Tässä on Suomen maastohiihdon olympiajoukkue Pekingiin – Kähärä ja Lindholm viimeisinä mukaan, Roponen jäi ulos kisakoneesta

Sosiaalisen median kommenteillaan olympiavalintoja arvostellut Remi Lindholm valittiin Pekingiin: "Liiton ukkojen kanssa on nyt juteltu ja kaikki on hyvin". 

Remi Lindholm on ollut yksi kauden suomalaisyllättäjistä. Tässä hän kiittää Rukan hiihtoyleisöä kannustuksesta. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Suomen seitsemän naisen ja kuuden miehen kokoinen maastohiihtojoukkue Pekingin olympialaisiin sai lopullisen muotonsa, kun viimeisessä vaiheessa joukkueeseen valittiin Jasmin Kähärä ja Remi Lindholm.

– Saimme keskiviikkona virallisen vahvistuksen, että Planican maailmancup-kilpailuja ei korvata, vaan ne perutaan. Näin ollen kansainvälisiä näyttökilpailuja ei enää ole, joten maastohiihtäjien kansainväliset näytöt on annettu, Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki kertoo viimeisten valintojen taustoista.

Slovenian Planicassa oli tarkoitus kilpailla 21.–23. tammikuuta ja hiihdon viimeiset olympiavalinnat tehdä sen jälkeen. Planican kisaviikonlopun perumisen vuoksi muun muassa Riitta-Liisa Roposella ei ollut enää mahdollisuutta antaa olympianäyttöjä maailmancupissa.

43-vuotias Roponen oli tähdännyt tosissaan uransa kuudensiin olympialaisiin, mutta nykyiset näytöt eivät riittäneet. A-maajoukkueen konkarilla on tällä kaudella tilastoituna vain yksi kilpailu, jossa hän on yltänyt maailmancupin pisteille.

Hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen oli tyytyväinen, että Olympiakomitean kanssa yhteistyö toimi koko ajan hyvin ja päätöksiin pystyttiin jopa nopealla aikataululla.

– Kun Planicalle ei löydetty korvaavaa kilpailua, niin sitten piti tarkastella tähän asti annettuja näyttöjä. Lindholmilla ja Kähärällä oli selkeästi parhaat näytöt kansainvälisesti. Huippu-urheiluyksikkö valitsi heidät siksi joukkueeseensa, selvitti hiihdon päävalmentaja.

– Naisten valmentaja Ville Oksanen on käynyt Riitta-Liisan (Roposen) kanssa keskusteluja, itse en ole jutellut. Varmasti hän on pettynyt, kun tähtäsi olympialaisiin, eivätkä tulokset riittäneet, Pasanen arveli.

"Ennen kautta en olisi tätä uskonut"

Kähärä, 21, kaatui sunnuntaina SM-kisojen vapaan sprintissä harmittavasti finaalissa ja jäi siksi mitalien ulkopuolelle.

– En miettinyt niinkään sitä olympiapaikkaa. Enemmän harmitti se, etten pystynyt taistelemaan Suomen mestaruudesta loppuun asti, Kähärä kertoi keskiviikkona.

Kisalippu tuli neljä vuotta etuajassa. Jasmin Kähärä kertoi sosiaalisessa mediassa tavoitelleensa alun perin paikkaa vuoden 2026 olympialaisissa. Kuva: Tomi Hänninen

Kähärä totesi, että maastohiihdon olympiavalintojen spekuloinnit osuivat myös hänen silmäänsä. Hän ei kuitenkaan lähtenyt liiaksi puimaan sitä, mitä mediassa ruodittiin, vaan keskittyi oleelliseen.

– Nyt on uskomattoman hyvät fiilikset! Ennen kautta en ehkä olisi odottanut tätä. Kun kisat lähtivät joulukuun aikana kulkemaan hyvin, niin aloin jo odottaa paikkaa, Kähärä tunnusti.

Kähärä myönsi, että vapaan sprintti on olympialaisissa kilpailu, johon hän on antanut parhaat näyttönsä.

Lindholm: Olin aiemmin liian suorasanainen

23-vuotias Remi Lindholm on tämän viikon Vuokatissa, mutta lähtee ensi viikolla Italiaan Seiser Almiin korkeanpaikan valmistavalle leirille.

– Tieto olympiavalinnasta tuli minulle, kun olin suksia voitelemassa huomisen tehotreeniä varten. Mikäs sen parempi päätös tälle illalle. Huojentava tieto, että valinta tuli tässä vaiheessa, eikä viikko ennen kisoja. Se antaa rauhan, hyvän olon ja mahdollisuuden valmistua kohti elämäni tähän mennessä tärkeimpiä kisoja. Hyvälle nyt tuntuu, myhäili Lindholm.

Lindholm oli harmissaan, kun häntä ei valittu aiemmin Pekingin olympialaisiin valittavien urheilijoiden joukossa. Hän twiittasi sosiaalisessa mediassa: "Magnar Dalen takaisin". Maajoukkueen entinen valmentaja oli tunnettu siitä, että vain tuloksilla oli väliä, kun valintoja tehtiin.

– Olin ehkä silloin liian suorasanainen, enkä miettinyt sen kummempaa. Liiton ukkojen kanssa on nyt juteltu, ja kaikki on hyvin, hiihtäjä painotti.

Lindholm on valmis hiihtämään Pekingissä kaikilla muilla matkoilla, kunhan kyseessä ei ole vain sprintti.

MAASTOHIIHTOJOUKKUE PEKINGIN OLYMPIALAISIIN

Jasmi Joensuu
Anne Kyllönen
Jasmin Kähärä
Katri Lylynperä
Johanna Matintalo
Kerttu Niskanen
Krista Pärmäkoski

Ristomatti Hakola
Perttu Hyvärinen
Remi Lindholm
Joni Mäki
Iivo Niskanen
Lauri Vuorinen

Suomen kisajoukkue täydennetään lopulliseen muotoonsa 24. tammikuuta. Joukkue koko kasvaa noin 90 urheilijaan. Pekingin talviolympialaiset järjestetään 4.–20. helmikuuta.

Lue myös