Hyppää sisältöön

Kiinan tiukat koronasäännöt uhkaavat Suomen mitalitoivon olympiamatkaa – kisajärjestäjien kanssa kiivaat neuvottelut käynnissä

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS vaatii urheilijoilta negatiivista PCR-testitulosta, ja samaa vaaditaan myös Pekingiin osallistuvilta urheilijoilta. Koronan sairastaneilla urheilijoilla testitulos voi kuitenkin olla positiivinen viikkoja, vaikka urheilija ei tartuttaisi tautia.

Ilkka Herola antoi positiivisen koronatestituloksen viime viikolla. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS edellyttää kilpailuihinsa osallistuvilta urheilijoilta negatiivista PCR-tulosta. Kuva: Tomi Hänninen

Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen tyrmää vaatimuksen, jonka mukaan koronan sairastaneiden urheilijoiden on annettava negatiivinen PCR-testitulos saadakseen osallistua kilpailuihin. Koronaan sairastuneen PCR-testitulos voi näkyä positiivisena vielä pitkään sairastetun koronan jälkeen. Valtosen mukaan vaatimukselle ei ole lääketieteellisiä perusteita.

– Tämä on erittäin haastava tilanne. Tällainen linjanveto, että vain PCR-negatiiviset pääsevät kisoihin, ei ole järkevä eikä sille ole lääketieteellistä perustetta. Tiedämme, että on kahdenlaista PCR-positiviisuutta: sellaista, missä viruksen kopiomäärät ovat suuret ja sellaista, jossa ne ovat matalat. Tartuttavuus on tilanteissa erilainen, Valtonen avaa Yle Urheilulle.

Koronaan sairastunut henkilö on tartuttavimmillaan juuri ennen oireiden alkua tai muutaman päivän sen jälkeen. Sitten tartuttavuus hiipuu.

– PCR voi kuitenkin jäädä positiiviseksi pidemmäksi aikaa. On urheilijan kannalta suuri vääryys, ettei välttämättä pääse kilpailuihin, vaikka ei enää ole tartuttava. Sekä FIS:llä että olympialaisilla on ollut tämä linja tähän asti, olympialaisten osalta se on kiinni Kiinaan maahanpääsystä, Valtonen kertoo.

Keskustelut säädöksen muuttamisesta ovat par'aikaa käynnissä.

– Kaikki maat laittavat painetta sen suhteen, että tämä lääketieteellinen tosiasia ymmärrettäisiin ja hyväksyttäisiin ja voisimme tehdä lääketieteellisen arvion, onko turvallista päästää henkilö matkaan.

Vaihtoehtoinen menetelmä

Valtosen mukaan kisajärjestäjän kanssa on keskusteltu nimenomaan ct-arvon tarkastelemisesta. Ct-arvolla tarkoitetaan monistuskierrosta, jolla näyte on havaittu positiiviseksi.

– Jos PCR-testi pysyisi positiivisena, me katsomme myös tuloksen ct-arvoa, joka kertoo viruksen kopiomäärästä. Tällä pystytään arvioimaan, onko henkilö vielä tartuttava. Tätä keskustelua käymme olympiajärjestäjien kanssa, voisiko päätöksen tehdä sen mukaan, milloin taudin on saanut, milloin positiivisen tuloksen on saanut ja toisaalta onko viruksen kopiomäärä PCR-tuloksessa sellainen, että olisi turvallista lähettää henkilö matkaan.

Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen pitää vaatimusta negatiivisesta PCR-testituloksesta epäreiluna. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Se, kuinka pitkään koronan sairastaneen PCR-testi näkyy positiivisena, on yksilöllistä.

– Biologista vaihtelua on suuresti. Omikronista ei ole julkaistua tietoa, kauanko testi säilyy positiivisena, mutta aikaisempien varianttien perusteella lähtökohtaisesti positiivinen tulos näkyisi pari viikkoa. Osalla ihmisistä PCR-testi voi olla viikkojen ajan positiviinen.

Mikäli urheilija sairastuisi koronavirukseen lähiaikoina ja PCR-testi näyttäisi kisojen lähtemisen kynnyksellä positiivista, vaikka oireita ei olisi, ei peliä Pekingin suhteen ole vielä menetetty. Valtosen mukaan tässä tapauksessa vaikuttaa myös se, koska itse kilpailupäivä on.

– Siinä vaiheessa arvioidaan, voiko matkaan lähtöä siirtää. Tällä hetkellä ei ole absoluuttista tietoa. Käynnissä ovat kuumat neuvottelut. Kaikki pyrkivät siihen, että kun urheilijat ovat terveitä, he pääsisivät matkaan ja olympialaisiin.

Mikäli taudin on sairastanut alle 30 päivää ennen lähtöpäivää, edellytetään niin Pekingiin matkaavilta urheilijoilta kuin taustajoukoiltakin tällä hetkellä vielä neljää negatiivista PCR-tulosta.

Herolan kohtalo auki

Myös yhdistetyn suomalaisen ykkösnimen Ilkka Herolan kohtalo on PCR-testistä kiinni. Herola havittelee pääsyä Saksassa viikonloppuna käytäviin yhdistetyn maailmancupin kisoihin.

Kolmesti rokotettu Herola antoi viime viikolla positiivisen testituloksen ja joutui jättämään Val di Fiemmen maailmancup-kilpailun välistä.

Koronan sairastaneilta urheilijoilta edellytetään neljää negatiivista PCR-testitulosta, mikäli koronan on sairastanut alle 30 päivää ennen lähtöä. Kuva: Lehtikuva / AFP

Yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen kertoi STT:lle, että Herola on menossa testiin tiistaina.

– Kansainvälinen hiihtoliitto FIS edellyttää kisoihin matkustavalta urheilijalta negatiivista koronaviruksen PCR-testitulosta, jotta pääsee kisakuplaan. Kotimaassa Ilkan karanteeni loppuu, ja hän olisi vapaa matkustamaan, mutta FIS:ltä hän ei saisi kilpailuoikeutta positiivisella tuloksella. Tuntuu oudolta, ettei terve ihminen pääsisi harjoittamaan työtään, Kukkonen kertoi STT:lle ääniviestillä.

– Odottelemme Ilkan testitulosta. Jos se on edelleen positiivinen, ryhdymme mahdollisesti toimenpiteisiin.

Planican kisa pyyhkiytyi pois myös yhdistetyn maailmancupista, mutta ennen olympialaisia maailmancupissa olisi määrä kilpailla vielä Seefeldissä 27.–30. tammikuuta.

Lue myös: