän kirjoitti.

Lähteiden mukaan kuva on julkaistu samaan aikaan, kun viranomaiset ja Djokovic kävivät läpi viisumiasiaa.

Australian koronarajoitukset ovat pandemian aikana lukeutuneet maailman tiukimpiin. Viime päivien aikana tapauksia on ilmennyt kuitenkin kymmeniätuhansia. Yli 90 prosenttia australialaisista on rokotettu.

Juttua päivitetty kello 10.53. Lisätty tieto siitä, että tapaus käsitellään oikeusistuimessa maanantaina.

Lue lisää: