Eveliina Summanen siirtyy Tinja-Riikka Korpelan seurakaveriksi Euroopan kovimpaan sarjaan: "Kun Tottenhamin tasoinen joukkue kertoi kiinnostuksestaan, valinta oli helppo"

Helmareiden keskikenttäpelaaja siirtyy Ruotsista Englannin Superliigaan. Sopimus Tottenham Spursin kanssa on voimassa vuoteen 2023 ja kattaa option vielä seuraavasta kaudesta.

Eveliina Summanen on Helmareiden avainpelaajia. A-maajoukkueessa keskikenttäpelaaja on esiintynyt 34 kertaa. Kuva: Lehtikuva

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen Eveliina Summanen siirtyy Englannin Superliigassa pelaavan Tottenham Spursin riveihin. Summasesta, 23, tulee seuran toinen suomalaispelaaja, sillä Tottenhamin maalia vartioi Helmareiden kapteeni Tinja-Riikka Korpela.

– Viime kauden jälkeen katselin, mitä muita mahdollisuuksia on. Kun Tottenhamin tasoinen joukkue kertoi kiinnostuksestaan, kyllä valinta oli siinä kohtaa helppo, Summanen kertoo Yle Urheilulle.

Myös Korpelan pelaaminen seurassa vaikutti sopimuksen syntymiseen.

– Totta kai sillä on vaikutusta. Hän on ollut todella tyytyväinen siellä ollessaan ja kertonut paljon positiivisia asioita. Varmasti helpottaa myös sinne mennessä, että siellä on suomalainen pelikaveri ja kokenut pelaaja. Mahtavaa päästä Tinnin kanssa samaan seurajoukkueeseen.

Tällä hetkellä kovatasoisessa Englannin Superliigassa kolmantena majaileva Spurs kaavailee Summasesta pitkäaikaista vahvistusta keskikentälleen. Sopimus on voimassa vuoteen 2023, minkä lisäksi se sisältää option seuraavasta kaudesta.

– Varmasti seura näkee minut pitkäaikaisena hankintana ja itsekin toivon, että saisin pitkän sopimuksen ja pystyisi rauhassa keskittymään. Mitä nyt olemme valmentajan kanssa vähän keskustelleet, on tullut esille, että pystyisi olemaan samassa paikassa pidemmän aikaa ja totuttautumaan rauhassa.

Seuran sivuilla päävalmentaja Rehanne Skinner ylisti tammikuun vahvistustaan kokeneeksi, tekniseksi ja hyvällä työmoraalilla varustelluksi pelaajaksi.

– Nuoresta iästä huolimatta hänellä on arvokas määrä kokemusta. Hän on pelannut avainroolissa niin seurajoukkueessa kuin maajoukkueessakin. Eveliina sopeutuu hyvin WSL:ään ja tuo mukanaan fantastisen työmoraalin ja vahvoja teknisiä ominaisuuksia. Odotamme innolla, mitä tulevaisuus hänelle täällä Spursissa tuo.

Anna Signeul mielissään

Summanen sai jalkapallo-oppinsa Lappeenrannassa PEPO:n riveissä. Pelikovuutta Summanen sai pelatessaan PEPO:n B-pojissa Ykköstä.

Naisten liigassa hän debytoi kaudella 2016 HJK:n riveissä ja Naisten Liigan vuoden pelaajaksi hänet valittiin kauden 2018 päätteeksi.

Summanen siirtyi seuraavalla kaudella Ruotsiin, missä hän viihtyi kaikkiaan kolme vuotta: ensin KIF Örebron riveissä kauden ja myöhemmin kaksi kautta Kristianstadsin riveissä. Kristianstads ylsi Damallsvenskanissa pronssille molempina kausina. Viime elokuussa Mestarien liigan karsinnat päättyivät tappioon ranskalaiselle Bordeaux'lle.

Kristianstads DFF hävisi Bordeaux'lle 1–3 Mestarien liigan karsinnoissa elokuussa. Kuva: Peter Sonander/SPP/Shutterstock/All Over Press

Helmareiden päävalmentaja Anna Signeul on puhunut suomalaispelaajien eteenpäin menemisestä ja parempaan ympäristöön pyrkimisestä siitä lähtien, kun hän aloitti naisten A-maajoukkueen päävalmentajana syksyllä 2017. Nyt Summasesta tulee Korpelan ja Brighton-puolustaja Emma Koiviston ohella kolmas tällä kaudella Superliigassa pelannut suomalaispelaaja.

Signeul oli mielissään myös Summasen siirrosta.

– Maajoukkuevalmentaja on ollut hyvin läsnä, kun tietää, ettei pelaajalla ole seuraa. Hän on kiinnostunut auttamaan ja tekemään, mitä pystyy. Totta kai Annankin kanssa on tullut keskusteltua tulevasta, mitä kannattaa tehdä ja mikä olisi parasta. Anna taitaa tuntea Tottenhamin valmentajan, hänelläkin oli pelkästään positiivista sanottavaa, Summanen kertoi.

Signeul on aiemmin verrannut suojattiaan muun muassa maajoukkuelegenda Anne Mäkiseen.

Helmarit pelaa ensi kesänä EM-kisoissa Englannissa. Paikka varmistui helmikuussa 2021, kun Portugali kaatui karsinnoissa. Kuva: Yle/Tomi Hänninen

Summasen siirto palvelee myös ensi kesänä Englannissa EM-viheriöllä viilettäviä Helmareita.

– Koen hyväksi asiaksi, että siellä on kausi käynnissä, pääsee hyvään pelituntumaan. Pre-season on todella pitkä Pohjoismaissa, ja nyt se ei ole niin pitkä omalla kohdalla. Englannin sarja on kova, saa kovia matseja alle ja näkee, mitä taso on. Kovat pelit ovat tärkeitä EM-kisoja ajatellen.

Summasen suunnitelmana on kuitenkin edetä askel kerrallaan. Vielä toistaiseksi hän vaikuttaa Suomessa.

– Ensimmäiseksi tavoitteena on päästä itse paikalle. Tässä vielä odotellaan viisumia. Totta kai on alettu suunnittelemaan arkea ja elämistä siellä, mutta se (koska minut nähdään tositoimissa) riippuu paljon siitä, milloin pääsee Englannin puolelle. Toivotaan, että mahdollisimman pian.

Lue myös: