Hyppää sisältöön

Ruusuvuorella erinomainen valmistautuminen, mutta hurja vastustaja avauskierroksella – Heliövaara ei ole koskaan hävinnyt nelinpelissä Australian avoimissa

Emil Ruusuvuori aloittaa urakkansa Australian avoimissa tiistaina Felix Auger-Aliassimea vastaan. Harri Heliövaara ja Lloyd Glasspool hakevat menestystä nelinpelissä.

Emil Ruusuvuori pelasi viime viikolla Melöbournen ATP-turnauksen välierässä Rafael Nadalia vastaan. Kuva: All Over Press

Australian avoimen tennisturnauksen alla on pyörinyt melkoinen sirkus maailmanlistan ykkösen Novak Djokovicin ympärillä. Suomalaispelaajat lähtevät kuitenkin mielenkiintoisista asetelmista maanantaina käynnistyvään turnaukseen.

Emil Ruusuvuorella on takana mainio viikko samoilla kentillä pelatussa Melbournen ATP-turnauksessa. Hän eteni siellä aina välieriin asti ja pelasi välierässä tasaisen ottelun Rafael Nadalia vastaan.

Kentät ovat siis tulleet tutuiksi helsinkiläiselle, mutta olosuhteiden kanssa pitää silti olla tarkkana.

– Nyt on tullut läiskittyä samoissa olosuhteissa jo pidempään, mikä on auttanut tutustumisessa. Mutta täytyy sanoa, että keli ja aika vaikuttavat todella paljon peliolosuhteisiin. Esimerkiksi iltamatsi Nadalin kanssa oli ihan eri asia kuin pelata päivällä kuumassa, tuulessa ja auringon paisteessa. On siis otettava monia asioita huomioon otteluihin valmistautuessa, Ruusuvuori kertoi Tennisliiton tiedotteessa.

Suomen Davis Cup -kapteeni Jarkko Nieminen näkee Ruusuvuoren tilanteena hyvänä ennen Australian avoimia.

– Emilin lähtökohdat Australian avoimiin ovat hyvät. Hän sai heti kauden alkuun useamman ottelun ja voittoja, tärkeää ottelurutiinia. Voittoja tuli, vaikka peli ei edes ollut niin hyvää kaikissa otteluissa, Nieminen sanoi Yle Urheilulle.

– Ottelu Nadalia vastaan oli hieno kokemus Emilille. Hän haastoi hienosti Nadalin ja pelasi taktisesti hyvin ja järkevästi. Ottelu ratkesi muutamaan yksittäiseen palloon.

Ruusuvuorelta jäi tämän viikon Sydneyn turnaus väliin, koska hän ei ehtinyt karsintoihin pelattuaan Melbournessa vielä lauantaina välierässä. Kuormitus olisi kuitenkin voinut kasvaa isoksi, jos hän olisi edennyt pitkälle Sydneyssäkin, joten toteutunut järjestely oli jopa aika ihanteellinen. Ruusuvuori sai paljon otteluita viime viikolla, ja viimeisellä viikolla ennen Australian avoimia hän pystyy keskittymään harjoittelun ja palautumiseen.

Australian avointen avauskierroksella Ruusuvuori saa jälleen vastaansa todellisen huippupelaajan. Kanadan nuori Felix Auger-Aliassime on maailmanlistalla peräti yhdeksäntenä. Ruusuvuori on sijalla 90. Auger-Aliassime on kovalyöntinen pelaaja, joka on kuitenkin välillä epävarma.

Kanadalainen on tullut jo kuuluisaksi siitä, että hän on pelannut kahdeksan ATP-finaalia, mutta ei ole voittanut niistä yhtään. Vuoden alussa hän johdatti Kanadan ATP Cupin voittoon. Ruusuvuori ja Auger-Aliassime kohtaavat tiistaina. He eivät ole kohdanneet toisiaan aiemmin.

Heliövaara ja Glasspool hakevat menestystä

Harri Heliövaara pelaa Australian avoimissa nelinpeliä vakioparinsa Lloyd Glasspoolin kanssa. Kaksikolla oli erittäin menestyksekäs viime kausi, jonka aikana molemmat nousivat uudelle tasolle. Heliövaara löytyy nelinpelin maailmanlistalta sijalta 63, Glasspool sijalta 76. He voittivat yhdessä Marseillen ATP-turnauksen ja useamman ATP-haastajaturnauksen. Kaksikko täydentää hyvin toisiaan ja kemiat toimivat hyvin heidän välillään.

Tämä kausi on kuitenkin alkanut suomalais-brittiläiseltä kaksikolta vaisusti. Heliövaara ja Glasspool hävisivät ensimmäisellä kierroksella kauden molemmissa ensimmäisissä turnauksissaan. Nelinpelissä on kuitenkin kyse todella pienistä marginaaleista.

Harri Heliövaaralle ja Lloyd Glasspoolille viime kausi oli hyvä. Kuva: 2021 Getty Images

– Heillä on hyvät mahdollisuudet edetä todella pitkällekin. Marginaalit ovat nelinpelissä älyttömän pienet. Heillä ei ole ollut mikään unelma-alku kaudelle, joten lähtökohta on haasteellisempi. Itseluottamusta pitää hakea hyvien treenien kautta, mutta jos he saavat pari voittoa, niin voi lähteä rullaamaan isomminkin, Nieminen totesi.

Heliövaaralla on hyviä muistoja Australian avoimista. Hän voitti juniorisarjan nelinpelin britti Graeme Dycen kanssa vuonna 2007. Viimeksi Heliövaara on pelannut Australian avoimissa kymmenen vuotta sitten kaksinpelin karsinnoissa.

– Nelinpeliä en siis ole Australian avoimissa koskaan hävinnyt, joten toivotaan, että vaikka puitteet ovat menneet hurjasti eteenpäin vuosien aikana, niin voittamisen taika pitää. Olisihan se aika ainutlaatuista löytää oma nimi toiseltakin tämän tasoisen turnauksen voittajien listalta, Heliövaara sanoi Tennisliiton tiedotteessa.

Ruusuvuoren ja Heliövaaran lisäksi suomalaisista on mukana viimeistä kauttaan juniorisarjassa pelaava Laura Hietaranta.

Lue myös: