Hyppää sisältöön

Koronatartunnan saanut Ilkka Herola on treenaillut 25 asteen pakkasessa – odottelee tietoa ensi viikonlopusta: "Olo on kuin roskalla tuulessa"

Ilkka Herola kertoo, ettei olisi tiennyt koronatartunnastaan ilman testiä. Hänen pitää saada negatiivinen tulos päästäkseen ensi viikonloppuna maailmancupiin – ja sitä hän nyt jännittää Kuopiossa.

Ilkka Herola sijoittui parhaimmillaan kymmenenneksi Rukan maailmancup-avauksessa. Vielä kovempia pakkasia on pidellyt, kun hän on karanteeninsa aikana treenannut Kuopiossa. Kuva: Lehtikuva

Suomen yhdistetyn ykköstähdellä Ilkka Herolalla todettiin koronavirustartunta viime viikolla. Hän joutui jättämään väliin Val di Fiemmen maailmancupin.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS vaatii urheilijoilta negatiivista PCR-testitulosta, jotta voi kilpailla maailmancupissa. Negatiivista PCR-testiä vaaditaan myös Pekingiin osallistuvilta urheilijoilta.

Herola toivoo pääsevänsä Saksassa viikonloppuna käytäviin maailmancupin kisoihin. Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että koronan sairastaneilla urheilijoilla PCR-testitulos voi olla positiivinen viikkoja, vaikka urheilija ei tartuttaisi tautia.

Herola kertoo Yle Urheilulle käyneensä testissä tiistaina, mutta testituloksen saamisessa voi kestää ainakin vuorokauden verran.

– En ole mikään asiantuntija sitä kommentoimaan. Olettaen, että vastaavia tapauksia on kohtuu paljon, niin lääkärit varmaankin osaavat kommentoida paremmin. Ymmärtääkseni kuitenkin saattaa kestää aika kauan, että se PCR-testi muuttuu negatiiviseksi, niin aika pitkä tauko saattaa tulla kisoista, oli oireita tai ei, Herola pohtii negatiivisen PCR-testin vaatimusta.

Herola kuvailee, että tällä hetkellä hän ei voi kuin odotella, että selviää, milloin hän pääsee kisaamaan. Suomessa Herolan karanteeni loppuu tiistaihin, joten hän olisi vapaa matkustamaan Klingenthalin kisoihin, mutta FIS:ltä hän ei saisi kilpailuoikeutta positiivisella tuloksella.

– Olo on kuin roskalla tuulessa, että eipä ole paljoa itsellä tehtävissä. Selvitellään ja katsotaan, mitä tästä tulee, mutta omat vaikutusmahdollisuudet ovat vähissä, Herola ihmettelee.

Ilkka Herola on sijoittunut tällä kaudella maailmancupissa parhaimmillaan kolmanneksi. Oikealla Norjan Jens Lurås Oftebro. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Herola kuvailee omaa vointiaan hyväksi.

– Ilman sitä testiä en olisi tiennyt, että tartunta on.

Tartunta kuitenkin aiheutti säätönsä Herolan harjoitteluun. Herola on viettänyt karanteeniaan Kuopiossa. Nyt kun hän pääsee karanteenista pois, pääsee hän myös väistelemään pakkasta tarvittaessa kuntosalille.

– Käytännössä se on tarkoittanut ulkona treenaamista. Kohtuullisen kireä pakkanen on antanut haastetta. Hiihtämässä olen käynyt, mitä olen pakkasilta pystynyt ja yrittänyt tehdä temput pukeutumisilla ja muilla, Herola sanoo ja kertoo, että pakkanen on pyörinyt -25 asteessa.

Olympiaosallistumisesta Herola ei ole huolissaan, koska aikaa negatiivisen PCR-testin saamiseksi on sen verran paljon, mutta myöntää, että ylimääräinen häslinki vähän painaa takaraivossa.

– Eipä minun auta tästä hirveästi stressiä repiä.

Petter Kukkonen: Enemmän olen huolissani, miten urheilijan terveys kestää

Suomen yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkonen ei ole huolissaan Ilkka Herolan osallistumisoikeudesta Pekingin talviolympialaisiin.

Kukkosen mukaan aikaa olympialaisiin on vielä niin paljon, että negatiivinen PCR-testi ehtii toteutua.

– En ole siitä huolissani. Enemmän olen huolissani siitä, että miten urheiljan terveys kestää koronatartuntaa. Meillä on kuitenkin tietoa taudista varsin vähän. Mitä vaikkapa tapahtuu urheilijalle, jolla tämmöinen virus on elimistössä käynyt, kun aletaan harjoittelemaan korkealla kovilla tehoilla. Tätä pitää "Ilun" kohdalla vakavasti miettiä, Kukkonen sanoo.

Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen pitää epäreiluna päätöstä, jonka mukaan koronan sairastaneiden urheilijoiden on annettava negatiivinen PCR-testitulos saadakseen osallistua kilpailuihin.

– Tämä on erittäin haastava tilanne. Tällainen linjanveto, että vain PCR-negatiiviset pääsevät kisoihin, ei ole järkevä eikä sille ole lääketieteellistä perustetta. Tiedämme, että on kahdenlaista PCR-positiviisuutta: sellaista, missä viruksen kopiomäärät ovat suuret ja sellaista, jossa ne ovat matalat. Tartuttavuus on tilanteissa erilainen, Valtonen avasi Yle Urheilulle.

Olympiakomitean lääkäri Maarit Valtonen. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Valtonen ja Kukkonen kertovat, että parhaillaan FIS:in ja olympiakisajärjestäjien kanssa käydään neuvotteluita, että vaatimus negatiivisesta PCR-testistä korvattaisiin PCR-testin CT-arvon tulkinnalla.

– CT-arvo kertoo viruksen kopiomäärästä. Tällä pystytään arvioimaan, onko henkilö vielä tartuttava, Valtonen kertoi.

Kukkonen pitää siirtymistä CT-arvon tulkintaan kannatettavana ratkaisuna.

– Pelkällä negatiivisella testillä kisoihin päästäminen ei ole järkevää, koska tiedetään, että testi voi säilyä positiivisena viikkoja. CT-arvon seuraaminen taas kuulostaa mielestäni järkevältä, Kukkonen sanoo.

Lue lisää: