Hyppää sisältöön

Lumilautailun olympiavalinnat käytännössä tehty – freestylessä tilanne voi vielä elää

Suomella on alustavasti kuusi maapaikkaa freestylehiihtoon. Viikonloppuna kaatunut lumilautailija Rene Rinnekangas on kunnossa.

Anni Kärävä kilpailee Pekingissä slopestylessä ja big-airissa. Kuva: Christian Petersen / Getty Images

Ski Sport Finlandin huippu-urheilujohtaja Jussi-Pekka Kinnunen kertoo, että freestylehiihdon jäljellä olevat olympiavalinnat eivät ole täysin suomalaisurheilijoiden omissa käsissä.

Karsintajärjestelmän mukaan kaikilla mailla on lähtökohtaisesti neljä maapaikkaa jokaiseen freestylelajiin. Jokaisesta lajista kuitenkin vain 30 maailman parasta pääsee Pekingiin.

– Emme vielä tiedä, kuinka monta urheilijaa muut maat lähettävät eri lajeihin. Käytännössä joudumme odottelemaan tammikuun 18. päivään asti. Vasta silloin tiedämme varmasti, kuinka monta paikkaa saamme olympialaisiin.

Suomi on alustavasti saamassa kuusi maapaikkaa freestyleen. Kolme paikkaa on tulossa miesten kumparelaskuun, yksi miesten half-pipeen sekä yhdet paikat miesten ja naisten slopestyleen ja big airiin. Ski Sport Finlandin huippu-urheilujohtaja Jussi-Pekka Kinnunen kertoo, että varmoja olympialaisiin lähtijöitä ovat Jimi Salonen kumparelaskussa ja Anni Kärävä slopestylessä ja big airissa. Jon Sallisella on käytännössä varma paikka half-pipeen ranking-sijoituksen perusteella.

Lumilautailu ja freestylehiihto ovat olleet suomalaisten varmoja mitalilajeja 2000-luvun talvikisoissa. Myös Pekingissä etenkin lumilautailijoilla on edellytyksiä mitaleille. Lumilautailun olympiavalinnat ovat olympiakomitean siunausta vaille valmiit.

Suomella on kaksi maapaikkaa sekä naisten että miesten lumilautailun slopestyleen ja big airiin. Olympiajoukkueeseen on jo nimetty Enni Rukajärvi, Kalle Järvilehto ja Rene Rinnekangas. Viimeistä vapaana olevaa paikkaa tullaan Suomen lumilautamaajoukkueen päävalmentaja Antti Koskisen mukaan esittämään Carola Niemelälle.

– Niemelä on laskemisellaan ansainnut maapaikkasijoituksen ja tehnyt ison työn sen eteen. Hänellä on useita olympialaisiin vaadittavia sijoituksia 16 parhaan joukkoon kansainvälisissä kisoissa. Viime kädessä valinta on Olympiakomitean, Koskinen sanoi Yle Urheilulle.

Niemelälle ei ole varteenotettavia haastajia.

Kumparelaskijat Olli ja Jussi Penttala ovat tällä hetkellä menossa ranking-sijoituksen perusteella olympialaisiin. Olli Penttala on tällä hetkellä parikumpareiden maailmancupin pisteissä sijalla 19 ja Jussi Penttala sijalla 25.

– Vielä on kaksi karsintakilpailua Yhdysvaltojen Deer Valleyssä jäljellä. Ne kilpailut voivat vielä muuttaa tilannetta, Kinnunen sanoo.

Yhdysvaltojen Utahissa pidettävät kisat ovat viimeinen tilaisuus vaikuttaa olympiavalintoihin. Deer Valleyn maailmancup-kumpareisiin lähtee seitsemän suomalaisurheilijaa. Kisat käydään 13.–14. tammikuuta. Mukana ovat esimerkiksi Penttalat ja Severi Vierelä, joka laski maailmancupin pisteille viime viikonloppuna Kanadan Tremblantissa.

– On mahdollista saada neljäskin paikka näistä kahdesta Deer Valleyn kilpailusta, jos joku meidän urheilijoistamme pääsisi pari kertaa finaaliin. Jännitetään, miten pojat laskevat.

Rene Rinnekangas on lumilautamaajoukkueen päävalmentaja Antti Koskisen mukaan hyvässä iskussa. Kuva: Ezra Shaw / Getty Images

Rene Rinnekangas selvisi kaatumisesta säikähdyksellä

Freestylelaskijat ovat pysyneet terveinä eikä loukkaantumisia ole ollut.

– Olemme saaneet pidettyä urheilijat koronakuplassa. Kaikki näyttää hyvältä Pekingiä ajatellen, Ski Sport Finlandin Jussi-Pekka Kinnunen sanoo.

Myös lumilautailijat ovat pysyneet suhteellisen terveinä. Päävalmentaja Antti Koskisen mukaan Kalle Järvilehdolla on ollut pieniä selkämurheita, joiden takia hän jätti Mammoth Mountainin kilpailun väliin.

– Selkäongelma on hallittavissa. Kalle on laskenut vahvasti koko syksyn ja pystynyt tuomaan uusia juttuja etenkin big airin kisalaskemiseensa. Hänellä on todella kovia ja kilpailukykyisiä temppuja.

Enni Rukajärven viimeisin kilpailu oli Dew Tourin kutsukilpailu Yhdysvalloissa, jossa hän sijoittui toiseksi haastavissa olosuhteissa.

– Kyllä Ennilläkin lasku kulkee totuttuun tapaan.

Rene Rinnekangas kaatui ja löi päätään viikonloppuna Mammoth Mountainin maailmancupin finaalissa. Hän jätti kilpailun kesken. Mistään vakavasta ei kuitenkaan Koskisen mukaan ole kyse.

– Otimme Rinnekankaan varotoimenpiteenä pois kisasta. Päävammojen kanssa ei kannata ottaa riskejä. Ei siinä sen kummempaa tapahtunut. Tietysti oli vähän pölähtänyt ukko ja pientä päänsärkyä. Muisti ja muut aivotoiminnot pelasivat kuitenkin täysin.

Rinnekangas on Koskisen mukaan hyvässä vireessä.

– Rene olisi taistellut kilpailun voitosta Mammoth Mountainilla.

Lumilautailun maailmancupissa kilpaillaan tällä viikolla Sveitsin Laaxissa. Alppirinteille matkaavat olympiajoukkueesta Rukajärvi ja Niemelä. Rene Rinnekangas jää Pohjois-Amerikkaan valmistautumaan 21.–23. tammikuuta kilpailtavaa X-gamesia varten.

Suomen freestylejoukkue suuntaa Deer Valleyn kilpailujen jälkeen kotiin valmistautumaan olympialaisiin. Jon Sallinen jää harjoittelemaan Yhdysvaltoihin.

Lue lisää: