Valmentajapaikan 100 000 eurolla myyvä Pelicans haluaa ravistella keskustelua ammattiurheilun rahoituksesta – Liiga-pomo myhäilee tempaukselle

Pelicans tarjoaa valmentajan paikkaa 100 000 eurolla tulevaan KalPa-peliin. Liigan toimitusjohtajan mukaan tempaus kertoo hankalasta taloustilanteesta, johon seurat ovat joutuneet.

100 000 eurolla pääsee Pelicansin päävalmentajan Tommi Niemelän työkaveriksi KalPa-peliin. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Lahden Pelicans huutokauppaa 14. tammikuuta pelattavan KalPa-ottelun yleisöpaikat. Ottelu pelataan koronarajoitusten johdosta ravintola- ja aitiotilat tyhjillään. Yleisöä peliin voidaan ottaa 10 henkilöä.

Pelicans kertoo sivuillaan, että maksamalla ottelusta 100 000 euroa katsoja pääsee ottelupäiväksi valmennustehtäviin päävalmentaja Tommi Niemelän alaisuudessa.

100 000 euroa maksavan katsojan kanssa solmitaan päivän mittainen valmentajasopimus Pelicansin kanssa. Sopimus takaa pääsyn joukkueen tiloihin ja vaihtopenkille ottelun aikana. Valmentaja pääsee myös nimittämään ottelun avauskentällisen.

Pelicansin toimitusjohtaja Lauri Pöyhönen kertoo, että seura haluaa tempauksellaan herättää keskustelua ammattiurheilun rahoituksesta.

– Ilman tuloja tämä ei ole kestävää toimintaa ja täysin mahdoton yhtälö. Jos ammattiurheilua pyöritetään, niin resurssejakin täytyy hankkia. Tämä on yksi tapa etsiä korvaavia tulonlähteitä.

Mahdollinen valmentaja ei Pöyhösen mukaan tarvitse valmentajalisenssiä.

– Teemme päivän mittaisen työsopimuksen. Hoidamme kaikki työnantajan vastuut, velvollisuudet ja vakuutukset. Ymmärtääkseni muita vaatimuksia ammattiin ei ole.

Yleisörajoitukset aiheuttavat liigaseuroille päänvaivaa. Kuva: Mikko Lieri / All Over Press

Liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi on Pöyhösen kanssa samoilla linjoilla lisenssin suhteen. Hän ei näe valmennuspaikan kauppaamisessa ongelmaa.

– Pelicansin katsomohuutokauppa kertoo pohjimmiltaan siitä, että liigaseurojen elinkeinotoiminta on käytännössä pysäytetty. Seurat joutuvat etsimään erilaisia keinoja selviytyäkseen. Toisin kuin rajoituksia suunniteltaessa meille kerrottiin, kustannustukia ja -kompensaatioita ei ole meille vielä esitelty.

Kallioniemen mukaan Pelicansin tempaus tuo kaivattua pilkettä silmäkulmaan surkeina aikoina.

– Onhan tässä jotain aika hauskaa. Sellaisena tämä täytyy ottaa. Olisin hiukan pettynyt, jos joku tästä mielensä pahoittaisi. Tempaus kuvastaa hyvin näitä poikkeuksellisia aikoja.

Mahdollinen tilapäisvalmentaja ei Kallioniemen mukaan luultavasti vaikuta merkittävästi perjantain ottelun lopputulokseen.

– Meillä on Suomessa kokolailla maailman parhaat jääkiekkovalmentajat. Tuskin Pelicanskaan odottaa mahdollisesta valmentajasta ihmeidentekijää, joka tuo peliin valtavasti uusia, voittamiseen tarvittavia elementtejä. Hän pääsee kuitenkin näkemään ammattilaisen kiekko-organisaation toimintaa vinkkelistä, josta sitä tuskin kukaan maallikko on ennen päässyt katsomaan.

Lue lisää: