Juulia Turkkila ja Matthias Versluis sivuun EM-taitoluistelusta, syynä Turkkilan positiivinen PCR-testitulos: "Harmittaa todella paljon"

Myös Suomen varapari Yuka Orihara – Juho Pirinen toipuu koronaviruksesta, joten Suomella ei ole edustusta EM-kilpailujen jäätanssissa.

Kuva: Elina Paasonen

Jäätanssipari Juulia Turkkila – Matthias Versluis ei pysty osallistumaan taitoluistelun EM-kisoihin. Syynä on Turkkilan PCR-koronatestin positiivinen tulos.

Taitoluisteluliiton mukaan Turkkila sairasti lieväoireisen koronaviruksen joulukuun lopussa. Turkkilan PCR-testi näyttää kuitenkin edelleen positiivista.

Kansainvälisen luisteluliiton (ISU) sääntöjen mukaan kilpailuun osallistuakseen urheilijan PCR-testituloksen pitää olla negatiivinen.

– Olen iloinen, että olen päässyt jo takaisin treeneihin. Tunnen oloni hyvävointiseksi ja terveeksi. Kolme rokotusta lievitti varmasti oireita ja mahdollisti nopean paluun arkeen, Turkkila kommentoi Taitoluisteluliiton tiedotteessa.

Turkkila ja Versluis ovat Suomen edustajat myös Pekingin olympialaisissa.

– Olemme kiitollisia kaikista terveydenhuoltoon liittyvistä perusteellisista ja nopeista tukitoimista, joita sain heti sairastuttuani. Vaikka EM-kisoista poisjäänti harmittaa, on katseemme käännetty jo Pekingiin, Turkkila sanoi.

Turkkila kertoo Yle Urheilulle, että kaikki yritettiin vielä tällä viikolla ja viimeiseen saakka negatiivisen tuloksen eteen.

– Valitettavasti tilanne on tämä. Harmittaa todella paljon, että ei päästä viikonloppuna kisaamaan, Turkkila sanoo.

Kaksikon yllä oli menestysodotuksia, kun he voittivat syyskuussa olympiavalintakilpailun Oberstdorfissa. He olisivat lähteneet Tallinnaan parantamaan vuoden 2019 Oberstdorfin EM-kisojen 11. sijaa.

– Tällä hetkellä harmitus on totta kai iso, mutta EM-kisoja tulee. Pitää ajatella, että on terve ja hyvävointinen, Turkkila sanoo ja avaa kiittelemiään tukitoimia heti sairastumisensa jälkeen.

– On ollut lääkäri, johon on voinut olla jatkuvasti yhteydessä. Tehtiin kaikki turvakokeet ja sydänultrat heti. Nähtiin, että nopea paluu treeneihin ja kisoihin meneminen on turvallista. Kovat kisasuoritukset olisivat olleet mahdollisia tehdä, jos sinne olisi päässyt.

Miten käy olympiamatkan?

Olympialaisiin Turkkila uskoo pystyvänsä valmistatumaan täysipainoisesti ja ilman ongelmia. Viime aikoina on puhuttu Suomessakin olympiaedustajien koronatartuntojen vaikutuksesta pääsyyn paikan päälle Kiinaan, kun yhdistetyn mitalitoivo Ilkka Herolalla todettiin tartunta.

Kiinan tiukat koronasäännöt saattavat uhata Herolan kilpailumatkaa, koska olympialaisiin osallistuvilta urheilijoita vaaditaan myös negatiivista PCR-testitulosta. Koronan sairastaneilla urheilijoilla testitulos voi olla positiivinen kuitenkin vielä viikkoja, vaikka henkilö ei enää tartuttaisi tautia. Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen kertoi aiemmin tällä viikolla Yle Urheilulle, että keskustelut säädöksen muuttamisesta ovat parhaillaan käynnissä.

Jännittääkö, pääsetkö Kiinaan?

– Täytyy se jännitys jotenkin poistaa. En voi tehdä sille asialle mitään. Lähtöpäivään on vielä aikaa. Olen luottavaisin mielin, että asiat hoituvat, Turkkila totesi.

Tallinnaan varaluistelijoiksi nimetyt Yuka Orihara ja Juho Pirinen ovat toipumassa koronaviruksesta, joten Suomella ei ole edustusta EM-kilpailun jäätanssissa.

Edellisen kerran Suomella on ollut olympiaedustus jäätanssissa Lillehammerissa vuonna 1994, kun Susanna Rahkamo ja Petri Kokko olivat neljänsiä.

Päivitetty kello 11.56. Lisätty Turkkilan kommentit Yle Urheilulle.

Lue myös: