Tiesitkö, että Janne Ahonen oli mukana kahdessa vuoden sykähdyttävimmistä urheiluhetkistä? Kalle Palanderilta tiukka palopuhe uhkakuvasta juhlahumun taustalla

Urheilustudion asiantuntijaraati kertoi omat mielipiteensä Vuoden sykähdyttävimmästä urheiluhetkestä. Samalla keskusteltiin myös viikon suuresta puheenaiheesta eli lasten ja nuorten liikunnan rajoittamisesta.

Kalle Palanderilta tiukka puheenvuoro lasten ja nuorten liikunnan rajoittamiseen
Kalle Palanderilta tiukka puheenvuoro lasten ja nuorten liikunnan rajoittamiseen

Torstaina on luvassa Urheilugaala, jossa jaetaan tukku palkintoja viime vuonna menestyneille urheiluihmisille. Suurin mielenkiinto kohdistuu jälleen kerran Vuoden sykähdyttävimpään urheiluhetkeen sekä Vuoden urheilijan valintaan.

Vuoden sykähdyttävimpään urheiluhetkeen voi kuka tahansa vaikuttaa äänestämällä. Vuoden urheilijan valitsevat puolestaan Urheilutoimittajain liiton jäsenet omassa äänestyksessään.

Sykähdyttävintä urheiluhetkeä voi äänestää täällä. Jäljellä on 12 vaihtoehtoa, joista tuoreimpana listalle lisättiin loppuvuoden historialliset Iivo Niskasen ja Kerttu Niskasen maailmancupin kilpailuvoitot samana päivänä.

Yle Urheilun asiantuntijaa, mäkihyppylegendaa, Janne Ahosta sykähdytti viime vuonna eniten Ilkka Herolan MM-hopea. Herola palautti suomalaiset yhdistetyssä MM-mitaleille 14 vuoden tauon jälkeen helmikuussa Oberstdorfissa.

Ahonen oli viime vuonna yhdistetyn maajoukkueen mukana välineteknikkona, mutta ratkaisevassa hiihdossa muussakin roolissa. Hän oli väliaikahuutajana ladulla.

– Kun Ilu tuli viimeisen kerran siihen ylämäkeen, missä olin, en tainnut muistaa huutaa yhtään väliaikaa. Tuli vaan kaikki voimasanat, että pystyisi vauhdittamaan Ilun menoa. Vaikka siihen en pystynyt tietysti vaikuttamaan, eikä tarvinnutkaan, Ahonen muisteli Urheilustudiossa.

Ilkka Herola
Katso dramaattinen loppuratkaisu kuvaa klikkaamalla!

Herolan mitali ei ollut kuitenkaan ainoa viime vuoden sykähdyttävistä urheiluhetkistä, jossa Ahonen oli mukana. Hän oli myös osaltaan taustalla naisten viestihiihtojoukkueen sensaatiomaisessa MM-pronssissa. Krista Pärmäkoski nosti Suomen mitaleille ikimuistoisessa loppukirissä.

– Muokkailtiin Kristalle vähän hiihtopukua. Kuten muistetaan, Oberstdorfissa oli kovin lämpöiset kelit. Tein Kristalle kevyemmän version hiihtopuvusta, lyhythihaisen ja lyhytlahkeisen. Oli hienoa ja todella kivaa, että Krista tuli pyytämään apua.

Ahonen on itsekin palkittu Vuoden urheilijana sekä vuoden sykähdyttävimmästä hetkestä. Ahonen oli Vuoden urheilija 2005, kun hän oli maailmancupin kokonaiskilpailun ykkönen, Keski-Euroopan mäkiviikon voittaja ja suurmäen maailmanmestari. Vuoden 2008 Urheilugaalassa Ahonen sai vuoden sykähdyttävimmän hetken palkinnon, kun hän voitti historiallisesti viidennen kerran mäkiviikon.

Ahosella on selvä näkemys vuodesta 1947 alkaneeseen perinteeseen Vuoden urheilijan valinnasta.

– Olen aina ollut sitä mieltä, että eri lajien urheilijoiden vetäminen samalle linjalle ja sen parhaan urheilijan valitseminen ei ole reilua tai sitten se on vähintäänkin kovin vaikeaa. Enemmän arvostan sykähdyttävimmän hetken palkintoa, Ahonen toteaa.

– Vuoden urheilijan valinta koostuu epämääräisistä numeroista. Sykähdyttävin hetki meni enemmän tunteisiin. Sykähdyttävin hetki tulee numeroista.

Myös viestinaiset ja Huuhkajien EM-avaus nostivat tunteet pintaan

Urheilustudion asiantuntijajäsenistä mielipiteensä Vuoden sykähdyttävimpään hetkeen pääsivät antamaan myös Laura Toivanen, Kalle Palander ja Tommi Nikunen.

Ampumahiihtoasiantuntija Toivasta sykähdytti hiihtoniilona viime vuonna eniten naisten viestipronssi.

– Kyllä minua edelleen itketyttää Krista Pärmäkosken maaliintulo. Se on sellainen hetki, joka on jäänyt päähän, Toivanen hehkuttaa.

Suomen viestinelikko tuulettaa MM-pronssia.
Katso dramaattisen naisten MM-viestin ratkaisut kuvaa klikkamalla.

Yle Urheilun mäkihypyn ja yhdistetyn asiantuntijana toimiva Tommi Nikunen luonnollisesti liputtaa myös Herolan MM-mitalin puolesta.

– Ennen kaikkea Petter Kukkosen tuuletus kilpailun jälkeen oli sykähdyttävä, Nikunen sanoi ja muistutti Suomen päävalmentajan hulvattomasta villiintymisestä.

Suomen päävalmentaja Petter Kukkonen riehaantui Ilkka Herolan MM-hopeasta – katso villi reaktio

Lumilajien edustajista Kalle Palander vetää kuitenkin eri linjaa kuin muut. Hän nostaa esiin Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen historian ensimmäisen EM-ottelun dramaattiset tapahtumat. Tanskan tähtipelaajan Christian Eriksenin lyyhistyminen kentän pintaan, Eriksenin selviäminen hengissä, ottelun jatkuminen pitkän epätietoisuuden jälkeen ja vielä päälle Suomen voitto ottelusta.

– Olisin vastannut Pärmäkosken maalintulon, koska häntä melkein elvytettiin maalissa. Se oli ihan käsittämätön hetki, mutta valitsen Suomen ja Tanskan ottelun, Palander toteaa.

– Eriksenin tapaus meni todella syvälle tunteisiin. Tuli muistoja omalta uralta. Alppihiihdossa on ollut aika paljon tapahtumia. On ollut sellaisia tilanteita, että joukkuekaveri loukkaantuu treeneissä todella pahasti ja hänet haetaan pois helikopterilla. Eriksenin tapauksesta tuli fiilis, että loppujen lopuksi urheilu on aika pientä, Palander perustelee.

Lasten ja nuorten liikunnan rajoittaminen huolettaa

Viime perjantaista lähtien on puhuttu paljon myös koronavirustartuntojen kasvujen myötä hallituksen suosituksesta rajoittaa lasten ja nuorten sisäliikuntaa. Suositus on tyrmäytty monesta eri suunnasta. Juhlahumupuheen keskellä alppihiihdon vuoden 1999 maailmanmestari Palander otti vahvasti kantaa kuumaan puheenaiheeseen. Piakkoin alkaa jo kolmas vuosi poikkeusoloissa Suomessa.

– Olemme kusesssa ihan rehellisyyden nimissä, jos puhutaan huippu-urheilun näkökulmasta. Jos ruvetaan rajoittamaan lasten ja nuorten liikuntaa niin rajusti kuin oli suunniteltu ja katsoo kansamme fyysistä kuntoa, minua oikeasti hävettää. En ole itsekään hääppöisessä kunnossa, mutta pystyn ottamaan vielä suurin piirtein juoksuaskelia. Huippu-urheilun pitää reagoida, eikä voida vain hyssytellä. Suomessa on aika niukka materiaali, josta huippu-urheliijoita räävitään. Olemme pieni kansa. Jos liikuntaa ruvetaan rajoittamaan, ei tästä tule mitään, Palander linjaa.

Nikusen mukaan huolettaa etenkin tulevat mahdolliset huippu-urheilijat, jotka ovat minkä tahansa liikuntaharrastuksen parissa.

– Arkirutiinit ovat jollain tavalla järkkyneet. Se voi tarkoittaa, että voidaan jäädä sille tielle. Kun harrastus loppuu, sinne on aina vaikeampi palata. Voi tulla myös muita lieveilmiöitä, koska johonkin lapsen ja nuoren pitää energia käyttää, Nikunen toteaa.

Urheilugaalailta alkaa jo kello 19.00 Yle Areenassa ja Ylen verkkosivuilla sekä Yle-sovelluksessa lähetyksellä ensimmäisten palkintojen jakamisesta. Sitä juontaa Sami Laineen kanssa Virpi Sarasvuo. Varsinainen gaalalähetys alkaa kello 20 ja sitä voi seurata TV2:ssa, Areenassa, Ylen verkkosivuilla ja Yle-sovelluksessa.

Katso koko Urheilustudion keskustelu Urheilugaalasta kuvaa klikkamaalla! Urheilustudiossa puhuttiin Urheilugaalan palkinnoista, mutta suuresta puheenaiheesta Urheilugaalan taustalla. Studiossa otettiin yhteys myös kahteen viime vuotena menestyneeseen urheilijaan Matti Mattssoniin ja Toni Piispaseen.

Lue lisää: